Η κατανάλωση μιας μεσογειακού τύπου δίαιτας μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 να ελέγχουν την ασθένεια χωρίς φάρμακα καλύτερα από μια τυπική χαμηλή σε λιπαρά δίαιτα.
Μια νέα μελέτη από την Ιταλία απέδειξε ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2,που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή,δηλαδή διατροφή πλούσια σε λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, με τουλάχιστον το 30% των ημερήσιων θερμίδων να προέρχεται από λιπαρά (κυρίως ελαιόλαδο) ήταν σε καλύτερη θέση να διαχειριστούν την ασθένειά τους χωρίς φάρμακα από τους ασθενείς,που η διατροφή τους ήταν χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά,με ποσοστό μέχρι 30% των θερμίδων να προέρχεται από λίπος (με λιγότερο από το 10% να προέρχεται από κορεσμένα λιπαρά).
Από την έρευνα,που διήρκεσε τέσσερα χρόνια,προέκυψε ότι μόνο το 44% των ατόμων που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή κατέληξαν να χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους σε σύγκριση με το 70% όσων ακολούθησαν τη χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτα.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια μελέτες.Αυτό που τονίζουν οι επιστήμονες,που έκαναν την έρευνα είναι ότι: "ενισχύεται το μήνυμα ότι τα οφέλη από τη βελτίωση του τρόπο ζωής μας δεν πρέπει να αγνοούνται".
Καλύτερη διατροφή για τον έλεγχο του διαβήτη
Στη μελέτη οι ερευνητές επέλεξαν τυχαία 215 υπέρβαρα άτομα, που διαγνώστηκε πρόσφατα ότι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και δεν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με φάρμακα και τους ανέθεσαν να ακολουθούν είτε τη μεσογειακή δίαιτα είτε μία χαμηλή σε λιπαρά δίαιτα.
Η μεσογειακή διατροφή ήταν πλούσια σε λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως και χαμηλή σε περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας,το οποίο αντικαταστάθηκε με ψάρι ή πουλερικά.Συνολικά ποσοστό μικρότερο του 50% των ημερήσιων θερμίδων προερχόταν από υδατάνθρακες και μικρότερο του 30% των θερμίδων από λίπος.
Η χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος δίαιτα βασιζόταν στις κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και ήταν πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης και χαμηλής περιεκτικότητας σε γλυκά ενώ ποσοστό μικρότερο του 30% των θερμίδων προερχόταν από λίπος και μικρότερο του 10% από κορεσμένα λίπη,όπως τα ζωικά λίπη.
Μετά από τέσσερα χρόνια παρακολούθησης,η ομάδα που ακολουθούσε τη μεσογειακή διατροφή είχε καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο και λιγότερες πιθανότητες να χρειαστεί φάρμακα κατά του διαβήτη για να φέρει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά όρια.
Επιπλέον όσοι ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν βελτίωση και σε άλλους παράγοντες υψηλού κινδύνου καρδιακής νόσου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου