Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Ένταση και συμπλοκές για το «Βατοπέδι της Πιερίας»

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε χθες η είσοδος της Μονής του Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο, όταν κάτοικοι του Λιτόχωρου προέβησαν σε πορεία διαμαρτυρίας κατά του ηγουμένου της Μονής που καταπάτησε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης.Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με υπερασπιστές του ηγούμενου,που τους περίμεναν προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδό τους στη Μονή.Υπό τους ήχους μαγνητοφωνημένων ψαλμωδιών που έβαλε ο ηγούμενος Μάξιμος Κυρίτσης να ακούγονται από τα μεγάφωνα,επικριτές και υποστηρικτές του συνεπλάκησαν παρουσία των επτά αστυνομικών που αδυνατούσαν να επιβάλλουν την τάξη. Την πορεία διοργάνωσε ο Δήμος Λιτοχώρου,με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, και η Επιτροπή Αγώνα που έχει συσταθεί κατά του ηγούμενου Μάξιμου λόγω των παράλογων διεκδικήσεών του στην περιοχή.
«Ο Όλυμπος είναι Παγκόσμιο Μνημείο και δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Διεκδικούμε τις δημοτικές μας εκτάσεις και τη γη των παππούδων μας και των παιδιών μας» υπογράμμιζαν οι συγκεντρωμένοι και απαιτούσαν «να μην περάσουν 60.000 στρέμματα στα ‘χέρια’ της Ιεράς Μονής Διονύσου που βρίσκονται στους πρόποδες του Ολύμπου».
Περισσότερα από 60.000 στρέμματα έχει καταλάβει στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου, βασιζόμενος σε έγγραφα από την εποχή της τουρκοκρατίας,ο ηγούμενος της Μονής,η οποία είναι Μετόχι του Αγίου Όρους.Στις εκτάσεις περιλαμβάνονται τμήματα του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου,κτήματα κτηνοτρόφων του Ολύμπου,ιδιοκτησίες ιδιωτών,παραλιακές, ημιορεινές και ορεινές εκτάσεις ενώ των φιλοδοξιών του ηγούμενου δεν ξεφεύγει ακόμα και ο Μύτικας,η ίδια η κορυφή του όρους Ολύμπου.
Για την υπόθεση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα,την οποία είχε διατάξει ο τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ.Σανιδάς ενώ ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Γιώργος Μπόμπολης ανέθεσε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στον αντεισαγγελέα Εφετών Άγγελο Καμηλάρη.
Οι πολύχρονες διεκδικήσεις του ηγούμενου Μάξιμου Κυρίτση στην περιοχή, υπόθεση που έχει χαρακτηριστεί και ως «Βατοπέδι της Πιερίας», φέρουν ίχνη του παραδικαστικού κυκλώματος,καθώς εισηγητής σε πολλές από τις δίκες ήταν ο πρώην δικαστής Λεωνίδας Στάθης,του Πρωτοδικείου Κατερίνης ο οποίος έχει καταδικαστεί για συμμετοχή του στο κύκλωμα.Ο κ.Στάθης διατελώντας και πρόεδρος του Πρωτοδικείου Κατερίνης,ήταν εισηγητής στην πλειονότητα των υποθέσεων που κέρδισε το μοναστήρι κατά το παρελθόν.
Η ένταση ξεκίνησε όταν,μετά την είσοδο 4 ατόμων για να προσκυνήσουν στη Μονή,ένας μοναχός έκλεισε με τον σύρτη τη σιδερένια πόρτα,απαγορεύοντας την είσοδο των υπολοίπων.Ο ηγούμενος είχε συγκεντρώσει στο χώρο περίπου 100 υπερασπιστές του – μεταξύ των οποίων γυναικόπαιδα αλλά και άγνωστοι στην περιοχή γεροδεμένοι άνδρες - οι οποίοι παρατάχθηκαν στην είσοδο σχηματίζοντας ανθρώπινο τείχος. Όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό,οι «υπερασπιστές» αντέδρασαν και η είσοδος της Μονής μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.Τελικά η γαλήνη επήλθε μετά από παρέμβαση του δημάρχου Λιτόχωρου και του προκατόχου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: