Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

«Αντίο Ακρόπολη» από το Spiegel

«Γιατί η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη»
Με πρωτοσέλιδο την Ελλάδα κυκλοφορεί το αυριανό τεύχος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel με τίτλο «Αντίο Ακρόπολη» και υπότιτλο «γιατί η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη».
Το ρευστό πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα και η εμφανής αδυναμία και απροθυμία εφαρμογής των σκληρών μέτρων λιτότητας το γερμανικό περιοδικό προβάλει την εθελούσια έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.
Σε συνέχεια των δηλώσεων Σόιμπλε και Βεστερβέλε οι οποίοι ξεκαθάρισαν πως επιθυμούν την Ελλάδα την ευρωζώνη, αλλά πως το μέλλον της χώρας μας εξαρτάται από του ίδιους τους Έλληνες, το γνωστό περιοδικό θεωρεί δεδομένη την έξοδό μας από την Νομισματική (τουλάχιστον) Ένωση.
Πανέτοιμη η Γερμανία για την έξοδό μας
Την ίδια στιγμή το γερμανικό περιοδικό στην online έκδοσή του υποστηρίζει πως σύμφωνα με επίσημες πηγές από το Ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών η Γερμανία θα συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα σε οικονομικό επίπεδο ακόμα και μετά την έξοδό μας από το ευρώ με σκοπό να μετριάσει τις συνέπειες που θα έχει η έξοδός μας από το κοινό νόμισμα σε άλλες χώρες.
Ο κύριος Χόρστ Ζεεχόφερ του κόμματος CSU υποστηρίζει μάλιστα πως η «έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση το τέλος της ευρωζώνης¨.
Δραματικό σενάριο από τον Guardian
Την ίδια στιγμή η εφημερίδα Guardian δημοσιεύει μια λεπτομερή και οδυνηρή περιγραφή του τρόπου με τον οποίο η Ελλάδα θα φύγει από την ευρωζώνη. Σύμφωνα με την ανάλυση το πολιτικό χάος δεν θα είναι η κύρια αιτία κατάρρευσης, καθώς το Βέλγιο κατάφερε να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ ακυβερνησίας με 541 ημέρες χωρίς κυβέρνηση, αλλά αντίθετα το χάος θα έρθει όταν η ΕΚΤ σταματήσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες και όταν η Ε.Ε σταματήσει να δανείζει την Ελλάδα.
Οι σκηνές της Αργεντινής με τους ανθρώπους να κοιμούνται έξω από τις τράπεζες για να προλάβουν να κάνουν ανάληψη λίγων χρημάτων ενδέχεται, σύμφωνα με την εφημερίδα να επαναληφθούν στην Ελλάδα. Όλες οι τράπεζες θα κρατικοποιηθούν και θα παγώσουν οι αναλήψεις.
Το νέο νόμισμα θα πρέπει να τεθεί σε κυκλοφορία άμεσα. Η εφημερίδα αναφέρεται στο παράδειγμα της Σλοβακίας η οποία τύπωνε χρήμα 6 μήνες πριν αποσχιστεί από την Τσεχοσλοβακία. Η εγχώρια κατανάλωση θα συρρικνωθεί και ενδέχεται να υπάρξει κύμα μαζικής μετανάστευσης σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες. Ίσως ακόμα ο ελληνικός στρατός να αναγκαστεί να κλείσει τα σύνορα και να περιπολεί ακόμα και στους δρόμους.
Η κατάσταση θα επιδεινωθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης και η αξιοπιστία του ευρώ θα καταρρεύσει.
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα στα Αγγλικά ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: