Τα περιστατικά που νόσησαν στην Ελλάδα από τον ιό της νέας γρίπης ανέρχονται στα 134, από τα οποία τα πενήντα δύο έχουν ιαθεί πλήρως,σύμφωνα με ανακοίνωση Ε.Κ.ΕΠ.Υ.
Έξι επιπλέον άτομα από την ομάδα των 32 Αμερικανών φοιτητών που φιλοξενούνται στην Θεσσαλονίκη βρέθηκαν θετικά στον ιό της γρίπης Α/Η1Ν1,από το Εργαστήριο Αναφοράς Βορείου Ελλάδος.Το σύνολο των φοιτητών που νοσούν ανέρχεται συνολικά στα 11.
Επίσης επτά επιπλέον κρούσματα αναφέρθηκαν σήμερα από το Εργαστήριο Αναφοράς Νοτίου Ελλάδος,εκ των οποίων τα δύο επέστρεψαν πρόσφατα από ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο,τα τέσσερα από ταξίδι στην Αυστραλία ενώ διερευνώνται οι επαφές ενός ακόμη ασθενούς.Γ.Πιερρουτσάκος:Προσοχή και προφύλαξη για όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό.
«Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε σε κανέναν να πάει όπου θέλει.Αυτό όμως που πρέπει να του πούμε,είναι να προσέχει και να λαμβάνει όλα τα μέτρα προφύλαξης».Αυτό απαντάει στη zougla.gr ο Γιάννης Πιερρουτσάκος,πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ),κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του βρετανού υπουργού Υγείας, ότι έως και 100.000 νέα κρούσματα της νέας γρίπης Α μπορεί να καταγράφονται ημερησίως στη Βρετανία έως τα τέλη Αυγούστου.
Σχετικά με τους Αμερικανούς φοιτητές ο κ.Πειρρουτσάκος δήλωσε ότι «οι «φιλοξενούμενοι » στο Α.Χ.Ε.Π.Α. φοιτητές ήταν απολύτως αναμενόμενο να βγουν θετικοί,αλλά ευτυχώς ήταν ομαδοποιημένοι και τα κρούσματα θεωρούνται χαμηλής βαρύτητας».Σε ερώτηση για το αν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Α.Χ.Ε.Π.Α. είναι σε θέση να δεχθεί παρόμοια περιστατικά,δήλωσε πως: «Οι άνθρωποι του νοσοκομείου μου διαμήνυσαν πως μπορούν να δεχθούν όσα περιστατικά επισημανθούν και πως πλέον θεωρούνται προετοιμασμένοι».
Ο ίδιος θα ταξίδευε στην Αγγλία;«Αν υπήρχε λόγος,θα πήγαινα»,απαντάει για να προσθέσει «Ελεύθεροι άνθρωποι είμαστε, δεν μπορούμε να δεσμεύσουμε κανέναν».
Μπορεί τα κρούσματα που έχουν ανιχνευθεί μέχρι τώρα να μην τον ανησυχούν ιδιαίτερα, ωστόσο ο κ.Πιερρουτσάκος κρούει τον κώδονα του κινδύνου στην επιστημονική κοινότητα, η οποία όπως αναφέρει,δεν πρέπει να εφησυχάζει.Το θετικό, όπως λέει,είναι ότι μέχρι στιγμής τα κρούσματα είναι ήπιας μορφής και δεν έχει υπάρξει σημαντική μετάλλαξη του ιού –αναφέρεται στα πρόσφατα περιστατικά σε Δανία και Ιαπωνία.
Και φέρνει ως παράδειγμα την Ισπανική Γρίπη, που προσέβαλε το μισό πληθυσμό της Γης και σκότωσε 50 εκατομμύρια ανθρώπους το 1918.Τότε,είχαν γίνει τρεις μεταλλάξεις του ιού. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβεί το ίδιο και σε αυτή την περίπτωση.Αλλά η ιστορία είναι ιστορία»,δηλώνει.
Σαφέστατες οι οδηγίες του και σχετικά με τα μέτρα πρόληψης.«Ατομική Καθαριότης.Πάνω απ’ όλα. Να μην πανικοβαλλόμαστε,ο ιός δεν κολλάει τόσο εύκολα όσο έχει περάσει στον κόσμο.Είναι ευτυχές,πως δεν είχαμε εισβολή στην κοινότητα.Ως χώρα,δεν κολλάμε την ασθένεια σε αυτούς που μας επισκέπτονται και περιθάλτουμε επαρκώς τα περιστατικά που φτάνουν εδώ».
Εκπαιδευτικά μαθήματα έγιναν,αλλά η προσέλευση ήταν περιορισμένη
Αναφερόμενος στις καταγγελίες των εργαζομένων του Σισμανόγλειου νοσοκομείου,ότι δεν τους έγινε η κατάλληλη εκπαίδευση και δεν είχαν ούτε καν τα στοιχειώδη μέσα προφύλαξης,όπως γάντια και μάσκες,ο πρόεδρος του ΚΕΛΠΝΟ απαντάει:«Ας μην λέμε πράγματα που δεν στέκουν».
Από την πρώτη ημέρα εμφάνισης της γρίπης,αναφέρει,οι εργαζόμενοι είχαν λάβει όλες τις απαραίτητες οδηγίες.Δηλώνει,τέλος,ότι ειδικά στο Σισμανόγλειο έγιναν 2-3 εκπαιδευτικά μαθήματα,στα οποία δεν υπήρχε ιδιαίτερη προσέλευση.
Ανεπάρκεια ΑΧΕΠΑ να νοσηλεύσει τα περιστατικά
Σύμφωνα με καταγγελία εργαζομένων,το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ αδυνατεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της νοσηλείας των περιστατικών της γρίπης καθώς οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης είναι μόνο δυο με δυνατότητα φιλοξενίας μόνο 4 ατόμων με τους υπολοίπους ασθενείς να νοσηλεύονται στον θάλαμο της Παθολογικής.
Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες,τον δείκτη επικινδυνότητας ανεβάζει το γεγονός ότι στους ασθενείς δεν επιβάλλεται απομόνωση και κυκλοφορούν ελεύθεροι στον χώρο του νοσοκομείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου