Το στοίχημα του τουρισμού βυθίστηκε μαζί με τις ελπίδες ξενοδόχων και πρακτόρων για ανάκαμψη,έστω και την τελευταία στιγμή.Δεκαπενταύγουστος σήμερα και περιοχές της χώρας που κάποτε έσφυζαν από ζωή,σήμερα μετρούν τις πληγές τους.Τα δωμάτια ανοίκιαστα,οι αφίξεις από το εξωτερικό μειωμένες και οι τουρίστες…είδος προς εξαφάνιση.Τα στοιχεία αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής για το άλλοτε ισχυρό χαρτί της Ελλάδας.Αφενός η οικονομική κρίση και αφετέρου οι τιμές που παραμένουν στα ύψη,παρά τις εκκλήσεις για «λογική» και «σύνεση»,αποτέλεσαν ένα γερό «χαστούκι» για τους προύχοντες του τουρισμού,που,ενώ έβλεπαν τον γκρεμό,έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να πέσουν μέσα.
Χαλκιδική,Κρήτη και Αθήνα ζουν μια από τις χειρότερες τουριστικές χρονιές.Τα πολυτελή συγκροτήματα που κατασκευάστηκαν στη λογική του «all inclusive» για να παρέχουν υπηρεσίες χλιδής στους ξένους τουρίστες από τη Ρωσία,τη Γερμανία,την Αγγλία και τις ΗΠΑ,ερημώνουν.Ίδια εικόνα στα εστιατόρια και τα καταστήματα.Ακόμη και αυτοί οι επισκέπτες που μας…κάνουν την τιμή να μας επισκεφτούν,δεν ξοδεύουν χρήματα αφειδώς,όπως τις περασμένες χρονιές,παρά μόνο για τα απολύτως απαραίτητα.
Οι ημέρες των διακοπών συρρικνώθηκαν στα Σαββατοκύριακα και τον Δεκαπενταύγουστο και η φιλοξενία σε σπίτια συγγενών και φίλων αναδεικνύονται στην ιδανική λύση.
Μείωση των αφίξεων κατά 20% στη Βόρεια Ελλάδα
Η φετινή χρονιά για τη Βόρεια Ελλάδα είναι καταστροφική.Η Χαλκιδική και η Πιερία πληρώνουν το μεγαλύτερο κόστος της μειωμένης τουριστικής κίνησης,ενώ ευχάριστη εξαίρεση αποτελούν η Θάσος και η Καβάλα,οι οποίες «σώθηκαν» από τους Βούλγαρους τουρίστες…
Στη Χαλκιδική,για πρώτη φορά φέτος, υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια ακόμη και για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου. Και αν σκεφτεί κανείς ότι το 70% των τουριστών που επιλέγουν ως προορισμό τους τη Βόρεια Ελλάδα,καταλήγουν στη Χαλκιδική, μπορεί να καταλάβει τι γίνεται στις υπόλοιπες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.
Τα στοιχεία από τις αφίξεις είναι ενδεικτικά:
Μείωση στις αφίξεις από Γερμανία κατά 10,3%
Πτώση 13% των αφίξεων από την Αγγλία και
17,6% από τη Ρωσία,που αποτελούσε τις τελευταίες χρονιές τον «θεμέλιο λίθο» του τουρισμού στην επίσημη αγαπημένη των Θεσσαλονικέων.
Συνολικά,στις αφίξεις του αεροδρομίου «Μακεδονία» καταγράφηκε πτώση της τάξεως του 10,5%!Η κάμψη είναι εμφανής σε όλες ανεξαιρέτως τις περιοχές του νομού,αν και στην Ουρανούπολη η κατάσταση είναι ελαφρώς χειρότερη. Όπως δηλώνει στην εφημερίδα «Μακεδονία» ο πρόεδρος ξενοδόχων Χαλκιδικής,«η χρονιά αυτή θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους και να μας ωθήσει να αναζητήσουμε λύσεις στα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τον τουρισμό του νομού, όπως είναι το κακό-σε πολλά σημεία-οδικό δίκτυο,η ύδρευση,το αποχετευτικό σύστημα και η ηχορρύπανση».
Παρόμοια η κατάσταση και στην Καβάλα,όπου η πληρότητα στα ξενοδοχεία παρουσιάζει πτώση 15%,αγγίζοντας τώρα πια μετά βίας το 70%.
Καταστροφική χρονιά για την Κρήτη
Ένας από τους μεγαλύτερους διαχρονικά τουριστικούς προορισμούς,η «κότα με τα χρυσά αυγά»,η Κρήτη, περνάει μια από τις χειρότερες τουριστικές χρονιές.
Με εξαίρεση το πρώτο δεκαήμερο του Δεκαπενταύγουστου, όπου η πληρότητα στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα άγγιξε το 100%,η υπόλοιπη σεζόν έχει χαθεί.Οι αφίξεις στα αεροδρόμια του νησιού παρουσιάζουν πτώση 10,5%,ενώ οι προβλέψεις για τις υπόλοιπες μέρες του Αυγούστου είναι εφιαλτικές.Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου,Μανώλη Τσακαλάκη,η μείωση μπορεί να φτάσει και το 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο!
Ενδεικτικά,στο Ρέθυμνο,η τουριστική κίνηση παρουσίασε πτώση της τάξεως του 25%,στην Κοκκίνη Χάνη ο τζίρος των τουριστικών καταστημάτων «έπεσε» ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και το 60%-ενώ τον Ιούλιο η πληρότητα σε όλα τα ξενοδοχεία του νησιού παρουσίασε πτώση από 15-20% σε σύγκριση με πέρυσι.
Μεγάλο πλήγμα για την Κρήτη αποτελεί και η κάθετη πτώση στον εισπραττόμενο τζίρο,με τα έσοδα από τον τουρισμό να παρουσιάζουν μείωση ως 20%.
Η μείωση δεν οφείλεται μόνο στο ότι οι Έλληνες επιλέγουν να κάνουν διακοπές στην Κρήτη μέσω των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού.Η μεγαλύτερη πληγή είναι οι Ρώσοι τουρίστες,πάνω στους οποίους «χτίστηκε» η τουριστική βιομηχανία στο Ηράκλειο και τα Χανιά.Σύμφωνα με εκτιμήσεις τουριστικών πρακτόρων,έως και 40% λιγότεροι Ρώσοι τουρίστες επισκέφτηκαν φέτος την Κρήτη.Μείωση που δεν έχει αντίκτυπο μόνο στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες,αλλά και στα εκατοντάδες γουναράδικα και τα χρυσοχοεία που τις προηγούμενες χρονιές ζούσαν όλο τον χρόνο,με τα χρήματα από τον «μαύρο χρυσό» της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των τουριστικών πρακτόρων Κρήτης,κ.Θόδωρο Μυλωνάκη,τα χτυπήματα από τη ρωσική τουριστική αγορά είναι απανωτά,παρά την πρόσφατη ελληνική καμπάνια στη Ρωσία.Παρά τις αρχικές αισιόδοξες προβλέψεις,εκτός από την οικονομική κρίση που μαστίζει την αχανή αυτή χώρα,τεράστια προβλήματα έχουν δημιουργήσει και οι συνεχείς υποτιμήσεις στο ρούβλι,κάτι που έχει κάνει ακόμα φτωχότερους τους Ρώσους.
Χερσόνησος: Περασμένα μεγαλεία,διηγώντας τα να κλαις
Τα λόγια του Σπύρου Δανέλλη,δημάρχου Χερσονήσου, φτάνουν και περισσεύουν για να περιγράψουν την εικόνα από την τουριστική κίνηση στη Χερσόνησο Ηρακλείου.«Ζούμε τη χειρότερη χρονιά που μπορώ να θυμηθώ. Η πραγματικότητα που βιώνουμε,δείχνει μείωση εσόδων της τάξης του 40%.Δεν κουνιέται φύλλο…».
Πολλές μικρές και μεσαίες μονάδες στη Χερσόνησο δε λειτούργησαν φέτος,ενώ ακόμη και αυτοί οι τουρίστες που επέλεξαν να περάσουν τις διακοπές τους στην περιοχή, αγοράζουν τρόφιμα και ποτά από τα σούπερ μάρκετ και τα πίνουν στα μπαλκόνια των δωματίων τους.
Η μεγαλύτερη πτώση εντοπίζεται στα ακριβά ξενοδοχεία,των τεσσάρων και πέντε αστέρων, όπου υπάρχουν κενά δωμάτια ακόμη και τώρα,τον Αύγουστο.Τουριστικοί πράκτορες μιλούν για πρωτόγνωρο φαινόμενο,περιμένοντας τον Σεπτέμβριο για να κάνουν τον τελικό λογαριασμό…
Αθήνα,μια έρημη πόλη
Και δεν εννοούμε τους Έλληνες,που εγκατέλειψαν το κλεινόν άστυ για τις ολιγοήμερες διακοπές του Αυγούστου,αλλά τους ξένους τουρίστες,οι οποίοι επέλεξαν φθηνότερους προορισμούς,στα Βαλκάνια,αλλά και την Αφρική.
Σύμφωνα με τον κ.Κώστα Αβράμπο,αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής,οι ακυρώσεις ξενοδοχείων στο κέντρο της Αθήνας φτάνουν μέχρι και το 40%.Πίσω απ’ αυτόν τον αριθμό, κρύβεται,σύμφωνα με τον Αβράμπο,η «απαράδεκτη» κατάσταση που επικρατεί σε περιοχές όπως η Ομόνοια και η Αχαρνών.
«Όλο το χειμώνα κάναμε μεγάλη προσπάθεια και καταφέραμε ως ένα βαθμό να προσελκύσουμε τουρίστες. Όταν όμως έρχονται στην Αθήνα και βλέπουν αυτό το χάλι, κοιμούνται ένα βράδυ και την επόμενη φεύγουν…Είναι απαράδεκτο ο τουρίστας να βγαίνει περίπατο στην Αθήνα και να βλέπει στην είσοδο του ξενοδοχείου κοινές γυναίκες και ναρκομανείς»,αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Αβράμπος,ζητώντας συντονισμένη προσπάθεια και 24ωρες περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας.
Ξενοδόχοι,καταστηματάρχες και πράκτορες, ζητούν τη στήριξη της πολιτείας,ώστε να μην επαναληφθεί ο φετινός όλεθρος και του χρόνου.Θα πρέπει όμως και οι ίδιοι,να προσαρμόσουν τις τιμές και τις απαιτήσεις τους στις ανάγκες της εποχής.Όσο ακόμη είναι καιρός...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου