Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με στόχο την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και η προσαρμογή στις επιπτώσεις της,όπως ξηρασίες και άνοδος της στάθμης της θάλασσας,θα κοστίσουν πιθανά περί τα 300 δισ.δολάρια ετησίως,εκτιμά ο επικεφαλής της Γραμματείας του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή Ιβο ντε Μπερ.
Ταυτόχρονα,αναφερόμενος στις προτάσεις των πλούσιων χωρών για τις μειώσεις εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020,είπε ότι "αυτό που προσφέρεται αυτή τη στιγμή από τις πλούσιες χώρες απέχει πολύ από ό,τι συζητούσαν οι ηγέτες των χωρών της G8".
Ο ίδιος επισήμανε ότι σύμφωνα με τις αναλύσεις του χρειάζονται 200 δισ.δολάρια ετησίως για μειώσεις των εκπομπών στο διάστημα της μετάβασης της ενεργειακής παραγωγής σε ανανεώσιμες πηγές και 100 δισ.δολάρια ετησίως για προσαρμογή, από το 2020 και μετά.
Παράλληλα,σημείωσε ότι η συμφωνία που αναμένεται να επιτευχθεί φέτος θα πρέπει να θεσπίσει έναν δίκαιο μηχανισμό για τη συγκέντρωση κεφαλαίων μακροπρόθεσμα,αντί να προσδιορίσει συγκεκριμένα νούμερα, συνολικά."Ένας μαθηματικός τύπος επιμερισμού του κόστους είναι το πιο σημαντικό πράγμα", τόνισε.
Την ίδια ώρα,σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας IWR οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν κατά 1,94% το 2008 σε σχέση με το 2007 και ανήλθαν σε 31,5 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους.
Το ιδιωτικό ινστιτούτο ενημέρωσε επίσης ότι πέρυσι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σημείωσαν αύξηση για δέκατο συνεχόμενο χρόνο,ακυρώνοντας στην πράξη το Πρωτόκολλο του Κιότο του 1997,στόχος του οποίου είναι η μείωση κατά 5,2% των εκπομπών μέχρι το 2012.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου