Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Τσίπρας: «Αν η Μέρκελ είναι αυτοκαταστροφική, δραχμή»

«Ζητούν συνενοχή, όχι κυβέρνηση οικουμενική»
Έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ μόνο στην περίπτωση που «η Μέρκελ προχωρήσει σε αυτοκαταστροφικές επιλογές» βλέπει ο κ. Αλέξης Τσίπρας επιμένοντας στην άποψη που ασπάζονται πλέον όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι πολιτικοί που λέει ότι θα υπάρξουν καταστροφικά αποτελέσματα για την Ευρώπη από μια πιθανή έξοδο της χώρας μας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας κατά την διάρκεια συνέντευξης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) εξήγησε ότι «έχουμε σαφή στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ και ζητάμε την παραμονή μας δίχως τα καταστροφικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Έχουμε συμμάχους σε αυτό τον αγώνα και όπλο το γεγονός – κάτι που λέει και ο Πρόντι και ο Αυστριακός πρωθυπουργός - ότι αν μια χώρα φύγει από το ευρώ διαλύεται όλη η Ευρώπη» και σημείωσε με νόημα πως «Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι κα. Μέρκελ δεν θα έχει αυτοκαταστροφικές επιλογές και ότι το ευρώ στον αιώνα τον άπαντα θα είναι ενωμένο. Όμως αυτές οι επιλογές μας ξεπερνούν. Πρέπει να σταματήσει Ελλάδα να είναι η Σπιναλόγκα της Ευρώπης. Δεν είναι επιλογή η έξοδος αλλά η αλλαγή συσχετισμών . Να πείσουμε τους εταίρους ότι έχουμε κοινό συμφέρον αν αλλάξουμε τους όρους. Να προχωρήσουμε σε ένα new deal, ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ που θα είναι win –και για τους Έλληνες και για τους ευρωπαίους. Αν δεν το καταφέρουμε θα ψάξουμε να βρούμε όποιες άλλες επιλογές έχουμε».
Επιπροσθέτως, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι όσοι ζητούν επίμονα την παρουσία του σε μια οικουμενική κυβέρνηση «θέλουν συνενοχή» και υπενθύμισε ότι κατά την περίοδο των συσκέψεων από τις οποίες προέκυψε η κυβέρνηση Παπαδήμου, κάνείς δεν «μας ζήτησε να μετέχουμε».
Σημείωσε ότι οι δεσμεύσεις τον κ.κ. Ευάγγελλου Βενιέλου και Αντώνη Σαμαρά προς την τρόικα «είναι προσωπικές» και όχι εθνικές και επανέλαβε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει ότι απονομιμοποίησε ο λαός». Επισήμανε πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «Θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ υπό κοινοβουλευτική μνημονική ομηρία. Αυτοί να μην αποσύρουν τις υπογραφές και να έχουν εμάς μπροστά για να μας πετάξουν εκτός στην πρώτη στροφή… μας αντιμετωπίζουν σαν παιδάκια» και εξήγησε ότι «Εμείς έχουμε ακόμα τις αφίσες «αποφάσισαν χωρίς εμάς προχωράμε χωρίς αυτούς» πως εμείς λοιπόν να πάμε με αυτούς» ενώ τόνισε πως συμπεραίνει ταύτιση μεταξύ ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και ΔΗΜΑΡ για συγκρότηση κυβέρνησης και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να το διερευνήσει.
«Αν φανούμε αναντίστοιχοι η Χρυσή Αυγή θα γίνει αξιωματική αντιπολίτευση»
Πάντως, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η ελληνική οικονομία είναι σε κακά χάλια και το γνωρίζουν όλοι αυτό» ενώ άφησε να εννοηθεί ότι επιχειρείται να «χρεωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ» η τύχη του ομολόγου που λήγει τις επόμενες ημέρες λέγοντας «ετέθη χθες (σ.σ. σύσκεψη υπό τον ΠτΔ) τι θα γίνει με το ομόλογο που λήγει και θεωρώ απαράδεκτο να μην έχουν πρόταση όσοι μας κυβερνούσαν και περιμένουν απάντηση από τον Τσίπρα, την Παπαρηγα και τον Καμμένο. Τα χρόνια της διακυβέρνησής τους έφυγαν 75 δισ. ευρώ και αυτό γιατί οι ίδιοι έθεταν το θέμα της επιστροφής στην δραχμή . Κυβερνούν με εκβιασμούς και διλήμματα». Πρόσθεσε ότι «δεν θα ακυρώσουμε την ελπίδα του λαού. Αν το κάνουμε και φανούμε αντίστοιχοι τότε η Χρυσή Αυγή θα γίνει αξιωματική αντιπολίτευση» ενώ επισήμανε ότι «δεν φοβούμαστε να κυβερνήσουμε».
Κάλεσε μάλιστα όσους θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την εμπειρία της διακυβέρνησης «να συγκρίνεται το δικό μας οικονομικό επιτελείο με αυτό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το επιτελείο μας είναι από ανθρώπους κλειδιά που μπορούν να τα βγάλουν πέρα γιατί η πολιτική μας θα είναι σε αρμονία με την λαϊκή βούληση».
Επιπλέον, κατά την διάρκεια της συνέντευξης – υποβλήθηκαν περισσότερες από 2.000 ερωτήσεις μέσω e.mail - ο κ. Τσίπρας μίλησε και για το μεταναστευτικό επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει αλληλεγγύη από την Ε.Ε προκειμένου «να γίνει ανάπλαση των γκέτο, στήριξη των επιχειρήσεων, να δημιουργηθούν χώροι υποδοχής…» ενώ για το θέμα των ΑΟΖ και την εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων υπενθύμισε ότι «Το αδελφό μας κόμμα στην Κύπρο είδατε τι κατάφερε σε αυτό το τομέα. Έχουμε ανθρώπους με γνώσεις και με βούληση να εργαστούν για το συμφέρον της χώρας και των πολιτών με αίσθημα ιστορικής και εθνικής ευθύνης».
Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να καταγραφεί στο πρωτοδικείο ως ενιαίο κόμμα και όχι ως συνασπισμός προκειμένου να μην κινδυνεύσει να χάσει το μπόνους των 50 εδρών.
Τέλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Αλαβάνου ο οποίος σύνδεσε την καταγγελία του μνημονίου με την επιστροφή στην δραχμή, είπε με νόημα πως «όσοι εκφράζουν τέτοιες απόψεις δεν θα ήθελαν να γίνουν εργαλεία από τις αστικές δυνάμεις που πολεμούν την αριστερά», ενώ για το ΚΚΕ σημείωσε ότι έχει αποκοπεί από τα λαϊκά στρώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: