Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

Ευρωζώνη: Φως στην άκρη του τούνελ της ύφεσης

Η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε για μιαν ακόμη φορά το δεύτερο τρίμηνο φέτος, με μια μείωση του ΑΕΠ της τάξης του-0.1% σε σύγκριση προς τους τρεις προηγούμενους μήνες,σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η κοινοτική στατιστική υπηρεσία,η Eurostat.Ο ρυθμός,όμως,της μείωσης αυτή τη φορά δείχνει μια επιβράδυνση,γεγονός που αναπτερώνει τις ελπίδες ότι,ύστερα από πέντε διαδοχικά τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ της ευρωζώνης,αρχίζει να διαφαίνεται κάποιο φως στην άκρη του τούνελ της ύφεσης,αν μάλιστα συγκρίνει κανείς τη μείωση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ με την καταστροφική πτώση του κατά-2,5% που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο.
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο φέτος κατά +0.3% σε σύγκριση προς το προηγούμενο τρίμηνο που είχε καταγράψει πτώση της τάξης του -1,2%.
Το δεύτερο τρίμηνο φέτος το ΑΕΠ της ευρωζώνης εμφανίζει μείωση της τάξης του -4.6% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του περασμένου έτους (2008).
Για την ίδια πάντα περίοδο (δεύτερο τρίμηνο 2009 σε σύγκριση με δεύτερο τρίμηνο 2008) το ΑΕΠ της Ελλάδας παρουσιάζει μείωση της τάξης του -0.2%.
Είναι η πρώτη φορά σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα που ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της Ελλάδας εμφανίζεται με αρνητικό πρόσημο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: