Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Λείψανα και μνήμες μίας "σκοτεινής" Ιστορίας

Πέντε ακόμα λείψανα πτωμάτων ανασύρθηκαν από πηγάδι στην Κύπρο και με τη μέθοδο DNA ταυτοποιήθηκαν με ελληνοκύπριους στρατιώτες,οι οποίοι αγνοούνταν.Η κυπριακή και η ελληνική κυβέρνηση καλούν την Τουρκία να ανοίξει τους φακέλους εκείνης της εποχής, ώστε να έρθει στο φως η τύχη δεκάδων αγνοουμένων.Ανάλογα στοιχεία ωστόσο παρουσιάζονται και για τις τύχες τουρκοκυπρίων στρατιωτών και καμιά από τις δύο πλευρές δε μοιάζει να αποδέχεται την ιστορική της ευθύνη για τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Ι. Νικολόπουλος,εφημερίδα Το Βήμα

"Οργή στην Κύπρο για τις νέες αποκαλύψεις"

Η Κύπρος ακόμη αιμορραγεί. Η φράση που φιλοξενείται στην κεντρική ιστοσελίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι αφιερωμένη στους αγνοουμένους περιγράφει με τον ακριβέστερο τρόπο τα αισθήματα συγκίνησης και οργής ολόκληρου του Ελληνισμού μετά την ταυτοποίηση των λειψάνων ακόμη πέντε ελληνοκυπρίων στρατιωτών,αιχμαλώτων της τουρκικής εισβολής του 1974...
Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή,που υποστηρίζεται και από τις μαρτυρικές καταθέσεις τούρκων στρατιωτικών και τουρκοκυπρίων κατοίκων,οι πέντε ελληνοκύπριοι στρατιώτες αρχικώς αιχμαλωτίστηκαν από τους άνδρες μιας τουρκικής ίλης αρμάτων κατά την παραβίαση της ανακωχής από τουρκικής πλευράς και την επανέναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στις 14 Αυγούστου 1974.Την ίδια ημέρα παραδόθηκαν σε ομάδα τουρκοκυπρίων πολιτοφυλάκων,οι οποίοι τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ και κα τόπιν έριξαν τα πτώματα στο πηγάδι...
Αντιδράσεις για τις τουρκικές θηριωδίες
Oι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα και στην Κύπρο υπήρξαν έντονες έπειτα από τη νέα αυτή αποκάλυψη των τουρκικών θηριωδιών, το καλοκαίρι του 1974. Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Στ.Στεφάνου κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να ανοίξει τα αρχεία της επίμαχης περιόδου...
Ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ «για τη συνεχιζόμενη κατοχή της μισήςσχεδόν Κύπρου» καταλογίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΚΚΕ,επίσης ότι «οι ιμπεριαλιστικοί αυτοί μηχανισμοί αδιαφορούν προκλητικά για την τύχη των αγνοουμένων και για τα εγκλήματα του τουρκικού στρατού».Την αναγκαιότητα ανοίγματος του φακέλου της Κύπρου επισημαίνει,από την πλευρά του,σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ.Π.Λαφαζάνης.«Το κυπριακό πρόβλημα πρέπει να επανατοποθετηθεί στη βάση της εισβολής και της κατοχής και όχι ως απλό δικοινοτικό ζήτημα» τονίζει ο κ.Λαφαζάνης.
Ευθύνες,τέλος,στις κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠαΣοΚ για το «προσπέρασμα», όπως το χαρακτήρισε,του θέματος των αγνοουμένων καταλόγισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ κ.Κ.Αϊβαλιώτης.
Θαμμένοι σε πηγάδια και παλιά ορύγματα
Τον πλήρη κατάλογο των 1.619 ελληνοκυπρίων και των 500 τουρκοκυπρίων αγνοουμένων δημοσιεύει σταθερά στην κορυφή της επίσημης ιστοσελίδας η κυπριακή κυβέρνηση.Το έργο της ανεύρεσης και ταυτοποίησης των λειψάνων,κυρίως των ανδρών της Εθνικής Φρουράς, τέθηκε σε νέες βάσεις μετά το 2002,όταν δραστηριοποιήθηκε εκ νέου η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, που τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.Στην Κύπρο είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο η ανακοίνωση ταυτοποίησης οστών από τους τάφους,τα πηγάδια ή τα παλιά ορύγματα όπου θάφτηκαν,όπως αποκαλύπτεται,ομαδικά και πρόχειρα όσοι αγνοούμενοι εκτελέστηκαν,κυρίως από ομάδες τουρκοκύπριων παραστρατιωτικών."

Μακάριος Δρουσιώτης, εφημερίδα Ελευθεροτυπία

"Τα πηγάδια βγάζουν αγνοούμενους"

Η αναγνώριση με τη μέθοδο του DNA των ταυτοτήτων πέντε Ελληνοκυπρίων εθνοφρουρών,οι οποίοι φωτογραφήθηκαν όντας αιχμάλωτοι του τουρκικού στρατού, όξυνε τα πνεύματα και έξυσε τις πληγές της τραγωδίας.Οι πέντε παραδόθηκαν από τον τουρκικό στρατό σε Τουρκοκύπριους του χωριού Τζιάος,που τους εκτέλεσαν και τους έριξαν σε πηγάδι,μαζί με άλλους 19 Ελληνοκύπριους.
Πριν από περίπου ένα χρόνο,οι σκαπανείς της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων έβγαλαν από πηγάδι στο Παραλίμνι τα λείψανα έξι Τουρκοκυπρίων που δολοφονήθηκαν για αντίποινα και ήταν αγνοούμενοι από το 1964.Οταν παραδόθηκαν τα λείψανά τους,στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου,προβαλλόταν η «βαρβαρότητα των Ελλήνων» χωρίς καμιά διάθεση παραδοχής των εγκλημάτων του τουρκικού στρατού και των Τουρκοκυπρίων ατάκτων, το 1974.
Μια οικογένεια
Προτού κοπάσει η αναστάτωση για τον εντοπισμό των πέντε στο πηγάδι, δόθηκε στη δημοσιότητα άλλη μια περίπτωση Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων, του 1974, τα οστά των οποίων ταυτοποιήθηκαν και θα παραδοθούν σύντομα στους δικούς τους για ταφή...
Βρήκαν τα οστά
Οι συγγενείς των θυμάτων γνώριζαν ότι ήταν νεκροί αλλά δεν γνώριζαν τι απέγιναν τελικά τα λείψανά τους. Οταν άνοιξαν τα οδοφράγματα,το 2003,επισκέφθηκαν το σπίτι τους και διαπίστωσαν ότι σ'αυτό διέμεναν έποικοι από την Τουρκία.Τους είπαν πως το 2002,όταν άνοιγαν θεμέλια για να χτίσουν ένα επιπρόσθετο δωμάτιο στο σπίτι,βρήκαν ανθρώπινα οστά και ειδοποίησαν τις αρχές του καθεστώτος που τα παρέλαβαν.Τα οστά παρέμειναν φυλαγμένα στο υπόγειο του «υπουργείου Εξωτερικών» και παραδόθηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό εργαστήρι της ΔΕΑ,όπου ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.
Το πρόγραμμα των εκταφών αγνοουμένων,Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων,συνεχίζεται. Αυτή την περίοδο διενεργούνται εκταφές στις επαρχίες Κερύνειας,Λευκωσίας και Αμμοχώστου.Οι διαδικασίες είναι πολύπλοκες,χρονοβόρες και πολυδάπανες.
Μέχρι τώρα ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα 93 Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων και 35 Ελληνοκυπρίων πεσόντων,καθώς και τα λείψανα 44 Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων της περιόδου 1963-64 και 1974.


Νίκος Μελέτης, εφημερίδα Έθνος

"Στο φως η βαρβαρότητα του «Αττίλα»"

Yπό το βάρος της συγκίνησης και οργής που έχει προκαλέσει σε Κύπρο και Ελλάδα η αποκάλυψη της εκτέλεσης Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων από τον τουρκικό στρατό στη διάρκεια της δεύτερης εισβολής το 1974, οι κυβερνήσεις σε Λευκωσία και Αθήνα αντέδρασαν έστω και με τριήμερη καθυστέρηση.
Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Στέφανος Στεφάνου κάλεσε την Τουρκία να ανταποκριθεί στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και να ανοίξει τα αρχεία του τουρκικού στρατού για τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων.
Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι, καθώς υπάρχει φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει ότι οι πέντε Ελληνοκύπριοι συνελήφθησαν, η ανεύρεση των λειψάνων τους σημαίνει ότι δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ, ενώ συνέστησε... ψυχραιμία σε όσους ζητούν την προσφυγή εναντίον της Τουρκίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα Γρ. Δελαβέκουρας έκανε λόγο για επιβεβαίωση «των εγκλημάτων και της κατάφωρης παραβίασης του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο» και ζήτησε και αυτός την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ που καλούν την Τουρκία να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πλήρη διαλεύκανση της τύχης όλων των αγνοουμένων...
Η αντιπολίτευση
Ενώ η Αγκυρα τηρεί σιγήν ιχθύος, στην Αθήνα και στη Λευκωσία συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα.
Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος τόνισε ότι πρόκειται για «βαρύτατα εγκλήματα πόλεμου των οποίων οι δράστες ουδέποτε τιμωρήθηκαν και των οποίων οι ηθικοί αυτουργοί προσπαθούν να κινηθούν με την παραλλαγή του Ευρωπαίου» και καταλήγει επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία οφείλει να δεχθεί τα εγκλήματα που διέπραξε εισβάλλοντας στην Κύπρο το 1974 και να αποδεχθεί τις συνέπειες»."

Εφημερίδα Τα Νέα, Ριπές

"Ενοχή"

"ΤΡΙΑΝΤΑ ΠΕΝΤΕ χρόνια έχουν περάσει από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και οι περισσότερες πτυχές αυτής της τραγωδίας εξακολουθούν να παραμένουν στο σκοτάδι.
ΩΣΑΝ όλες οι πλευρές που κυρίως ευθύνονται γι΄ αυτήν την τραγωδία, αισθανόμενες το βάρος της ενοχής τους, να μην τολμούν να αναμετρηθούν με το παρελθόν.
ΣΙΓΟΥΡΑ το πολιτικό μέρος του Κυπριακού έχει ακόμα έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο πριν φθάσουμε σε μια βιώσιμη λύση...

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ είναι σαφές ότι κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το παρελθόν ως όπλο για τη διαιώνιση του μίσους.

ΚΑΙ στο πλαίσιο αυτό πρέπει να γίνει κατανοητή η στάση της κυπριακής κυβέρνησης που κρατά χαμηλούς τόνους.
ΕΙΝΑΙ μια στάση- εν μέσω πολύ σκληρών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό- που στοχεύει στην πάγια επιδίωξή της: μια δίκαιη και οριστική λύση για το Κυπριακό."

Εκτύπωση σελίδαςΑποστολή με EmailΣχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια: