Να ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί το Σεπτέμβριο,εισηγείται το Εθνικό Επιστημονικό και Επιχειρησιακό Συμβούλιο για την πανδημία που συνεδρίασε σήμερα το πρωί.Ακόμη όμως δεν έχει ληφθεί απόφαση για το αν θα χτυπήσει στην ώρα του το κουδούνι των σχολείων όλης της χώρας.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με πληροφορίες,ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων που απασχόλησαν τους ειδικούς και τους αρμόδιους φορείς στην σημερινή σύσκεψη ήταν και το ζήτημα των σχολείων που παραμένει ακόμη ανοιχτό. Και αυτό γιατίμετά από πολύωρη συζήτηση η λήψη της οριστικής απόφασης μετατέθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα.
Ούτε η λίστα προτεραιότητας για τους εμβολιασμούς είναι ακόμη έτοιμη,έτσι και το θέμα αυτό θα οριστικοποιηθεί το ερχόμενο διάστημα.Σημειώνεται,πως αυτό που προβληματίζει περισσότερο τους ειδικούς είναι ο άμεσος εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας από έξι μηνών έως πέντε ετών,καθώς η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι υψηλού κινδύνου.Επιπλέον,ακόμη δεν έχει δοθεί απάντηση για το αν θα εμβολιαστούν οι μαθητές του Δημοτικού,του Γυμνασίου και του Λυκείου.
Στο μεταξύ,ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα τους όρους και τις προϋποθέσεις βάση των οποίων θα πραγματοποιείται η ελεγχόμενη χορήγηση αντι-ιικών σε εκείνους τους πολίτες που έχουν μολυνθεί από την νέα γρίπη Α (Η1Ν1),ώστε να μην κάνουν και πάλι «φτερά» τα ταμιφλού από τα φαρμακεία.
Έτσι όπως διευκρινίζεται:«η χορήγηση των φαρμάκων από τα φαρμακεία θα γίνεται με Αιτιολογημένη Ιατρική Γνωμάτευση συνοδευόμενη από Συνταγή».
Στην ειδική γνωμάτευση που έχει τυπωθεί και θα διανεμηθεί στους γιατρούς όλης της χώρας,οι ειδικοί καλούνται να αιτιολογήσουν τους λόγους που κρίνουν απαραίτητη την χορήγηση αντι-ιικής αγωγής.Έτσι,παραδείγματος χάριν ανάλογα με την περίπτωση θα διευκρινίζουν πως έλαβαν την απόφαση αυτή για την «θεραπεία ασθενούς με συμπτώματα γρίπης που έχει σοβαρές εκδηλώσεις ή επιπλοκές» ή για την «προφύλαξη σε επαγγελματία υγείας που ήρθε σε στενή επαφή με ασθενή με συμπτώματα γρίπης χωρίς επαρκή εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας».
Στις προϋποθεσείς επίσης συμπεριλαμβάνονται εκείνες οι περιπτώσεις ασθενών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση και είτε παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης είτε έχουν έλθει σε στενή επαφή με ασθενή με γρίπη.
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση,οι φαρμακοποιοί οφείλουν να φυλάσσουν για δύο χρόνια τόσο την ειδική γνωμάτευση όσο και την συνταγή,συνεπώς ανά πάσα στιγμή ο ΕΟΦ μπορεί να προβεί σε ελέγχους. Εάν εντοπιστούν πιθανές παραβάσεις,οι αρμόδιοι φορείς διευκρινίζουν πως θα υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις.
Επιπλέον,«οι εταιρείες – υπεύθυνοι κυκλοφορίας των ανωτέρω αντι-ιικών φαρμάκων και οι φαρμακαποθήκες υποχρεούνται να ενημερώνουν σε εβδομαδιαία βάση τον ΕΟΦ για τις διατεθείσες ποσότητες αντι-ιικών φαρμάκων ανά προϊόν και ανά νομό».Μάλιστα,εάν οι υπεύθυνοι κυκλοφορίας διαπιστώσουν υπερβολική ζήτηση φαρμάκων σε μία περιοχή τότε πρέπει να πληροφορήσουν άμεσα τους αρμόδιους,ώστε να γίνει εξέταση για τυχόν παρατυπίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου