Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Φέκτερ: «Nτε φάκτο» δημοψήφισμα για το ευρώ oι ελληνικές εκλογές

Η Ελλάδα νομικά δεν μπορεί να βγει από την Ευρωζώνη αλλά από την Ευρωπαϊκή Ενωση και να επανενταχτεί με νόμισμά της την δραχμή, εφόσον βέβαια πληροί τα κριτήρια της επανένταξης, επαναλαμβάνει η υπουργός οικονομικών της Αυστρίας και ξεκαθαρίζει πως η χώρα της δεν προτίθεται να δανείζει... αιωνίως χρήματα στους Ελληνες.
Πολύ κακό για το τίποτα υποστηρίζει η Μαρία Φέκτερ ότι γίνεται γύρω από την πρόταση της Άνγκελα Μέρκελ για δημοψήφισμα των Ελλήνων σχετικά με την παραμονή τους ή όχι στο ευρώ. «Οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα αποτελούν «ντε φάκτο» δημοψήφισμα για το ευρώ, μια και ούτως ή άλλως οι Έλληνες πρέπει να σκεφθούν τι θέλουν», δηλώνει σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», στην οποία σχολιάζει την κριτική που της ασκείται ως προς τις απειλές της για αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Διαψεύδει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκερ, με τηλεφώνημα στον Αυστριακό ομόλογό της καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, είχε εκφράσει την ενόχληση της για τις δηλώσεις της, τονίζοντας μάλιστα ότι τα δημοσιεύματα αυταά τροφοδοτήθηκαν από το εσωτερικό της Αυστρίας με σκοπό να τη βλάψουν.
Αυτή τη φορά υποστηρίζει ότι ακόμη κι όταν έλεγε ότι αν η Ελλάδα επιχειρήσει επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση με νόμισμά της τη δραχμή δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει δεκτή από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της, εννοούσε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να βγει από την Ενωση!
Η Μαρία Φέκτερ διευκρινίζει, λοιπόν, ότι με τις δηλώσεις της αυτές είχε ταχθεί κατά της εξόδου της χώρας και είχε εκφράσει την ελπίδα ότι τα πράγματα δεν θα φτάσουν μέχρις αυτού του σημείου.
Θεωρεί άλλωστε πως είτε είναι στην ευρωζώνη είτε όχι, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι εξαρτημένη οικονομικά από την Ε.Ε. και δεν θα μπορεί να αποφύγει τη δημοσιονομική εξυγίανση, ενώ εκφράζει την ανησυχία της για την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και υπενθυμίζει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει διακόψει τις επαφές του με τη χώρα έως ότου διεξαχθούν οι εκλογές.
Ωστόσο, όπως αναφέρει, πολλοί στην Ελλάδα έχουν την εντύπωση ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει να καταβάλλει βοήθεια, ακόμη και αν η χώρα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, κάτι που δεν μπορεί πλέον να το εξηγήσει στους δικούς της φορολογουμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: