Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΦΠΑ και φόρος μισθωτών δίνουν το φιλί της ζωής στα έσοδα

Και ξαφνικά εκεί που όλα έδειχναν μαύρα και άραχλα, άρχισαν να σκάνε κάποια δειλά χαμόγελα, καθώς στα κρατικά ταμεία ακούστηκε ο ήχος του χρήματος.
Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι τις τελευταίες 48 ώρες έπεσαν κάτι περισσότερο από 500 εκατ. ευρώ στα ταμεία, που προέρχονται από την απόδοση ΦΠΑ και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι εάν αποδώσει η πίεση στους οφειλέτες του Δημοσίου και δεν πέσουν έξω οι προβλέψεις για το φόρο εισοδήματος των Α.Ε.- η πρώτη δόση μαζί με τις σχετικές δηλώσεις θα πρέπει να καταβληθούν έως τη Πέμπτη- τότε μπορεί να αποφύγουμε το «ναυάγιο».
Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι θα κλείσει η «τρύπα» αλλά ότι απλώς δεν θα διευρυνθεί περαιτέρω, κάτι που σημαίνει ότι η προσπάθεια αναστροφής της αρνητικής εικόνας των εσόδων, είναι μόνο στην αρχή. Αυτό ακριβώς τόνισε ο Γιώργος Ζανιάς στις συναντήσεις που είχε στη Δ.Ο.Υ. Μεγάλων Επιχειρήσεων και στη Δ.Ο.Υ Ψυχικού και αναμένεται να επαναλάβει στην ευρεία σύσκεψη με τους επικεφαλής των δέκα μεγαλύτερων εφοριών και των πέντε μεγαλύτερων τελωνείων. Οι εντολές του υπουργού εστιάζουν στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών κυρίως του τελευταίου χρόνου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Γιώργος Ζανιάς έβαλε τρελά «γκάζια» στους εφόρους τη Δευτέρα, θεωρώντας ότι οι επιδόσεις τους στο συγκεκριμένο τομέα είναι δυσανάλογα χαμηλές με τη φοροδοτική ικανότητα των υπαγόμενων σε αυτές τις εφορίες φυσικών και νομικών προσώπων.
Πέρα από τις οφειλές, ο υπουργός θα επιστήσει τη προσοχή στην ορθή απόδοση του ΦΠΑ, καθώς και στη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων σε φορολογούμενους με μεγάλο εισόδημα και μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ειδικά όσον αφορά στους οφειλέτες του Δημοσίου, με εγκύκλιο του το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει εκ νέου τις ελεγκτικές υπηρεσίες, ότι δεν αναστέλλεται πλέον η ποινική δίωξη για όσους υπάγονται στη ρύθμιση, αλλά αναβάλλεται μόνο η εκτέλεση της ποινής ή διακόπτεται η εκτέλεση της.
Οδηγίες δόθηκαν και για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, ειδικά στις περιπτώσεις της διακεκριμένης φοροδιαφυγής όπου προβλέπεται δέσμευση καταθέσεων. Στη περίπτωση που οι εν λόγω υποθέσεις καταλήγουν στα φορολογικά δικαστήρια, προκειμένου να ανατραπεί η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες ακυρώνονται οι κύριες πράξεις και κατ' επέκταση τα εν λόγω μέτρα, εφιστάται η προσοχή των εφοριών ώστε παράλληλα με την άσκηση του κύριου ένδικου μέσου κατά των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν τις κύριες καταλογιστικές πράξεις, να προβαίνουν στις δέουσες ενέργειες για την αναστολή εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων, ζητώντας συγχρόνως και την έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής εκτέλεσης αυτών, μέχρι την έκδοση δικαστικής αποφάσεως επί του ασκηθέντος ένδικου μέσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: