Επανέρχονται στο προσκήνιο οι υποθέσεις πλοίων που εξαφανίστηκαν ενώ μετέφεραν τοξικά απόβλητα,μετά τη νέα μαρτυρία πρώην μέλους της Μαφίας της Καλαβρίας «Ντραγκέτα».Η εγκληματική οργάνωση, για περισσότερο από δυο δεκαετίες έκανε χρυσές δουλειές βυθίζοντας στη Μεσόγειο πλοία με τοξικά απόβλητα,ένα από τα οποία εντοπίστηκε πρόσφατα.Το περασμένο Σάββατο εντοπίστηκε στην Τυρρηνική Θάλασσα το μήκους 110 μέτρων κουφάρι του «Cunsky»,το οποίο βυθίστηκε από τους μαφιόζους το 1992. Το «Cunsky» μετέφερε τουλάχιστον 120 βαρέλια με τοξικά απόβλητα,βάρους περίπου 20 τόνων,στο τελευταίο του ταξίδι,τα οποία πλέον βρίσκονται σε βάθος 500 μέτρων στο βυθό της Τυρρηνικής,20 μίλια μακριά από την πόλη Τσέτραρο.
Το «Cunsky» εντόπισε βαθυσκάφος με βιντεοκάμερα,ύστερα από υπόδειξη του πρώην μέλους της καλαβρέζικης «Ντραγκέτα» Φραντσέσκο Φόντι.Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από τη βιντεοκάμερα του βαθυσκάφους δείχνουν τουλάχιστον ένα βαρέλι να έχει πέσει από το κατεστραμμένο κύτος και να κείται άδειο στον πυθμένα.
Ο Φόντι ομολόγησε στις αρχές πως οι μαφιόζοι ανατίναζαν τα πλοία προκειμένου να βυθιστούν.«Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε την προέλευση των αποβλήτων,πιθανότατα όμως ήρθαν από το εξωτερικό» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας,εισαγγελέας Μπρούνο Τζιορντάνο.Το «Cunsky» ένα από τα περισσότερα από 30 πλοία με τοξικό φορτίο που πιστεύεται ότι βυθίστηκαν από τη Μαφία στη Μεσόγειο Θάλασσα από τη δεκαετία του 1980 και μετά,όταν η επιβολή αυστηρότερης νομοθεσίας κατέστησε την παράνομη απόρριψη αποβλήτων μια ιδιαίτερα επικερδή δουλειά για τη Μαφία.
Ωστόσο,ο εισαγγελέας της πόλης Μπρέσια,Νικόλα Μαρία Πάτσε,ο οποίος ερευνά την υπόθεση της εξαφάνισης πλοίων με τοξικά απόβλητα για περισσότερο από 15 χρόνια,εκτιμά ότι μόνο στις ιταλικές θάλασσες πρέπει να έχουν βυθιστεί περισσότερα από 40 σκάφη διαφόρων μεγεθών,τα περισσότερα από τα οποία απλά εξαφανίστηκαν από τα ραντάρ χωρίς να εκπέμψουν κάποιο σήμα κινδύνου.Με άλλα λόγια,οι ίδιοι οι πλοιοκτήτες που λογικά εμπλέκονται και οι ίδιοι στο κύκλωμα, δεν ανέφεραν τη βύθιση των πλοίων τους,ούτε αξίωσαν κάποια αποζημίωση από τις ασφαλιστικές εταιρείες,προκειμένου προφανώς να αποφύγουν έρευνα των αρχών.
Εδώ και χρόνια,διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η WWF και η Greenpeace,αλλά και τοπικές οικολογικές οργανώσεις,όπως η ιταλική Legambiente,συντάσσουν λίστες με τα εξαφανισμένα σκάφη,τα οποία είναι γνωστό ότι εξαφανίστηκαν ενώ μετέφεραν χημικά και πυρηνικά απόβλητα.Από τη λίστα δεν λείπουν και πλοία με ελληνικά ονόματα όπως το «Βόρειες Σποράδες» που βυθίστηκε πριν από 17 χρόνια,και το «Νίκος 1».
«Ερχόμασταν σε επαφή με τους καπετάνιους μέσω ραδιοτηλεφώνου.Η συνεννόηση γινόταν σε συνθηματική γλώσσα για να μην προκληθούν υποψίες.Τους ορίζαμε το σημείο στο οποίο έπρεπε να μετακινηθούν με χρονικό περιθώριο 15 ημερών. Το Υvonne Α μετακινήθηκε πρώτο στα ανοικτά της Μαρατέα,μετά το Cunsky έπλευσε σε διεθνή ύδατα,απέναντι από το Τσέτραρο,ενώ το “Βόρειες Σποράδες” κατευθύνθηκε ανοικτά του Γκεντσάνο. (...) Στα τρία αυτά σημεία στείλαμε τρία ψαροκάικα που είχε διαθέσει η οικογένεια Μούτο,φορτωμένα δυναμίτη.Οι άνθρωποί μας έκαναν ό,τι έπρεπε για να γίνουν με ασφάλεια οι εκρήξεις που θα βούλιαζαν τα πλοία,κατόπιν παρέλαβαν τα πληρώματα και αποχώρησαν...» εξήγησε τη διαδικασία ο Φραντσέσκο Φόντι στις ιταλικές αρχές.
Η βύθιση πλοίων δεν είναι το μόνο πεδίο στο οποίο η Μαφία εμπλέκεται με τοξικά απόβλητα. Από παλαιότερες έρευνες αλλά και από δημοσιογραφικά βιβλία, όπως το «Γόμορρα» του Ρομπέρτο Σαβιάνο, είναι γνωστό ότι η Μαφία της Νάπολι,Καμόρα,θάβει συστηματικά στην ιταλική ενδοχώρα μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων - συχνά σε κατοικημένες περιοχές.«Η Μεσόγειος αντιπροσωπεύει το 0,7% των παγκόσμιων θαλασσών και εάν βρίσκονται περίπου 30 ναυάγια με τοξικά απόβλητα,φανταστείτε τι μπορεί να υπάρχει αλλού»,δήλωσε ο επικεφαλής περιβαλλοντικής οργάνωσης της Καλαβρίας, Σιλβέστρο Γκρέκο.
Η ιταλική «eco-mafia» «τακτοποιεί» ετησίως περισσότερα από το 30% των βιομηχανικών αποβλήτων της Ευρώπης - περίπου 35 εκατ.τόνους - με κέρδη τουλάχιστον 7 δισ.ευρώ. Που πάνε τα υπόλοιπα απόβλητα του πλανήτη όμως;Σύμφωνα με τον ΟΗΕ,άνω του 20% των παγκόσμιων βιομηχανικών αποβλήτων μεταφέρεται σε διαφορετική χώρα από αυτή που τα παρήγαγε.Ο τζίρος από αυτή την «μπίζνα» ξεπερνά ετησίως τα 500 δισ.δολάρια.
Μόνο την τελευταία πενταετία η Αυστραλία,οι ΗΠΑ,η Βρετανία,η Γερμανία και ο Καναδάς εξήγαγαν «νομίμως» περίπου 5,4 εκατ.τόνους τοξικά απόβλητα στην Ινδονησία,στις Φιλιππίνες,στη Μαλαισία,στην Ταϊλάνδη,στη Σιγκαπούρη,στο Μπανγκλαντές,στην Ινδία, στο Πακιστάν,τη Σομαλία κ.α.Το κόστος απόρριψης αποβλήτων στη Σομαλία είναι μόλις 2,50 δολάρια ανά τόνο,ενώ στην Ευρώπη είναι γύρω στα 1.000 δολάρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου