Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Θέμα ευρωομολόγων θα βάλει ο Ολάντ στη Σύνοδο Κορυφής

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande αναμένεται να επαναφέρει την πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγου στην άτυπη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, εντείνοντας τις πιέσεις προς την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel που αντιτίθεται σθεναρά στην ιδέα.
Ανώτατοι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας έθεσε το θέμα της συλλογικοποίησης του ευρωπαϊκού χρέους κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην συνεδρίαση του G8 το σαββατοκύριακο και ότι θα το εγείρει εκ νέου στην συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.
Η πρότασή του αναμένεται να βρει σύμφωνους τον Ιταλό πρωθυπουργό Mario Monti, τον Ισπανό πρωθυπουργό Mariano Rajoy και την Κομισιόν, που υποστήριξε εξαρχής την ιδέα. Στον αντίποδα βρίσκεται η Γερμανία, η οποία αντιτίθεται σε κάθε πρόωρη κίνηση, λέγοντας ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη πρόοδος στο θέμα του συντονισμού της δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη. Η Γερμανία στηρίζεται από την Ολλανδία, την Φινλανδία και άλλες χώρες. "Η συζήτηση για τα ευρωομόλογα βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο και ο Hollande θα βρει στήριξη και από άλλους ηγέτες εάν εγείρει το θέμα", είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ. "Δεν είναι κάτι που θα γίνει εν μια νυκτί - είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν πρώτα - αλλά υπάρχει η θέληση για ένα σχέδιο δράσης για τη δημιουργία ευρωομολόγων", πρόσθεσε.
Σε επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy τους προέτρεψε να μην έχουν "ταμπού" στην σύνοδο κορυφής της Τετάρτης, η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί στην λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της αντιμετώπισης της ανεργίας στο σύνολο της ευρωζώνης. Η ταχύτατη επιδείνωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη τον τελευταίο μήνα και η ανοικτή συζήτηση για τη 3468500993 πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, επανέφεραν την ιδέα στο προσκήνιο, καθώς πολλοί οικονομολόγοι και πολιτικοί ισχυρίζονται ότι θα αποτελούσε έναν από τους καλύτερους τρόπους για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: