Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στην 3η ανοικτή διαδικτυακή ψηφοφορία από τη zougla.gr,θεωρεί πως η οικονομία και η διαφθορά είναι τα δύο ζητήματα που την ώθησαν να αλλάξει κομματική επιλογή στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Το 40% του κόσμου αδιαφορεί για το εάν ή όχι ο Κώστας Σημίτης συμπεριλαμβάνεται στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και το 35% των ψηφοφόρων θεωρεί πως ούτε ο Γ. Παπανδρέου,ούτε και ο Κώστας Καραμανλής είναι οι καταλληλότεροι να διαχειριστούν τα δημόσια οικονομικά.Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η μέτρηση.
Ταυτότητα της ανοικτής ψηφοφορίας
Ψήφισαν 11.012 χρήστες - ψηφοφόροι άνω των 18 ετών.Η ψηφοφορία άρχισε τα μεσάνυκτα του Σαββάτου,13 Σεπτεμβρίου, και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυκτα της Τρίτης,16 Σεπτεμβρίου.Η στάθμιση της πρόθεσης ψήφου βασίστηκε στο τι ψήφισαν οι συμμετέχοντες στην ψηφοφορία,στις εθνικές εκλογές του 2007.
Από τους 11.012,το 19% των ψηφοφόρων είναι γυναίκες και το 81% άνδρες.Το 12,1% ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία 18 έως 44 ετών,το 63,2% στην κατηγορία των 24 έως 44 ετών,22,9% στην κατηγορία των 45 έως 64 ετών και το 1,8% στην κατηγορία άνω των 65 ετών.
Το 80% των ψηφοφόρων ζει σε αστικές περιοχές και το 20% σε αγροτικές.Το 54,9% ζει στην Επαρχία,το 35,2% στην Αττική και το 9,8% στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Τι πραγματικά σκέπτεται ο πολίτης
Ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα του μέσου Έλληνα και της μέσης Ελληνίδας;Τι τους απασχολεί τόσο,ώστε η αποτυχία ή η επιτυχία διαχείρισης ενός προβλήματος να επηρεάζει την ψήφο τους;Τα επόμενα ερωτήματα της ανοικτής διαδικτυακής ψηφοφορίας έχουν σαν στόχο να εντοπίσουν την αληθινή και όχι την εικονική πραγματικότητα.
Στο ερώτημα «Ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα προς επίλυση»,οι ψηφοφόροι είναι σαφείς.Το 32% υποστηρίζει πως είναι η οικονομία σε συνάρτηση με το δημόσιο χρέος και το 29% εντοπίζει το πρόβλημα στο βιοτικό επίπεδο,δηλαδή το επίπεδο των μισθών και των συντάξεων.Τα δύο μεγέθη είναι προφανώς αλληλένδετα και έχουν να κάνουν με τη διαχείριση της τρέχουσας οικονομίας.Το 15% υποστηρίζει πως το μεγάλο πρόβλημα είναι η διαφθορά.Το 8% η παιδεία,το 7% η ανεργία,το 6% η ακρίβεια και το 3% θεωρεί πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η υγεία.
Η επόμενη ερώτηση έχει να κάνει με το βαθμό επίδρασης των προβλημάτων στην εκλογική συμπεριφορά των πολιτών. Έτσι, στο ερώτημα «Ποιο σημαντικό πρόβλημα επηρεάζει, ώστε ο πολίτης να ψηφίσει άλλο κόμμα στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου», το 39% υποστηρίζει πως είναι η κατάσταση της οικονομίας και το 35% τα σκάνδαλα και η διαφθορά.
Το 11% των συμμετεχόντων στην ανοικτή ψηφοφορία δηλώνει πως είναι η αύξηση της ανεργίας που το επηρέασε,ώστε να ψηφίσει άλλο κόμμα,το 9% ότι είναι η ακρίβεια στην αγορά και μόνο το 6% πως είναι η εξωτερική πολιτική.
Με λίγα λόγια,το 74% των ψηφοφόρων καταλογίζει στη Νέα Δημοκρατία πως η οικονομική διαχείριση και τα σκάνδαλα είναι ο λόγος που στις επερχόμενες εκλογές θα εγκαταλείψει το κυβερνών κόμμα και θα επιλέξει άλλη πολιτική έκφραση.Σε αυτό το 74%, που δεν μετακινείται βεβαίως στο σύνολό του και που αφορά το σύνολο των κομμάτων,θα πρέπει να εντοπίσει κανείς τις διαρροές από τη Νέα Δημοκρατία προς το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ.
Το μεγάλο λάθος του Καραμανλή
Τόσο τα στελέχη όσο και οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας «πάγωσαν»,όταν άκουσαν τον Κώστα Καραμανλή να αναφέρει πως θα παγώσει για μία διετία μισθούς και συντάξεις.
Όσο και εάν ο πραγματιστικός λόγος και η ρεαλιστική προσέγγιση των οικονομικών δεδομένων προσδίδει στον λέγοντα σοβαρότητα,η φράση αυτή δεν χρησιμοποιείται ποτέ σε προεκλογική περίοδο,και αυτό παγκοσμίως.Είναι ζήτημα απλής ψυχολογίας.
Στο ερώτημα αν οι πολίτες συμφωνούν ή διαφωνούν με το πάγωμα μισθών και συντάξεων για μία διετία,η συντριπτική πλειοψηφία απαντά πως διαφωνεί.
Ο καταλληλότερος «διαχειριστής»
Στο επόμενο ερώτημα ζητήθηκε η γνώμη των πολιτών για το ποιος είναι καταλληλότερος να διαχειριστεί τα δημόσια οικονομικά.Η απήχηση του Κώστα Καραμανλή είναι εξαιρετικά περιορισμένη.Προηγείται στις αξιολογήσεις του κόσμου ο Γ.Παπανδρέου.Ωστόσο,το 36% δηλώνει πως κανένας από τους δύο δεν θεωρείται καταλληλότερος «διαχειριστής».Ένας στους τρεις δηλαδή.
Ιχνηλατώντας τον Κ.Σημίτη
Πολύς ήταν ο θόρυβος που ξέσπασε μετά την απομάκρυνση του Κώστα Σημίτη από την κεντρική σκηνή με την απόφαση του Γ.Παπανδρέου να μην τον συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια του κόμματος,μεταξύ εκείνων και της Επικρατείας. Ρωτήθηκαν οι πολίτες για το τι σκέπτονται και απάντησαν. Στο σύνολο των ψηφοφόρων,43% δήλωσε ότι συμφωνεί,το 40% ότι αδιαφορεί και το 17% ότι διαφωνεί με την απόφαση του Γ.Παπανδρέου.
Ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις των ψηφοφόρων που το 2007 ψήφισαν ΠΑΣΟΚ.Εκεί,τα ποσοστά είναι περισσότερο ενδεικτικά,κυρίως όσον αφορά την εσωτερική συνοχή του ΠΑΣΟΚ.
Έτσι,το 62% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με την απόφαση του Γ.Παπανδρέου.Το 24% αδιαφορεί,ενώ ένα 14% διαφωνεί.Είναι ικανή αυτή η διαφωνία να κοστίσει στο ΠΑΣΟΚ ένα απαραίτητο ποσοστό στις εκλογές που θα έχει να κάνει με την επίτευξη της αυτοδυναμίας;Αυτό είναι το ερώτημα που προκύπτει,αλλά ωστόσο βρίσκει έμμεση απάντηση στην πρόθεση ψήφου.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός
Η κυριαρχία του Γ.Παπανδρέου εδραιώνεται όσον αφορά αυτό το πάγιο ερώτημα που χρησιμοποιούν οι δημοσκόποι,κυρίως, αν όχι αποκλειστικά,στην Ελλάδα.Έτσι,το 39,2% πιστεύει πως καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Γ.Παπανδρέου και το 32,8% προκρίνει τον Κώστα Καραμανλή.Η διαφορά βρίσκεται στις 6,4 ποσοστιαίες μονάδες.
Πρόθεση ψήφου
Ο πίνακας αυτός είναι και η κατακλείδα κάθε μέτρησης.Τελικά,σε αυτόν τον πίνακα συμπυκνώνονται όλα τα παραπάνω στοιχεία.Η διαφορά ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας ενισχύεται σε αυτήν την 3η ανοικτή διαδικτυακή ψηφοφορία.Η διαφορά αγγίζει πλέον το 10,3%.
Τα δεδομένα προϊδεάζουν για το ενδεχόμενο μιας ήττας της Νέας Δημοκρατίας,αλλά με ιστορικό χαμηλό κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης,αν και στην κάλπη η συμπεριφορά των ψηφοφόρων θα είναι σαφώς λιγότερο χαλαρή.Το ΚΚΕ φαίνεται να αντέχει και να αυξάνει την επιρροή του και πάντως να διατηρεί την τρίτη θέση. Ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,8% δείχνει να εισέρχεται στη Βουλή,αν και εξακολουθεί να ακροβατεί στη ζώνη κινδύνου, ενώ οι Οικολόγοι – Πράσινοι σαφώς και δεν διατηρούν κάτι από τη δυναμική των ευρωεκλογών.
Ο ΛΑΟΣ με 8,3% φιλοδοξεί να καταλάβει την τρίτη θέση,ώστε να διαπραγματευθεί την επόμενη ημέρα με τη Νέα Δημοκρατία από θέση ισχύος.
Συσπειρώσεις
Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να περιορίζεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα συσπείρωσης των ψηφοφόρων,της τάξης του 65%.Οι διαρροές της προς το ΠΑΣΟΚ πολύ υψηλές.Δύο εβδομάδες περίπου πριν από τις εκλογές, αγγίζουν το 14,8%,ενώ οι διαρροές προς το κόμμα του ΛΑΟΣ,επίσης σημαντικές,φθάνουν το 8,6%.
Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ,οι διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν έχουν εκμηδενιστεί σε σχέση με τα προ εξαμήνου ποσοστά και φθάνουν το 1,3%.Αυτό,άλλωστε,ήταν και το μείζον στοίχημα της «Ιπποκράτους» ως προς τις επερχόμενες εκλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου