Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Που πήγαν τα 100 δισ. που δανείστηκαν οι τράπεζες από την ΕΚΤ

Κι όμως, οι ελληνικές τράπεζες έχουν πράγματι δανειστεί άλλα περίπου 100 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τους τελευταίους 18 με 20 μήνες.
Η επιβεβαίωση έρχεται από τα ίδια τα επιτελεία τους, αλλά υπάρχει εξήγηση σχετικά με το τι έγιναν αυτά τα λεφτά, στα οποία πρώτοι αναφέρθηκαν με δημοσίευμα τους οι Financial Times, με σχετικό δημοσίευμά τους.
Πρόκειται για τα λεφτά με τα οποία εξασφαλίσθηκε η κάλυψη των ελληνικών καταθέσεων όλο αυτό το διάστημα.
Ουσιαστικά, κατ' αυτόν τον τρόπο διασφαλίσθηκε η ομαλή λειτουργία του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος όλο αυτό το διάστημα και θα συνεχίσει να διασφαλίζεται για όσο καιρό η ΕΚΤ στέκεται παραστάτης στην χώρα μας.
Γι' αυτό και η Φραγκφούρτη θεωρείται ότι κρατά στα χέρια της το ένα από τα δύο κλειδιά που μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα στο χάος.
Αν η ΕΚΤ ανακοινώσει ότι το ευρωσύστημα σταματά να παρέχει (δανεική) ρευστότητα στο ελληνικό πιστωτικό σύστημα, τότε την επόμενη στιγμή θα επικρατήσει το χάος.
Για την ιστορία, το άλλο κλειδί το κρατά η τρόικα.
Αν η τελευταία αποφασίσει να μην δώσει μια δόση από το πρόγραμμα βοήθειας, τότε η πιθανότητα μιας στάσης πληρωμών είναι κάτι παραπάνω από σαφής.
Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα αναγκάζεται επίσης να προετοιμασθεί για έξοδο από την Ευρωζώνη.
Έτσι λοιπόν λύνεται ο γρίφος των επιπλέον 100 δισ. ευρώ, τα οποία πήραν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ και για τα οποία έγινε και εν πολλοίς εξακολουθεί να γίνεται τόσος πολύς θόρυβος το τελευταίο διάστημα.
Στην πραγματικότητα, όλα έχουν πλέον μια λογική εξήγηση για το ότι συμβαίνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: