Κακό στην ορθογραφία φαίνεται ότι κάνουν τα δημοφιλή στη νεολαία greeklish που χρησιμοποιούν στο Ίντερνετ αλλά και στα SMS ως γραφή επικοινωνίας.Σύμφωνα με έρευνα του τμήμα Νηπιαγωγών του Παιδαγωγικού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας,τα είδη των λαθών που γίνονται εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης των greeklish αφορούν την παράλειψη τονισμού ή σημείων στίξης και τη χρήση αγγλικών σημείων στίξης,το συνδυασμό ελληνικών και λατινικών γραμμάτων σε μία λέξη,ορθογραφικά λάθη (π.χ.ο αντί για ω),φωνητικά λάθη (κυρίως στους φθόγγους π.χ. κς αντί για ξ),καθώς,επίσης,σύντμηση λέξεων (π.χ.tespa αντί τέλος πάντων,tpt αντί για τίποτα,dld αντί για δηλαδή κ.α.).
Οι φιλόλογοι δήλωσαν ότι συνάντησαν λέξεις γραμμένες σε greeklish σε γραπτά του σχολείου σε ποσοστό 64,3% και ότι παρατηρήθηκαν και μη αναμενόμενα λάθη,όπως αλλαγή χρόνου ή προσώπου στα ρήματα,αλλαγή πτώσης στα ουσιαστικά, αντικατάσταση λέξης με άλλη,με εντελώς διαφορετική σημασία.
Σύμφωνα με την έρευνα, ποσοστό 77,4% των μαθητών χρησιμοποιούν τα greeklish,με αξιοσημείωτη αύξηση χρηστών από το γυμνάσιο στο λύκειο.Οι μαθητές που παραδέχτηκαν ότι τα χρησιμοποιούν στο γυμνάσιο φτάνουν το 67,8%,στο ΕΠΑΛ το 70,2% και στο ΓΕΛ 88,5%.Απ'αυτούς,περίπου το 50% τα χρησιμοποιούν από δύο έως και περισσότερα χρόνια, ενώ πάνω από το 63% τα χρησιμοποιεί καθημερινά ή πολλές φορές τη μέρα.
Το 19% των μαθητών της Α’ και το 51,6% της Β’ τάξης του Γυμνασίου δήλωσε ότι χρησιμοποιεί τα greeklish τουλάχιστον δύο χρόνια,γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι,η χρήση τους ξεκινά από το δημοτικό.
Οι μαθητές δήλωσαν ακόμη πως πέρα από τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας (sms 52,8%, e-mail 78,2%,chat-forum 84,7%,smartphone 16,1%,pda 13,7%) χρησιμοποιούν τα greeklish και σε χειρόγραφα (προσωπικές σημειώσεις,σχολικές εργασίες,σημειώματα κ.α.) σε ποσοστό 15,7%.
Οι λόγοι χρήσης του συγκεκριμένου τρόπου γραφής είναι κατά τους μαθητές η συνήθεια, σε ποσοστό 83,9%,η εξοικονόμηση χρόνου (75,8%),επειδή το θεωρούν χρήσιμο ή βολικό εργαλείο (71,4%),για την αποφυγή ορθογραφικών λαθών (38,7%) και... επειδή είναι μόδα (33,9%).
Στην ίδια έρευνα,το 58,5% των μαθητών θεωρεί ότι η χρήση των greeklish απειλεί την ελληνική γλώσσα,ενώ την ίδια άποψη έχει μόνο το 64,3% των φιλολόγων,ενώ το 53,6% έχει παρατηρήσει αύξηση των ορθογραφικών λαθών σε μαθητές,που παλαιότερα παρουσίαζαν καλύτερες επιδόσεις στο γραπτό λόγο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου