Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

Πρόβλημα με τις μεταχρονολογημένες επιταγές

Ακόμα και οι υγιέστερες επιχειρήσεις πνίγονται από τις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών που στον ιδιωτικό τομέα εκφράζονται με την κυκλοφορία μεταχρονολογημένων επιταγών που φτάνουν έως 8 μήνες καθυστέρηση,ενώ οι επιχειρηματίες δεν γνωρίζουν αν αυτές οι επιταγές έχουν αντίκρισμα.
Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ που θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό την επόμενη εβδομάδα, το 47% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών δεν γνωρίζουν αν οι επιταγές που κατέχουν ή έχουν εκδώσει θα καλυφθούν,ενώ το 22% δηλώνουν ότι οι ακάλυπτες επιταγές έχουν αυξηθεί.
Τέλος,το 75% αναγνωρίζει ότι πλέον είναι ανάγκη να περιορισθεί το όριο μεταχρονολόγησης των επιταγών και να τεθεί ανώτατο όριο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις,το ύψος των ακάλυπτων επιταγών θα κινηθεί ανάμεσα στα 2,4 με 3,5 δισ.ευρώ,ανάλογα με την έκταση και της κρίσης στον τουρισμό,ενώ το 2008 ήταν 1,8 δισ.ευρώ.
Οι πρώτες άμεσες συνέπειες απο το φαινόμενο εμφανίζονται στις προσλήψεις προσωπικού, ενώ δημιουργούνται ερωτηματικά για την διατήρηση των ήδη υπαρχόντων θέσεων εργασίας.
Αμέσως μετά τον δεκαπενταύγουστο,Έμποροι και Επαγγελματίες θα ζητήσουν όριο δύο μηνών για εξόφληση των επιταγών σε ορίζοντα τριετίας,στα πρότυπα μεθόδων άλλων ευρωπαϊκών κρατών,κατά τις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό για την προετοιμασία της ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: