Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Δηλώσεις από τη ΔΕΑ για τους Ελληνικύπριους αγνοούμενους

Πριν από περίπου 15 χρόνια είχε καταθέσει στην Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) ο Τούρκος φωτογράφος Εργκίν Κονουκσεβέρ,ο οποίος το 1974 είχε φωτογραφήσει,κατά τη σύλληψη τους από τον Τουρκικό στρατό,τους πέντε Ελληνοκύπριους στρατιώτες που τα λείψανα τους ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα, δήλωσε ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος στην Επιτροπή, Ηλίας Γεωργιάδης.Η κατάθεση τότε δεν κατέστη δυνατό να διασταυρωθεί και ο Τούρκος φωτογράφος δεν είχε δώσει λεπτομέρειες στις οποίες αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του στον Τουρκικό Τύπο,ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Σε δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Γεωργιάδης επεσήμανε ότι η ΔΕΑ εργάζεται υπό άκρως δύσκολες περιστάσεις και ενεργεί πάντοτε στα πλαίσια των όρων εντολής που διέπουν τη λειτουργία της.
«Προσπάθειά της είναι η αξιοποίηση όλων των πληροφοριών που κατά καιρούς περιέρχονται στη γνώση της,με στόχο να δοθούν συγκεκριμένες και επιστημονικά ελεγμένες απαντήσεις για όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό αγνοουμένων»,ανέφερε.
Μέχρι σήμερα η ΔΕΑ έχει προβεί σε εκταφές σε περισσότερους από 260 χώρους σε ολόκληρη την Κύπρο,όπου σύμφωνα με πληροφορίες τάφηκαν αγνοούμενοι,με αποτέλεσμα την ανεύρεση οστών σε 120 τοποθεσίες,που υπολογίζεται ότι ανήκουν σε περισσότερα από 500 άτομα.
Έχουν ταυτοποιηθεί και δοθεί στους οικείους τους τα λείψανα 172 Ελληνοκυπρίων και 44 Τουρκοκυπρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: