Ανυπόφορες πόλεις,τουριστικοί προορισμοί με καύσωνες,εθνικοί δρυμοί σε κίνδυνο…προτάσεις στις οποίες συνοψίζεται το άμεσο μέλλον της χώρας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής,σύμφωνα με έκθεση της WWF-Ελλάς.Το μέλλον σκιαγραφείται εξαιρετικά δυσοίωνο στην έκθεση,που παρουσιάστηκε την Τετάρτη (16/9) για την περίοδο 2021-2050,και απευθύνεται κάλεσμα στις αρμόδιες αρχές και τους πολίτες για έγκαιρη αντιμετώπιση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις,πρόκειται να ενταθεί η υπάρχουσα δυσφορία των κατοίκων στις ελληνικές πόλεις,καθώς τα τέσσερα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας(Αθήνα, Θεσσαλονίκη,Πάτρα,Λάρισα) θα βιώνουν έως και 20 περισσότερες μέρες καύσωνα κατά έτος.
Ειδικότερα, για την Αθήνα αναμένονται 10 με 15 περισσότερες ημέρες καύσωνα,30 περισσότερες νύχτες με θερμοκρασία άνω των 20 βαθμών Κελσίου,10 περισσότερες ημέρες με αυξημένη βροχόπτωση σε διάστημα τριών ημερών και κατά συνέπεια αυξημένο κίνδυνο πλημμυρών,10 περισσότερες ημέρες με μεγάλες απαιτήσεις ψύξης (αυξημένη χρήση κλιματιστικών) και 15 περισσότερες ημέρες το χρόνο με μεγάλες απαιτήσεις θέρμανσης.
Ανεπηρέαστοι δεν θα μείνουν ούτε οι τουριστικοί προορισμοί,επιφέροντας αλλαγές και στο τουριστικό τοπίο της χώρας.Στους δέκα σημαντικότερους,ως προς την τουριστική κίνηση, νομούς αναμένονται 5 με 15 περισσότερες μέρες με καύσωνα,με ιδιαίτερα δυσοίωνες προοπτικές για την ηπειρωτική Ελλάδα και αύξηση των νυχτών όπου η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς,κυρίως στις νησιωτικές περιοχές όπως η Ρόδος και τα Χανιά.Η ευεργετική συνέπεια της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου λόγω του μεγαλύτερου αριθμού των θερμών ημερών, αντισταθμίζεται από σημαντικό κίνδυνο πυρκαγιών,αλλά και την αύξηση των αναγκών για ψύξη.
Πίεση θα γνωρίσουν και οι δέκα μεγαλύτεροι αγροτικοί νομοί,καθώς θα αυξηθούν οι ημέρες με καύσωνα,οι συνεχείς ημέρες χωρίς βροχόπτωση,ο κίνδυνος πυρκαγιάς,ενώ εκτιμάται ως πιθανός και ο κίνδυνος της ερημοποίησης.
Παράλληλα, αυξημένος προβλέπεται να είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε όλους τους δρυμούς της χώρας και ειδικότερα στην Πάρνηθα,τον θεωρούμενο ως πνεύμονα της Αττικής,όπου αναμένεται μεταβολή της μέσης μέγιστης θερινής θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, ενώ οι μέρες με άμεσο κίνδυνο πυρκαγιάς εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 15 το χρόνο.
"Οι προβλέψεις για την Ελλάδα δεν είναι ευοίωνες",τόνισε ο κύριος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου και βασικός συντάκτης της έκθεσης Χρήστος Γιαννακόπουλος.Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε ένα μόνον περιοχικό κλιματικό μοντέλο,αυτό του ΒασιλικούΙνστιτούτου της Ολλανδίας (KNMI) και το μετριοπαθές σενάριο εκπομπών ρύπων A1B της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).
Προτεινόμενα μέτρα από τη WWF
Μεταξύ των μέτρων που πρότεινε η WWF για τις αστικές περιοχές περιλαμβάνονται: παρεμβάσεις προστασίας των αδόμητων περιοχών,προστασία των περιαστικών δασών, κίνητρα για εναλλακτικούς τρόπους δροσισμού και μόνωση των κατοικιών.
Για τις τουριστικές περιοχές,καλεί σε δράση τις τοπικές κοινότητες και την Πολιτεία για ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων και προτείνει "πράσινες" παρεμβάσεις (ανακύκλωση νερού και εξοικονόμηση ενέργειας).
Η αντιμετώπιση του κινδύνου στις αγροτικές περιοχές δύναται να επιτευχθεί με άμεση διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών από πανεπιστήμια και ινστιτούτα,με εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων εναλλακτικών καλλιεργειών και με ορθή διαχείριση υδάτινων πόρων,εκτιμά η WWF Ελλάς,υπογραμμίζοντας ότι η εκτροπή του Αχελώου δεν επιλύει κανένα πρόβλημα.
Μοναδική λύση αποτελεί ένα αξιόπιστο σύστημα δασικής διαχείρισης που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη,προκειμένου να καταστεί δυνατό να αποτρέψει τον κίνδυνο απώλειας των εθνικών δρυμών της χώρας μας, τονίζει η WWF Ελλάς,οι προτάσεις της οποίας για τη δασοπροστασία (2008) και την κινητοποίηση των εθελοντών (2009) παραμένουν ακόμη αναξιοποίητες.
Προτάσεις της WWF Ελλάς για τη Σύνοδο Κορυφής στην Κοπεγχάγη
"Καθήκον και υποχρέωση της Πολιτείας είναι να αναλάβει πρωτοβουλίες και να απαιτήσει μια καλή συμφωνία στην Κοπεγχάγη,ώστε να αποτραπούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής",υπογράμμισε ο διευθυντής της WWF Ελλάς,Δημήτρης Καραβέλλας.
Αναφορικά με τα όσα προτάθηκαν από τη WWF Ελλάς για τις θέσεις που πρέπει να υποστηρίξει η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη και τις οποίες ανέπτυξε ο Αχιλλέας Πληθάρας,περιλαμβάνονται η επιδίωξη επίτευξης μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για την περίοδο 2013-2017 και η συμφωνία να τεθεί όριο κορύφωσης των εκπομπών το 2017 ώστε να καταστεί δυνατή,το 2050,η μείωση 80%,σε σχέση με το 1990,των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της WWF Ελλάς, η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει συμφωνία για μείωση 40% των εκπομπών στις ανεπτυγμένες χώρες μέχρι το 2020 και μηδενισμό τους το 2050, καθώς και για χρηματοδότηση εκ μέρους των πλούσιων χωρών της προσαρμογής των πλέον ευάλωτων στην κλιματική αλλαγή.
Παράλληλα, θεωρεί πως η χώρα μας πρέπει να επιμείνει στην πρωταρχική σημασία που έχει ο στόχος μηδενικού ισοζυγίου αποδάσωσης μέχρι το 2020 και στη συμπερίληψη των αερομεταφορών και της ναυσιπλοΐας στους στόχους μείωσης των εκπομπών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου