Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Αγώνας δρόμου για τα έσοδα λίγο πριν το κραχ

Μέχρι τη τελευταία ώρα του Μαΐου θα την... παλέψει το υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να περιορίσει τις διαφαινόμενες αποκλίσεις στα έσοδα και να αποφύγει το «κραχ» πριν καν συμπληρωθεί το εξάμηνο.
Ο Γιώργος Ζανιάς θα επισκεφθεί για τα... περαιτέρω τη Δ.Ο.Υ. Μεγάλων Επιχειρήσεων αλλά και τη Δ.Ο.Υ. Ψυχικού, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την ένταση των ελέγχων στους μεγάλους φορολογούμενους και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία ήτοι στους «έχοντες και κατέχοντες», ενώ τη Τρίτη θα έχει ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο με τους επικεφαλής των δέκα μεγάλων εφοριών και των πέντε μεγάλων τελωνείων, προκειμένου να τους ζητήσει ένταση των προσπαθειών ειδικά στο πεδίο της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ωστόσο, πέρα από τη προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα, η οποία όπως όλα δείχνουν θα παραταθεί εκ νέου, υπάρχουν δύο ακόμα ημερομηνίες που θα κρίνουν πολλά. Τη Δευτέρα 28 Μαΐου εκπνέει η προθεσμία υποβολής χρεωστικών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ από τις μεγάλες επιχειρήσεις και ήδη από τη προηγούμενη εβδομάδα υπάρχει συνεχής όχληση προς τους υπόχρεους που δεν είχαν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους το προηγούμενο διάστημα.
Στις 31 Μαΐου εκπνέει, επίσης, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος από τις Ανώνυμες Εταιρίες, οι οποίες υποχρεούνται να καταβάλουν και τη πρώτη δόση του αναλογούντος φόρου. Όπως σημειώνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, εάν από αυτές τις δύο πηγές- ΦΠΑ και φόρος Α.Ε.- δεν εισπραχθούν τα προσδοκώμενα, τότε το πρόβλημα θα είναι πολύ σοβαρό.
Το κλίμα επιβαρύνει η εσωτερική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, που εκτιμά ότι απαιτείται νέα αναθεώρηση του στόχου των φετινών εσόδων, προβλέποντας αποκλίσεις περίπου 1,4 δισ. ευρώ με τα έως τώρα δεδομένα.
Περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα εκτιμάται ότι θα είναι τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος (παρακράτηση) λόγω των μειώσεων μισθών- συντάξεων, 275 εκατομμύρια ευρώ λιγότεροι οι φόροι ακινήτων παρελθόντων ετών, 209 εκατομμύρια ευρώ λιγότεροι οι φόροι συναλλαγών (κυρίως ο ΦΠΑ), 110 εκατομμύρια ευρώ χαμηλότεροι οι φόροι κατανάλωσης (κυρίως από τα καύσιμα), 230 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα τα έσοδα από την εκχώρηση αδειών και δικαιωμάτων του Δημοσίου, ενώ «κλειδί» χαρακτηρίζεται το εάν θα πληρωθεί το σύνολο ή μέρος των εκκρεμών επιστροφών φόρου παρελθόντων ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: