Ο νόμος σχετικά με την παραχώρηση εκτάσεων των στρατοπέδων για τη δημιουργία χώρων πρασίνου υπάρχει εδώ και μια δεκαετία.Ωστόσο,το υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθυστερεί να υπογράψει μνημόνιο για την απελευθέρωση των εκτάσεων,γεγονός που σε συνδυασμό με το πρόσφατο περιστατικό με τις κατοικίες αξιωματικών στο πρώην Στρατόπεδο Σακέτα, προκαλεί έντονες αντιδράσεις.Ο νόμος του ’99 προβλέπει πως για την πολεοδόμηση των εκτάσεων απαιτείται προηγούμενη έγκριση των δήμων.Ακόμα,το 2005,το υπουργείο εξέδωσε δύο βασικές οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες σε στρατόπεδα εκτός πόλεων το 50% της έκτασης θα αποδιδόταν για πράσινο και το 50% θα χρησιμοποιούνταν για ήπια πολεοδόμηση,ενώ στην περίπτωση στρατοπέδων εντός πόλεων η παραχώρηση θα ήταν πλήρης.
Το 2008 ανακοινώθηκε η παραχώρηση 29 στρατοπέδων σε 23 δήμους όμως με περιορισμούς. Συγκεκριμένα,από τα 2.050 στρέμματα προτεινόταν στους δήμους να διατεθούν περίπου 1.000 στρέμματα και τα υπόλοιπα να γίνουν κατοικίες αξιωματικών.Το επιχείρημα του υπουργείου για τη μη απόδοση του συνόλου των εκτάσεων ήταν κατά κύριο λόγο το υψηλό κόστος για τη μετεγκατάσταση των μονάδων.Γεγονός είναι πάντως ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έχει κάνει ακόμη καμία κίνηση για την απόδοση εκτάσεων.
Οι αντιδράσεις των κατοίκων και των δήμων είναι έντονες.«Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν δύο οάσεις για τον στερημένο από πράσινο πληθυσμό της Δυτικής Αθήνας», δηλώνει στα «Νέα» ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας και πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) Λάμπρος Μίχος, αναφερόμενος στις εκτάσεις των στρατοπέδων ΚΕΒΟΠ Χαϊδαρίου και 301 Κέντρου Διαβιβάσεων στους Αγίους Αναργύρους.
Στο Χαϊδάρι,ο χώρος των πρώην στρατοπέδων ΚΕΒΟΠ και ΚΕΔΒ αποτελεί μία έκταση 3.500 στρεμμάτων,το μεγαλύτερο μέρος της οποίας (2.600 στρμ.)είναι ορεινός όγκος και ταυτόχρονα δασική έκταση.Όσο αφορά στο στρατόπεδο «301 Εργοστάσιο Βάσης» στους Αγίους Αναργύρους, αυτό είναι εγκατεστημένο σε έκταση 216 περίπου στρεμμάτων πολύ κοντά στο δημαρχείο και είναι το μοναδικό που απέχει μόλις 5 ½ χιλιόμετρα από την Ομόνοια.Σήμερα στο στρατόπεδο έχει παραμείνει το ¼ της δραστηριότητάς του,η υπόλοιπη έχει μεταφερθεί σε εργοστάσιο στο Βόλο.Ο δήμος διεκδικεί με κινητοποιήσεις από το 1975 την απομάκρυνση του και την απόδοση του χώρου στους κατοίκους.
Ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λ.Κουρής τονίζει από την πλευρά του,τις καθυστερήσεις που σημειώνονται σχετικά με την απόδοση εκτάσεων του στρατοπέδου Λάμπρου.Για τη συγκεκριμένη υπόθεση μάλιστα εκκρεμεί και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το 2006.Ο νομάρχης επισημαίνει σχολιάζοντας τη στάση του υπουργείου:«Ζητούν συνέχεια αναβολές.Ξέρουν πως η εισήγηση είναι αρνητική και γι΄αυτό προσπαθούν να καθυστερήσουν την απόφαση».
Τα προβλήματα όμως δεν περιορίζονται στην Αθήνα.Στη νοτιοδυτική πλαγιά της δυτικής Θεσσαλονίκης βρίσκεται το στρατόπεδο Παύλου Μελά,το οποίο έχει έκταση 360 στρέμματα.
Ο δήμος Σταυρούπολης διεκδικεί τον χώρο προκειμένου να δημιουργηθεί σε αυτό ένα μητροπολιτικό πάρκο,χωρίς καθόλου δόμηση και αυτοκίνητο,με μεγάλες επιφάνειες πρασίνου,πεζοδρόμους και χώρους πολιτισμού, ψυχαγωγίας και άθλησης.Ωστόσο,ο στρατός δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει παραχωρήσεις και στρέφεται πλέον και δικαστικώς κατά της δημοτικής αρχής.
Η περίπτωση του στρατοπέδου Π.Μελά δεν είναι η μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα.Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης,τα στρατόπεδα ξεπερνούν σε έκταση τα 1.700 στρέμματα και έχουν αξιοποιηθεί σε πολύ μικρό βαθμό.Χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Το στρατόπεδο Καρατάσιου στην Πολίχνη καλύπτει έκταση 560 στρεμμάτων.Το υπουργείο είχε συμφωνήσει να παραχωρήσει στο δήμο μόνο 120 στρμ.αλλά η δημοτική αρχή αρνήθηκε την προσφορά.
Ο δήμος των Αμπελοκήπων είναι ο μοναδικός δήμος που κατάφερε να πάρει σχεδόν όλη την έκταση του στρατοπέδου του Μεγάλου Αλεξάνδρου,δηλαδή 140 στρέμματα από το σύνολο των 190.Τα υπόλοιπα 50 στρέμματα τα χρησιμοποιεί προς το παρόν ο στρατός,επειδή εκεί βρίσκονται οι αποθήκες τροφοδοσίας.
Το στρατόπεδο Ζιάκα στο Κορδελιό είναι το μικρότερο στρατόπεδο με έκταση μόλις 124 στρεμμάτων.Ο δήμος ζήτησε και πήρε πριν από τέσσερα χρόνια μόνο 12 στρέμματα,για να κατασκευάσει ένα γήπεδο.Την περίοδο εκείνη ο στρατός χρησιμοποιούσε ακόμη το χώρο. Σήμερα όμως που ο χώρος είναι αποδεσμευμένος ο δήμος ζητά να του αποδοθεί για έργα αθλητισμού και τη δημιουργία χώρων πρασίνου.
Το στρατόπεδο Νταλίπη στην Καλαμαριά καλύπτει έκταση 180 στρεμμάτων.Πριν από λίγα χρόνια το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακάλεσε την απόφασή του να παραχωρηθεί, εξαιτίας της λειτουργίας της σχολής επιτελών του στρατού.Μέχρι σήμερα ο δήμος πιέζει να του αποδοθούν 70 στρέμματα για την κατασκευή των έργων που προβλέπει ο γενικός πολεοδομικός σχεδιασμός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου