Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Ελλάς-Γαλλία συμμαχία: Δύο εκλογές κρίνουν το μέλλον του ευρώ

Μαζί με τις εκλογές στη Γαλλία και καθώς διογκώνεται το κίνημα κατά της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη οι εκλογές στην Ελλάδα θα έχουν καθοριστικές επιπτώσεις στο μέλλον του ευρώ. Η ανησυχία του Βερολίνου είναι έκδηλη. O γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποιεί τους έλληνες ψηφοφόρους ότι η Ελλάδα "θα υποστεί τις συνέπειες" εάν ψηφίσει υπέρ κομμάτων που δεν θα τιμήσουν την δανειακή συμφωνία. Η επόμενη ελληνική κυβέρνηση, μέσα σε κλίμα βαθειάς οικονομικής κρίσης και πιθανής κοινωνικής αναταραχής, θα πρέπει να επιβάλλει την δανειακή σύμβαση με τους ξένους πιστωτές, σύμβαση που προβλέπει μέτρα λιτότητας ύψους σχεδόν 12 δις για τα επόμενα δύο χρόνια και την ολοκλήρωση της κρίσιμης ανακεφαλοποίησης των τραπεζών.
Η σφοδρή αντίθεση με τους όρους διάσωσης - φορολογικές αυξήσεις και περικοπές μισθών που έχουν μειώσει κατά 20% το ΑΕΠ από το 2009 και η καλπάζουσα ανεργία που έφτασε στο 21% - έχει οδηγήσει στην κατάρρευση των δύο κομμάτων που έχουν κυριαρχήσει στην ελληνική πολιτική σκηνή εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Από αυτή την κατάρρευση επωφελούνται τα μικρότερα κόμματα τόσο από την δεξιά όσο και από την αριστερά, που αντιτίθενται στο Μνημόνιο.
"Είναι το τέλος μιας εποχής. Το ανυπόληπτο πολιτικό σύστημα και η σχέση του με την κοινωνία πλησιάζουν στο τέλος”, δήλωσε στους New York Times ο Σταύρος Λυγερός.
"Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα για να το αντικαταστήσει. Η παλαιά τάξη πραγμάτων πεθαίνει, αλλά το νέο δεν έχει ακόμη γεννηθεί. "
Όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, τα τελευταία δύο χρόνια, μετά την σύναψη της δανειακής σύμβασης με την Τρόικα, η Ελλάδα δεν μπορούσε να κυβερνηθεί ακόμη και με ισχυρές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Τώρα, καθώς διαφαίνεται ότι κανένα κόμμα δεν πρόκειται να πετύχει την αυτοδυναμία, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει καλέίται να κυβερνήσει μέσα στο απόλυτο πολιτικό χάος.
40% το ταβάνι
Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, οδεύουν προς μια πικρή πολιτική ήττα καθώς ο λαός αναμένεται να τους τιμωρήσει για την υποστήριξη τους στο Μνημόνιο. Τα δύο κόμματα που στο παρελθόν λάμβαναν σχεδόν 80% των ψήφων, θα είναι τυχερά εάν αυτή τη φορά καταφέρουν να ξεπεράσουν το 40%, υπογραμμίζουν οι New York Times.
Η κατάσταση είναι τόσο ρευστή που οι δημοσκόποι σηκώνουν “τα χέρια ψηλά”. “Τα μοντέλα μας βασίζονται σε μια κοινωνική ανάλυση του παρελθόντος, σε μια κοινωνία η οποία ουσιαστικά δεν υπάρχει πια”, δηλώνει στην εφημερίδα ο Κώστας Παναγόπουλος, πρόεδρος της ΑLCO.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι αντίθετος στην δανειακή σύμβαση, αλλά θέλει να μείνει Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, αναμένεται να κατακτήσει την τρίτη θέση, την ψηλότερη θέση της ιστορίας του.
Αν και η Ελλάδα δεν έχει παράδοση κυβερνήσεων συνεργασίας, πολιτικοί αναλυτές λένε ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας με τον Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργό - ακόμα κι αν ο ίδιος έχει προεκλογικά απορρίψει την ιδέα της συγκυβέρνησης.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από την πλευρά του, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, στην οποία θα συμμετέχουν πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Διαρροές από παντού
Η οικονομική κρίση προκάλεσε μια πρωτόγνωρη πανσπερμία κομμάτων που αντιτίθενται στην δανειακή σύμβαση, αλλά δεν έχουν τίποτε άλλο κοινό μεταξύ τους. Μεταξύ αυτών οι “Ανεξάρτητοι Έλληνες” που επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και το “σκληροπυρηνικό” ΚΚΕ που επιζητά την απαγκίστρωση της Ελλάδας από την ΕΕ.
Πολλοί Έλληνες είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα καθιερωμένα κόμματα. "Αυτή είναι η πρώτη φορά που θα πάω να ψηφίσω ένα μικρότερο κόμμα," δήλωσε η Άννα Ζέρβα, 45, ιδιωτικός υπάλληλος και πρώην ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε ότι είναι αναποφάσιστη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων-Πράσινων, που μάχονται για να ξεπεράσουν το όριο του 3%, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους οπαδούς της ΝΔ, σημειώνει το ρεπορτάζ. Ο Γιώργος Μπιλανάκης, τόνισε ότι στο παρελθόν ψήφιζε ΝΔ, αλλά τώρα η ψήφος του θα πάει στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Το ακροδεξιό κόμμα αναμένεται να ξεπεράσει το 3%, αξιοποιώντας τους φόβους για την παράνομη μετανάστευση και την απώλεια της εθνικής υπερηφάνειας, καταλήγουν οι Times.

Δεν υπάρχουν σχόλια: