Κυριακή 6 Μαΐου 2012

«Γράμμα» στον νέο υπουργό Οικονομικών

Μέσα σε ένα κλίμα ρευστότητας διεξάγονται αύριο οι εθνικές εκλογές. Κι αν στο πολιτικό επίπεδο, οι άγνωστοι «Χ» είναι οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού, στο οικονομικό η ιστορία είναι «κουκιά μετρημένα».
Η νέα κυβέρνηση, όποια κι αν είναι και όποτε και αν σχηματισθεί, θα έχει πολύ συγκεκριμένα πράγματα να κάνει και πολύ ειδικούς στόχους να πετύχει. Παράλληλα θα έχει και πολύ εξειδικευμένα πράγματα να συζητήσει με την τρόικα των δανειστών που θα έλθει να τη συναντήσει αμέσως μετά την ορκωμοσία της. Περίπτωση, να διασφαλίσει για λογαριασμό της ακόμα και μερικά 24ωρα περιόδου χάριτος, δεν υπάρχει.
Οι προθεσμίες τρέχουν και τα χρονικά όρια εξαντλούνται. Αν δεν έχουν εξαντληθεί ήδη.
Η θέση του υπουργού Οικονομικών λίγο απέχει από το να χαρακτηριστεί «ηλεκτρική καρέκλα», με τον πολιτικό που θα επιλεγεί να καθίσει σε αυτή μελλοθάνατο, πολιτικά.
Και μόνο το γεγονός ότι μέσα σε διάστημα πολύ μικρότερο του ενός μηνός, από τη στιγμή που θα αναλάβει τα νέα καθήκοντα του, θα πρέπει να ανακοινώσει πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δις, αποδεικνύει εμπράκτως το βαθμό δυσκολίας της αποστολής του.
Όπως και το γεγονός ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, το αργότερο, θα πρέπει να αρχίσει να βάζει λουκέτα σε οργανισμούς και επιχειρήσεις του δημοσίου, απολύοντας 15.000 υπαλλήλους, σε πρώτη φάση και περίπου 100.000 έως το τέλος αυτού του προγράμματος. Όπερ σημαίνει ότι όποιος πάει στο Μέγαρο της πλατείας Συντάγματος, θα πρέπει να είναι αποφασισμένος.
Μόνο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα πρέπει να μελετήσει, να τροποποιήσει και να ολοκληρώσει, φτάνει για να του «κοπούν τα πόδια» πριν καν καλά – καλά ξεκινήσει.
http://www.newscode.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: