Ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα πλέον απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, άρρηκτα συνδεδεμένο με τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.Οι ανάγκες για σίδηρο είναι διαφορετικές για κάθε άτομο ενώ η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία.
Ένα από τα σημαντικότερα και πιο μελετημένα ιχνοστοιχεία είναι ο σίδηρος.Περίπου τα δύο τρίτα του σιδήρου του οργανισμού βρίσκονται στην αιμοσφαιρίνη,που αποτελεί την πρωτεΐνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων και επιτρέπει την μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στους ιστούς.
Ακόμη, ο σίδηρος αποτελεί μέρος της μυοσφαιρίνης,η οποία βρίσκεται στους μύες και επιτρέπει την μεταφορά και αποθήκευση οξυγόνου στα μυϊκά κύτταρα.
"Ο σίδηρος είναι απαραίτητο στοιχείο πολλών ορμονών,νευροδιαβιβαστών και πολλών άλλων ενζύμων με μεγάλη ποικιλία μεταβολικών λειτουργιών, όπως η σύνθεση του DNA", σημειώνει ο Κωνσταντίνος Κούτσικας,διαιτολόγος - διατροφολόγος M.Sc.
"Υπάρχουν επίσης πρωτεΐνες που αποθηκεύουν το σίδηρο για μελλοντικές ανάγκες και τον μεταφέρουν στο αίμα.Οι αποθήκες του οργανισμού σε σίδηρο ρυθμίζονται από την απορρόφησή του από το έντερο".
Ο σίδηρος της διατροφής που προσλαμβάνεται και είναι διαθέσιμος για απορρόφηση από το έντερο,ανήκει σε δύο κατηγορίες:
Αιμικός Σίδηρος:Περιέχεται στο κρέας και απορροφάται σε αρκετά σημαντικό βαθμό (έως και 25%).
Μη αιμικός (ελεύθερος) Σίδηρος:Περιέχεται στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης (λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί) καθώς και στο γάλα και στα αυγά.Αυτή η μορφή σιδήρου δεν απορροφάται σε ικανοποιητικό βαθμό (περίπου 5%).Συνδυάζοντας τα τρόφιμα αυτά με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C ή με μικρές ποσότητες κρέατος βελτιώνεται η απορρόφηση του σιδήρου.
Ανεπάρκεια Σιδήρου
Αν δεν προσλαμβάνετε αρκετή ποσότητα σιδήρου μέσω της διατροφής σας,τα επίπεδα των αποθηκών σιδήρου στο σώμα σας μειώνονται και είναι δυνατόν να προκληθεί σιδηροπενική αναιμία,η οποία είναι η πιο διαδεδομένη ανεπάρκεια διατροφικού συστατικού σε παγκόσμιο επίπεδο και αγγίζει ποσοστό 24% στις γυναίκες και 12% στους άνδρες.
"Τα συχνότερα συμπτώματα της αναιμίας είναι η έλλειψη ενέργειας, η κούραση και η ωχρότητα του δέρματος",δηλώνει ο Παρασκευάς Παπαχρήστος,διαιτολόγος-διατροφολόγος M.Sc.
"Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις προστίθενται και άλλα συμπτώματα,όπως δύσπνοια, ταχυκαρδία,ίλιγγος και παροδικές διαταραχές στην όραση.Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να μην υπάρχουν τα παραπάνω συμπτώματα.
Γι΄ αυτό και η διάγνωση της αναιμίας γίνεται από το γιατρό,που θα προτείνει ορισμένες αιματολογικές εξετάσεις και στη συνεχεία εφόσον το κρίνει αναγκαίο θα συστήσει τη λήψη σκευάσματος σιδήρου".
Έρευνα, που έγινε από γιατρούς του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας,δείχνει ότι ο χαμηλός σίδηρος στον οργανισμό μπορεί να επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη,την προσοχή, την ικανότητα συγκέντρωσης και άλλες διανοητικές λειτουργίες.Φαίνεται ότι η έλλειψη σιδήρου έχει αρνητικές συνέπειες στον εγκέφαλο επειδή παρεμβαίνει αρνητικά στο σύστημα των νευροδιαβιβαστών της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης.
"Σε περίπτωση που υποψιάζεστε σιδηροπενική αναιμία, δε θα πρέπει από μόνοι σας να πάρετε συμπληρώματα σιδήρου",τονίζει ο διαιτολόγος-διατροφολόγος,Κωνσταντίνος Κούτσικας."Η πρόσληψη σιδήρου μέσω συμπληρωμάτων θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς μπορεί να προκαλέσει υπερφόρτωση του οργανισμού σε σίδηρο,που έχει τοξικές επιπτώσεις για το συκώτι και τη σπλήνα".
Διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας;
Υπάρχουν ομάδες πληθυσμού που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σιδηροπενική αναιμία:
* Έγκυες
* Βρέφη που διατρέφονται με αγελαδινό γάλα αντί για μητρικό γάλα ή εμπορικά σκευάσματα βρεφών
* Έφηβες
* Νεαρές γυναίκες που ακολουθούν αυστηρές δίαιτες
* Χορτοφάγοι
* Αθλητές
Γνωρίζατε ότι:
* Η απορρόφηση σιδήρου εξαρτάται από τα σωματικά αποθέματα σιδήρου.
Όσο μικρότερα είναι τα αποθέματα,τόσο μεγαλύτερη είναι η απορρόφηση.
* Η βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου του μητρικού γάλακτος είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν του σιδήρου του αγελαδινού γάλακτος.
* Οι αθλητές,που προπονούνται σκληρά, βρίσκονται σε κίνδυνο σιδηροπενικής αναιμίας λόγω των διάφορων μικροτραυματισμών και της καταστροφής των ερυθρών αιμοσφαιρίων και λόγω αυξημένων απωλειών ιδρώτα.
* Ο Ποπάυ δεν ήξερε πως με το σπανάκι,που έτρωγε,ο σίδηρός του απορροφούνταν ελάχιστα και αυτό γιατί στο σπανάκι περιέχονται οξαλικά,που εμποδίζουν τη βιοδιαθεσιμότητα του σπανακιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου