Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Μάστιγα για τις επιχειρήσεις οι ακάλυπτες επιταγές

Πνίγουν την αγορά οι ακάλυπτες επιταγές,γεγονός που απειλεί με λουκέτο τη μία στις δυο επιχειρήσεις,σύμφωνα με στοιχεία έρευνας για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) που δημοσιεύθηκε χθες.Παγωμένα παραμένουν και τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας.
Δύο στις τρεις επιχειρήσεις δήλωσαν ότι πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω επιταγών. Μεγαλύτερη χρήση επιταγών γίνεται στη μεταποίηση (78%) και στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (ΑΕ και ΕΠΕ 87,7%,επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 6 άτομα 84,4% και επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ 76,4%).
Το πρόβλημα των ακάλυπτων επιταγών αφορά στο 51% των επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος στην έρευνα.Το 22% των επιχειρήσεων απάντησε ότι αυξήθηκε το ποσοστό των ακάλυπτων επιταγών σε σχέση με πέρσι,το 28,6% ότι παρέμεινε σταθερό και το 2,4% ότι έχει μειωθεί.Ένα ποσοστό της τάξης του 46% επέλεξε να μην απαντήσει,καθώς δεν γνωρίζει ακόμα αν οι επιταγές εν τέλει θα αποδειχθούν ακάλυπτες.
Οι επιχειρηματίες, λόγω της έλλειψης ρευστού,αναγκάζονται να μεταχρονολογούν τις επιταγές. Σύμφωνα με την έρευνα, για το 55,5% των επιχειρήσεων η μεταχρονολόγηση κυμαίνεται από 2 έως 5 μήνες,ενώ για το 30% των επιχειρήσεων η μεταχρονολόγηση κυμαίνεται από 6 μήνες και άνω.Το 14,4% των επιχειρήσεων δεν είναι σε θέση να σταθμίσει το μέσο διάστημα της μεταχρονολόγησης, καθώς διαθέτουν μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων χρονικών διαστημάτων.Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι επιχειρήσεις εκείνες για τις οποίες η μεταχρονολόγηση των επιταγών υπερβαίνει τους 6 μήνες,είναι μεταποιητικές (49%),καθώς και επιχειρήσεις μεγαλύτερου μεγέθους από πλευράς απασχόλησης και τζίρου.
Το ύψος των ακάλυπτων επιταγών για το 2008 ήταν 1,2 δισ.ευρώ,ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2009 έφτασε ήδη το 1,77 δισ.ευρώ.
Η έρευνα της εταιρείας MARC,που έκανε για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) πραγματοποιήθηκε το διάστημα μεταξύ 8 με 14 Ιουλίου σε 831 επιχειρήσεις.Η έρευνα παραδόθηκε από το προεδρείο της Συνομοσπονδίας στον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ.Βλάχο,ζητώντας μάλιστα να τεθεί ανώτατο όριο στη μεταχρονολόγηση επιταγών (δύο με τέσσερις μήνες).

Στον πάγο τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις

Παγωμένα εξακολουθούν να είναι τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις.Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης υποχώρησε για τον μήνα Ιούνιο στο 8,8% από το 18,7% που ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο.Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ,τα υπόλοιπα των επιχειρήσεων για τον Ιούνιο διαμορφώθηκαν στα 132 δις.ευρώ.Επίσης παρατηρείται μεγάλη επιβράδυνση στη χρηματοδότηση της βιομηχανίας,του εμπορίου και των κατασκευών.Η κρίση πλήττει και τις επιχειρηματικές καταθέσεις, με τα υπόλοιπα να εμφανίζονται μειωμένα κατά 1.75 δις.ευρώ.Μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των καταθέσεων υποχώρησε στο 0,8% (σε ετήσια βάση) από 12% τον προηγούμενο μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: