Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Γρήγορα και... ποιοτικά τα εμβόλια

«Οι διαδικασίες διανομής των εμβολίων κατά της νέας γρίπης Α (H1N1),που βρίσκονται στο στάδιο της παρασκευής,δεν θα επισπευσθούν εις βάρος της ποιότητας του παρασκευάσματος».Αυτό δήλωσε χαρακτηριστικά η διευθύντρια του τμήματος εμβολίων, Mari Paul Kini,του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Σε σημερινή ανακοίνωσή του,ο ΠΟΥ διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία παρασκευής των εμβολίων κατά της νέας γρίπης Α (H1N1) βρίσκεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων και οι πρώτες εγκρίσεις του παρασκευάσματος είναι πιθανό να δοθούν τον Σεπτέμβριο.
Όπως γίνεται αντιληπτό,ο ΠΟΥ φαίνεται να διατηρεί τις επιφυλάξεις του σχετικά με το πότε ακριβώς θα δοθούν οι εγκρίσεις των εμβολίων,σε αντίθεση με την υπεραισιοδοξία που επικρατεί στην Ελλάδα,όπου θεωρείται δεδομένο ότι τον Σεπτέμβρη τα νέα εμβόλια θα κυκλοφορήσουν στην αγορά.
Σύμφωνα με την Kini,τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών αναμένονται στις αρχές του επόμενου μήνα,και αυτές είναι που θα δείξουν εάν θα χρειαστούν μία ή δύο δόσεις για την επίτευξη της ανοσίας.
Μετά τους φόβους που εκφράστηκαν από τα μέσα ενημέρωσης,"πρέπει να διαβεβαιώσουμε το κοινό ότι οι διαδικασίες για την αδειοδότηση εμβολίων κατά της πανδημίας (...) είναι αυστηρές και δεν διακυβεύουν την ασφάλεια και την ποιότητα των ελέγχων",εξηγεί ο ΠΟΥ στην ανακοίνωση,η οποία και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του.
Προσθέτει,ωστόσο,ότι "οι χρονικοί περιορισμοί σημαίνουν πως τα κλινικά δεδομένα θα είναι αναπόφευκτα περιορισμένα,όταν θα διανεμηθούν τα πρώτα εμβόλια κατά της πανδημίας".
Για το λόγο αυτό συνιστά "σε όλες τις χώρες που θα διαθέσουν το εμβόλιο να ασκούν εντατική εποπτεία, όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του παρασκευάσματος όταν θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: