Η συστηματική πολιτική ρύθμισης δανείων που ακολούθησαν οι τράπεζες τους πρώτους μήνες του έτους απέτρεψαν τα χειρότερα και συνέβαλαν στη βελτίωση της εικόνας των δανείων σε καθυστέρηση το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου υποστηρίζουν οι τραπεζίτες.Οι μεγάλες φουρτούνες όμως μπορεί να είναι μπροστά μας.Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται στελέχη τραπεζών που θεωρούν ότι το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου θα είναι κρίσιμο.Ο λόγος είναι ότι θα φανεί πόσες θα είναι οι απώλειες στον τουρισμό αλλά και η κατάσταση στο εμπόριο τον Σεπτέμβριο.
Το ποσοστό των δανείων που δεν εξυπηρετούνται πάνω από 90 μέρες βρίσκεται στο 6% του συνόλου των χορηγήσεων,όταν στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2008 ήταν 4,7%,και θα εμφανίσει μικρή περαιτέρω άνοδο ως το τέλος Ιουνίου όταν γίνουν γνωστά τα επίσημα στοιχεία.Αρκετοί αναμένουν ότι το τελικό ποσοστό θα διαμορφωθεί μεταξύ 7% και 10% ως το τέλος του 2009.
Η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη αν οι τράπεζες δεν προχωρούσαν σε αναχρηματοδοτήσεις «προβληματικών» επιχειρηματικών δανείων.Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτιμάται πως χωρίς αυτή την τακτική το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων θα ήταν κοντά στο 9% στο τέλος Μαρτίου και θα έφτανε ή θα ξεπερνούσε το 14% στο τέλος του 2009.
Δεν λείπουν βέβαια και οι «αισιόδοξοι»,που λένε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας.
«Η εικόνα από τα δάνεια είναι καλύτερη απ'αυτή που περιμέναμε τον Μάιο,και κυρίως τον Ιούνιο,και δεν βλέπω τον λόγο γιατί πρέπει να αλλάξει τους επόμενους μήνες.Το κλίμα έχει βελτιωθεί,με τις αγορές να κάνουν ράλι και τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας σε χώρες του εξωτερικού είναι ορατά» τόνισε στην «Οικονομία» κορυφαίο στέλεχος ιδιωτικής τράπεζας.
Ο γενικός οικονομικός διευθυντής άλλης μεγάλης τράπεζας συμφωνεί ότι υπήρξε σαφής βελτίωση στα δάνεια σε καθυστέρηση το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου,αλλά εκτιμά «ότι (η βελτίωση) είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή».Ο τραπεζίτης δεν κρύβει την απαισιοδοξία του για την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο και μετά.
«Η αναμενόμενη μείωση των εσόδων από τον τουρισμό θα έχει πλήρως αποτυπωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα,εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις άλλων κλάδων βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με μείωση του τζίρου τους κατά 20% με 40% και "καίνε" ρευστό-κοινώς,η αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους μειώνει τα διαθέσιμα στο ταμείο τους.Είναι,λοιπόν,πιθανόν αρκετές μικρές εταιρείες να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν ούτε τα ρυθμισμένα δάνεια και να βρεθούν αντιμέτωπες με το φάσμα του λουκέτου», συμπληρώνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου