Τα επόμενα 20 χρόνια περισσότεροι άνθρωποι θα πάσχουν από κατάθλιψη παρά από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ειδικότερα, προβλέπεται ότι η κατάθλιψη αναμένεται να αναδειχθεί στο μεγαλύτερο «βάρος» για την κοινωνία,τόσο από οικονομική όσο και από κοινωνιολογική άποψη.Παρά τις καθόλου αισιόδοξες προβλέψεις όμως,σύμφωνα πάντα με τον ΠΟΥ,οι κυβερνήσεις ξοδεύουν λιγότερο από το 2% των εθνικών προϋπολογισμών για την αντιμετώπιση «ψυχικών» προβλημάτων.
Η προειδοποίηση έρχεται λίγο πριν την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για ζητήματα ψυχικής υγείας,που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.
«Το 2030 η κατάθλιψη θα είναι απλά το μεγαλύτερο βάρος σε σχέση με όλες τις ασθένειες»,δήλωσε στο BBC World Service ο Dr Shekhar Saxena,του Τμήματος Ψυχικής Υγείας του ΠΟΥ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ,περισσότεροι από 450 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται άμεσα από ψυχικές διαταραχές,οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν σε ανεπτυγμένες χώρες.
«Αθόρυβη» επιδημία
Ο Dr Saxena δήλωσε πως η κατάθλιψη είναι πολύ πιο συνήθης ασθένεια από ό,τι κάποιες άλλες,όπως οι περισσότερο «διαδεδομένες»,καρκίνος και Aids.
«Θα μπορούσε κανείς να αποκαλέσει την κατάθλιψη αθόρυβη επιδημία,καθώς,ναι μεν αναγνωρίζεται εύκολα,ωστόσο υπήρχε και υπάρχει πάντα και υπάρχει ο κίνδυνος να πλήττει όλο και περισσότερους ανθρώπους,την ίδια στιγμή που άλλες ασθένειες αντιμετωπίζονται και καταπολεμούνται»,προσέθεσε ο ίδιος.
Τα ανησυχητικά στοιχεία του ΠΟΥ
Περισσότερα από τα μισά κρούσματα ψυχικών διαταραχών ξεκινούν πριν την ηλικία των 14 ετών.Περίπου 20% του παγκόσμιου πληθυσμού,εκτιμάται ότι αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα.Περίπου 800.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο, 86% από τους οποίους,ζουν σε χαμηλού ή μεσαίου οικονομικού επιπέδου χώρες.
Από όσους αυτοκτονούν,περισσότεροι από τους μισούς είναι ηλικίας από 15 έως και 44 ετών.Όπως σημειώνει ο Dr Saxena,τα στοιχεία καταδεικνύουν πως στις φτωχότερες χώρες,οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν συχνότερα ανάλογα ψυχικά προβλήματα σε σύγκριση με όσους ζουν σε πιο ανεπτυγμένες χώρες,ενώ ακόμα και στις περισσότερο εύρωστες οικονομικά κοινωνίες,οι μεσαίου ή χαμηλού οικονομικού επιπέδου άνθρωποι πάσχουν από κατάθλιψη σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τους περισσότερο πλούσιους ανθρώπους της χώρας τους.Ο καθηγητής Επιδημιολογικής Ψυχιατρικής,Martin Prince,του πανεπιστημίου του Λονδίνου,King's College,επιχείρησε να υπολογίσει το κατά πόσο ένα άτομο,που νοσεί ψυχικά, αποτελεί οικονομικά βάρος για την κοινωνία όπου ζει.
Το συμπέρασμά του ήταν ότι,στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα καταθλιπτικό άτομο κοστίζει, κατά το μάλλον ή ήττον,12 εκατομμύρια λίρες το χρόνο.
Εν όψει της αναμενόμενης αύξησης των κρουσμάτων κατάθλιψης παγκοσμίως,ο Dr Saxena επισημαίνει την ανάγκη αλλαγής της αντιμετώπισης των νοσούντων από την κοινωνία.
«Η κατάθλιψη δε διαφέρει σε τίποτα από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια,οπότε όποιος πάσχει από αυτήν,δικαιούται και θα πρέπει να λαμβάνει την ίδια σωστή θεραπεία και συμπαράσταση σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον,που πάσχει από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια»,προσέθεσε ο Dr Saxena.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου