Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Αντιδράσεις από όλα τα κόμματα για ρύθμιση υπέρ των βουλευτών

Διακομματικές αντιδράσεις προκάλεσε η τροπολογία – πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής,Δημήτρη Σιούφα,η οποία εξασφαλίζει την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στα επαγγελματικά ταμεία των βουλευτών που δεν ασκούν το επάγγελμά τους,παρ'όλη την κατάργηση του ασυμβίβαστου.
Στη Βουλή «πετάει το μπαλάκι» η κυβέρνηση,εν μέσω αντιδράσεων και από το εσωτερικό της ΝΔ.Δεν θα ψηφίσουν τη ρύθμιση, διαμηνύουν τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εφόσον «περάσει» η ρύθμιση, οι ασφαλιστικές εισφορές που υποχρεούνται να καταβάλουν οι βουλευτές για τις επαγγελματικές δραστηριότητες που είχαν πριν εκλεγούν θα επιβαρύνουν πλέον τους Έλληνες πολίτες.Όσοι επέλεξαν να μην εργαστούν μετά την άρση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου προωθούν τη νέα ρύθμιση που θα τους εξασφαλίσει διπλή σύνταξη.
Η εν λόγω ρύθμιση έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για τα «σκάφη αναψυχής» και αναφέρει ότι θα καταβάλλονται από τον προϋπολογισμό της Βουλής οι ασφαλιστικές εισφορές στους αναγνωρισμένους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας,για όσους από τους βουλευτές επέλεξαν μετά την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου τη μη χρήση του δικαιώματος άσκησης του επαγγέλματός τους.
Πρόκειται για ρύθμιση η οποία εφαρμόστηκε κατά την πενταετία 2003-2008 οπότε ίσχυσε το επαγγελματικό ασυμβίβαστο. Η άρση του έγινε με τη νέα αναθεώρηση του Συντάγματος που ολοκληρώθηκε πριν από έναν χρόνο, οπότε με επιμονή του Προέδρου της Βουλής,Δ. Σιούφα, αποφασίστηκε η Βουλή να σταματήσει από την 1η Αυγούστου 2008 να επιβαρύνεται με τις εισφορές των βουλευτών,οι οποίοι μπορούσαν πλέον να ασκούν το επάγγελμά τους.
Ωστόσο,το Κοινοβούλιο εξακολούθησε να καταβάλλει τις αναλογούσες εισφορές, παρακρατώντας τα σχετικά ποσά από τη μηνιαία αποζημίωση των μελών του.Η νέα ρύθμιση παράλληλα προβλέπει ότι ο προϋπολογισμός της Βουλής θα καλύψει και αναδρομικά όσα ποσά παρακρατήθηκαν από την 1η Αυγούστου του 2008.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην εισηγητική έκδοση του νομοσχεδίου δεν αναφέρεται η επιβάρυνση που θα επιφέρει στον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου η συγκεκριμένη ρύθμιση,καθώς «η δαπάνη αυτή εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα»,όπως ο «αριθμός των βουλευτών» και «οι φορείς ασφάλισης».
Εκτιμήσεις κοινοβουλευτικών κύκλων αναφέρουν ότι πολύ λίγοι είναι οι βουλευτές που επέστρεψαν στις εργασίες τους,κυρίως γιατροί και δικηγόροι.Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις,υπολογίζεται ότι η επιβάρυνση του προϋπολογισμού θα προσεγγίζει τις 500.000 ευρώ ετησίως,με βάση όσα ίσχυαν κατά την περίοδο που εφαρμόστηκε το ασυμβίβαστο.
Πάντως,ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτηρίζει «σωστή και δίκαιη» τη ρύθμιση, ώστε «να μη βρίσκονται σε μειονεκτική θέση οι βουλευτές που επέλεξαν να ασκήσουν το επάγγελμά τους μετά την κατάργηση του ασυμβίβαστου».
Ακόμα, σε γραπτή του δήλωση επισημαίνει ότι πρόκειται για δική του πρωτοβουλία καθώς «ύστερα από την πάροδο ενός έτους από την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου, διαπιστώθηκε ότι αριθμός βουλευτών, που δεν μπορεί να προσδιοριστεί,έχει επιλέξει να μην ασκήσει την επαγγελματική του δραστηριότητα και να ασχολείται μόνο με τα βουλευτικά του καθήκοντα».Επισημαίνει τέλος,ότι:η διάταξη «κατά τρόπο ευθύ έρχεται στην εθνική αντιπροσωπεία για να συζητηθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: