Πληροφορίες και οδηγίες για τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009,θα διεξαχθούν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, όπως αυτοί οριστικοποιήθηκαν μετά τη Γ’ αναθεώρηση του 2009.
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική
Απαραίτητο έγγραφο για την ψηφοφορία των εκλογέων είναι η αστυνομική τους ταυτότητα ή προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή η άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.
Ειδικότερα για τα διαβατήρια,επισημαίνεται ότι,αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του,ακόμη και αν αυτό έχει εκδοθεί από την οικεία νομαρχιακή αυτοδιοίκηση πριν από τη μεταβίβαση της σχετικής αρμοδιότητας στην Ελληνική Αστυνομία.
Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας,του Πυροσβεστικού Σώματος και οι Στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις,ή στο Λιμενικό Σώμα,οι οποίοι ψηφίζουν με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στην περιφέρεια όπου υπηρετούν,προσέρχονται στο εκλογικό κατάστημα ατομικά και όχι συντεταγμένοι ή με οποιαδήποτε συνοδεία.
Δικαίωμα ψήφου
Δικαίωμα ψήφου στις γενικές βουλευτικές εκλογές έχουν οι Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους,είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και κοινοτήτων του Κράτους και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.
Στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν:
α) Όσοι βρίσκονται,σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα,σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.
β) Όσοι στερήθηκαν το δικαίωμα αυτό,λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης,σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα,για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.
Δικαίωμα του εκλέγεσθαι
Εκλόγιμοι στο βουλευτικό αξίωμα,είναι οι Έλληνες και Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει,κατά την ημέρα της εκλογής,το 25ο έτος της ηλικίας τους και έχουν τη νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν.
Προθεσμίες
Εως τα μεσάνυχτα της 16ης Σεπτεμβρίου οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν πρόταση υποψηφιότητας στο αρμόδιο Πρωτοδικείο.
Η δήλωση για κατάρτιση συνδυασμών κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων και ανεξάρτητοι υποψήφιοι πρέπει να πραγματοποιηθεί έως τα μεσάνυχτα της 20ης Σεπτεμβρίου στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου.Επίσης η πρόταση υποψήφιων βουλευτών Επικρατείας υποβάλλεται μόνο από τα κόμματα η τους συνδυασμούς κομμάτων το αργότερο έως την 20η Σεπτεμβρίου.
Εκλογικά Τμήματα
Οι πίνακες των εκλογικών τμημάτων που συστάθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα θα αποσταλούν από το ΥΠΕΣΔΔΑ το αργότερο έως τις 22 Σεπτεμβρίου.
Σε κάθε ένα εκλογικό τμήμα αντιστοιχούν μέχρι 600 περίπου ψηφοφόροι.
Εκλογικά τμήματα οργανώνονται και στις φυλακές για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, δηλαδή δεν έχουν στερηθεί των πολιτικών δικαιωμάτων τους.
Διπλοεγγεγραμμένοι
Σε περίπτωση τυχόν διπλοεγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους,υπάρχει δίπλα στα στοιχεία του διπλοεγγεγραμμένου εκλογέα η ένδειξη Δ (διπλοεγγεγραμμένος).
Κατά την ψηφοφορία,ο διπλοεγγεγραμμένος εκλογέας υπογράφει ενώπιον του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής έντυπη υπεύθυνη δήλωση,με την οποία δηλώνει ότι,έλαβε γνώση ότι είναι διπλοεγγεγραμμένος και ότι δεν ψήφισε ούτε προτίθεται να ψηφίσει σε άλλο εκλογικό τμήμα της χώρας.Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι οφείλουν να τοποθετήσουν τις υπεύθυνες δηλώσεις των διπλοεγγεγραμμένων εκλογέων σε ιδιαίτερο φάκελο και να τις παραδώσουν στο οικείο Πρωτοδικείο ξεχωριστά από τον εκλογικό σάκο.
Ετεροδημότες
Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
Στην περίπτωση αυτή,πριν από το όνομα κάθε ετεροδημότη στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους,φέρεται η ένδειξη Ε.Στους εκλογείς αυτούς,απαγορεύεται να ψηφίσουν στο Δήμο ή την Κοινότητα,στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.
Οσοι Έλληνες πολίτες είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγια δήμου ή κοινότητας της χώρας και δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των οικείων ΟΤΑ,έχουν τη δυνατότητα μέχρι και το πέρας διεξαγωγής της ψηφοφορίας της 4ης Οκτωβρίου 2009,να απευθυνθούν στο δήμο ή την κοινότητα,στα δημοτολόγια των οποίων είναι εγγεγραμμένοι και να ζητήσουν πιστοποιητικό εγγραφής τους στα δημοτολόγια,προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Σταυροί προτίμησης
Κάθε εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων,σημειώνοντας σταυρό δίπλα στο όνομά τους στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού,ως εξής:
α) Στις εκλογικές περιφέρειες,όπου εκλέγονται από ένας μέχρι και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.
β) Στις εκλογικές περιφέρειες,όπου εκλέγονται από τέσσερις έως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.
γ) Στις εκλογικές περιφέρειες,όπου εκλέγονται από οκτώ έως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς και
δ) Στις εκλογικές περιφέρειες,όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.
Εκλογείς,οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε παρατεταμένη αναμονή προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα όπως π.χ.κυοφορούσες γυναίκες,υπερήλικες, ανάπηροι,ασθενείς κ.α.,καθώς και όσοι καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες (όπως αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων,της Ελληνικής Αστυνομίας ή υπάλληλοι που εκτελούν υπηρεσία για τις εκλογές,συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων του Ο.Τ.Ε.),πρέπει να ψηφίζουν με απόλυτη προτεραιότητα.
Επίσης,εκλογείς,οι οποίοι λόγω σωματικής αδυναμίας δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν αυτοδύναμα τις προβλεπόμενες ενέργειες της ψηφοφορίας,έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν τη συνδρομή του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής ή άλλου μέλους της εφορευτικής επιτροπής,οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να την παράσχουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου