Χιλιάδες παράνομοι μετανάστες περιμένουν να περάσουν απέναντι—σε μία φαντασιακή Γη της Επαγγελίας που βρίσκεται μόνο 35 χιλιόμετρα μακριά ...
Είναι αποφασισμένοι να πάνε στη Βρετανία—με κάθε τρόπο.Τους μιλάς για τη μεγάλη οικονομική ύφεση,για την κρίση που περνάει το Ηνωμένο Βασίλειο,για τις ορδές των ανέργων και για την ξενοφοβία που βρίσκει εύφορο έδαφος (πβ."Βρετανικές δουλειές για Βρετανούς εργάτες"),αλλά δεν σ'ακούν.
Και γιατί να σε ακούσουν; Ταξίδεψαν χιλιάδες χιλιόμετρα—από το Αφγανιστάν,το Ιράκ, την Ερυθραία και τη Σομαλία οι περισσότεροι—τράβηξαν τα πάνδεινα και βρίσκονται τώρα μόνο 35 χιλιόμετρα μακριά από τη φαντασιακή Γη της Επαγγελίας.Η οικονομική κατάσταση στη Βρετανία θα τους σταματήσει;Όπως δείχνει ρεπορτάζ του BBC που μετέδωσε η τηλεόραση του Σκαϊ,πάνω από χίλιοι πεντακόσιοι μετανάστες ζουν σε άθλιους καταυλισμούς στο Καλέ και γύρω απ'αυτό. Αυξάνονται συνεχώς κι έτσι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αποφάσισε να είναι και πάλι παρούσα στο λιμάνι αυτό της Β.Γαλλίας—για να βοηθήσει τους μετανάστες να δουν,λέει,πώς έχει η κατάσταση και να μπορούν έτσι να λάβουν τις ανάλογες αποφάσεις.
Τι,δηλ.,να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς συμβαίνει και να γυρίσουν πίσω;Δύσκολο αυτό: πολλοί πλήρωσαν εκατοντάδες,άλλοι χιλιάδες δολάρια σε δουλεμπόρους για να τους φέρουν ώς το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να τους εντοπίσουν οι αρχές.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ έφυγε από το Καλέ όταν έκλεισε το κέντρο προσφύγων της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στο Σανγκάτ.Η εγκατάσταση αυτή έκλεισε όταν έγινε μαγνήτης για εκατοντάδες παράνομους μετανάστες. Και στη θέση της δημιουργήθηκαν πολλοί,μικρότεροι αυτοσχέδιοι καταυλισμοί.
"Ζούγκλα" είχε χαρακτηρίσει προ μηνών ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης,Ερικ Μπεσόν, τους καταυλισμούς αυτούς και είχε τονίσει πως στόχος της κυβέρνησης είναι το κλείσιμο της "ζούγκλας" που αποτελεί,όπως είχε πει,εμπόδιο για τα οικονομικά συμφέροντα και την απασχόληση στην περιοχή του Καλέ.
Ο κ.Μπεσόν,αν δεν κάνω λάθος,ήταν παλαιότερα ένα από τα ηγετικά στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος,είχε δε στηλιτεύσει τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούσε ο τότε υπουργός Εσωτερικών και σημερινός πολιτικός του προϊστάμενος, Νικολά Σαρκοζί,τον οποίον είχε κατηγορήσει ότι είχε κλέψει (μεταφορικά) τα ρούχα του Λε Πεν!
Φυσικά,ο κ.Μπεσόν δεν είναι ο μόνος σοσιαλιστής που στο δρόμο για τα Σούσα είδε το φως το αληθινό και προσεχώρησε στο στρατόπεδο Σαρκοζί.Αλλ’αυτό δεν είναι της παρούσης: μεγαλύτερη σημασία έχει τι θα αντικαταστήσει τη "ζούγκλα".
Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Βρετανίας συζητούν τώρα τη δημιουργία ενός νέου κέντρου υποδοχής προσφύγων αλλά στην βρετανική πλευρά των συνόρων που θα επιτρέψει την εξεύρεση λύσεων,όπως ελπίζουν Λονδίνο και Παρίσι,για την ευκολότερη και ταχύτερη επιστροφή των παράνομων μεταναστών στις πατρίδες τους.
Θα μπορέσουν άραγε να βρουν αποτελεσματικό τρόπο για να ξεχωρίσουν τους γνήσιους πρόσφυγες,που χρειάζονται παραγματικά άσυλο,από τους οικονομικούς μετανάστες;
Ως τότε,η "ζούγκλα" θα παραμένει στη γαλλική πλευρά των συνόρων.Οι ντόπιοι θα εξακολουθήσουν να διαμαρτύρονται για τους ξένους και τα προβλήματα που,όπως ισχυρίζονται,τους δημιουργούν και κάποιοι πολιτικοί θα κάνουν καριέρα με τη σημαία της ξενοφοβίας.
Η Αριστερά,πάλι,θα κατεβάζει τους οπαδούς της στους δρόμους του Καλέ,όπως έκανε το περασμένο Σαββατοκύριακο,για να διαμαρτυρηθούν για τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν οι μετανάστες αλλά και για την ιδιαίτερα αυστηρή νομοθεσία της Γαλλίας στο μεταναστευτικό.
Και η αστυνομία θα συνεχίζει τις επιχειρήσεις-σκούπα.Όμως,οι παράνομοι μετανάστες θα ξαναγυρίζουν πάντα στο Καλέ,ψάχνοντας να βρουν με ποιο τρόπο θα περάσουν απέναντι—κάτω από κάποιο φορτηγό ή άλλως πώς.
Όπως ο Ζαμπιχούλα που είχε αφηγηθεί κάποτε την ιστορία του στους Times του Λονδίνου—με τραύματα στο πρόσωπο και όχι μόνον: προσπάθησε να κρυφτεί κάτω από ένα τρένο της Eurostar,που ενώνει το Παρίσι με το Λονδίνο,κι έπεσε.
"Μας πούλησαν κάποτε την ιδέα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και την αγοράσαμε όλοι" είπε ο Ζαμπιχούλα."Ήρθαμε στην Ευρώπη και ψάχνουμε τώρα να βρούμε τον πολιτισμό."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου