Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Οποιος χάσει τη «διάβαση της Αφροδίτης» θα περιμένει άλλα 105 χρόνια

Οι αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο προετοιμάζονται πυρετωδώς για την επόμενη «διάβαση της Αφροδίτης» το διήμερο 5 και 6 Ιουνίου. Ενα φαινόμενο που έχει καταγραφεί μόνον 6 φορές και δεν προβλέπεται να επαναληφθεί για τα επόμενα 105 χρόνια.
Το απόγευμα της 5ης Ιουνίου, η Αφροδίτη θα αρχίσει να περνά ανάμεσα απο Γη και τον Ήλιο, και θα γίνει ορατή ως σκοτεινή κηλίδα που κινείται πάνω στον φωτεινό ουράνιο σώμα για 6μιση ώρες.
Η πρώτη φάση της διάβασης θα γίνει ορατή στη Βόρειο Αμερική, την Κεντρική Αμερική και το βορειότερο τμήμα της Νοτίου Αμερικής Το απόγευμα της 5ης Ιουνίου.
Η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Νότια Ασία θα δουν μόνο την τελική φάση του φαινομένου λίγο πριν από το ηλιοβασίλεμα της 6ης Ιουνίου.
Οι μόνες περιοχές από τις οποίες η διάβαση θα είναι ορατή για όλη τη διάρκειά του θα είναι η ανατολική Ασία και ο Δυτικός Ειρηνικός.
«Εδώ και αιώνες, η διάβαση της Αφροδίτης θεωρείται μια από τις σημαντικότερες στιγμές για τους αστρονόμους» αναφέρει ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου του Παρισιού, Κλοντ Καταλά
Η προηγούμενη διάβαση ήταν το 2004. Η επόμενη όμως αναμένεται το Δεκέμβριο του 2117.

Δεν υπάρχουν σχόλια: