«Η νέα γρίπη είναι σαν κινούμενη άμμος» δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας κ.Δημήτρης Αβραμόπουλος προσπαθώντας να περιγράψει τη ρευστότητα της κατάστασης σε ό,τι αφορά την πανδημία. Η εύστοχη παρατήρησή του αποκτά νέα διάσταση έπειτα από την προκήρυξη των εκλογών.Η νέα γρίπη μπορεί να αποδειχθεί κινούμενη άμμος «καταπίνοντας» ακόμη και τις εκλογές.
Στο υπουργείο Υγείας έχει σημάνει συναγερμός καθώς όλα τα επιδημιολογικά σενάρια της πανδημίας εξετάζονται πλέον υπό τη σκιά των εκλογών.
Στις κατ’ιδίαν συζητήσεις τους στελέχη του υπουργείου δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το πώς η πορεία της νέας γρίπης αλλά και η διαχείριση της,ιδίως ενόψει του επαπειλούμενου επιδημικού κύματος,μπορεί να επηρεάσουν την εκλογική διαδικασία.
Οι επόμενες τρεις εβδομάδες θεωρούνται κρίσιμες για την εξάπλωση της γρίπης,καθώς έχουν ανοίξει τα σχολεία που θεωρούνται ως το πλέον πρόσφορο έδαφος για τη μετάδοση του μολυσματικού ιού Η1Ν1.Οι επιδημιολόγοι αναμένουν επιδημική έξαρση των περιστατικών το αργότερο μέσα στον Οκτώβριο,κάτι που σημαίνει όμως ότι η επώαση του ιού στην κοινότητα θα έχει αρχίσει ήδη από τον Σεπτέμβριο «πλήττοντας» αρχικά παιδιά και εφήβους και στη συνέχεια ενήλικα άτομα του περιβάλλοντός τους.
Σε αυτή τη φάση εξετάζεται το ενδεχόμενο να εκδοθούν γενικές οδηγίες προς τον πληθυσμό με αφορμή την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος αλλά και του δικαιώματος του συνέρχεσθαι-που ως γνωστόν στην χώρα μας αποκτά…μεγαλειώδη χαρακτήρα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Ουδείς όμως μπορεί να αποκλείσει μια δραματική ανατροπή. Ένα από τα απευκταία αλλά υπαρκτά σενάρια που μελετούν οι αρμόδιοι είναι η διαχείριση μιας επιδημικής έξαρσης των περιστατικών σε κάποια περιοχή,στο νομό Αττικής πχ ο οποίος έχει ούτως ή άλλως τα πρωτεία στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων γρίπης στην ελληνική επικράτεια ( περί τα 1000).
Η απαγόρευση προεκλογικών συγκεντρώσεων για την προστασία του πληθυσμού από την προσβολή της με τον ιό Η1Ν1 θεωρείται δίκοπο μαχαίρι.Ωστόσο,στελέχη των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης αναζητούν μια ήπια φόρμουλα για την ενδεχόμενη αποφυγή των συναθροίσεων πολλών ατόμων σε ανοιχτούς αλλά ιδίως σε κλειστούς χώρους.
Από την πλευρά τους,οι επιδημιολόγοι θεωρούν βέβαιον ότι οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και οι allegro εκδηλώσεις που συνοδεύουν τις κοινωνικές συναναστροφές των Ελλήνων θα «πυροδοτήσουν» ουσιαστικά την επόμενη, πιο βαριά φάση της πανδημίας στην χώρα μας.
Ακόμη πιο δυσοίωνο είναι το σενάριο του «απουσιασμού της δημόσιας διοίκησης».Με αυτόν τον όρο περιγράφεται η κατάσταση της παρατεταμένης απουσίας των κρατικών λειτουργών.Στην προκειμένη περίπτωση εννοούνται οι δημόσιοι λειτουργοί από τους οποίους εξαρτάται η διενέργεια και η ολοκλήρωση των εκλογών όπως είναι οι εργαζόμενοι στις Νομαρχίες και γενικά στο υπουργείο Εσωτερικών,στα Πρωτοδικεία,τα Σώματα Ασφαλείας κα.Το ξέσπασμα της γρίπης στη δημόσια διοίκηση θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην εκλογική διαδικασία, στον βαθμό που εμπλέκεται σε αυτήν μεγάλο μέρος του κρατικού μηχανισμού.
Ο προβληματισμός των αρμοδίων φτάνει (μέχρι) και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών. Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου συμπληρώνεται το κρίσιμο διάστημα λειτουργίας των σχολείων που θα αποτελέσει δείκτη μέτρησης της διασποράς του ιού στην κοινότητα.Εάν επέλθει τότε το επιδημικό κύμα,θεωρείται πιθανό πολλοί ψηφοφόροι να αποφύγουν τον συγχρωτισμό στα εκλογικά κέντρα και να απέχουν από την εκλογική διαδικασία για την αποφυγή επαφής με φορείς του ιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου