Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Ο Έλληνας που φοβίζει την Ευρώπη

Ο 37χρονος Αλέξης Τσίπρας είναι το νέο πρόσωπο της ελληνικής πολιτικής σκηνής, υποστηρίζει σε ρεπορτάζ του το γαλλικό περιοδικό Paris Match, τονίζοντας ότι με βασικό άξονα του προγράμματός του την ακύρωση των μέτρων λιτότητας, κατάφερε να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μια πρωτοφανή επιτυχία για την ριζοσπαστική αριστερά.
Όπως αναφέρει ο ειδικός απεσταλμένος του περιοδικού στην Αθήνα, μετά τις πρόωρες εκλογές της 6ης Μαΐου το κλίμα είναι ιδιαίτερα ηλεκτρισμένο. Οι επικεφαλής των μεγάλων κομμάτων επιχείρησαν χωρίς αποτέλεσμα να σχηματίσουν κυβέρνηση συμμαχίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς γραβάτα και με το συνηθισμένο του χαμόγελο στα χείλη, αρνήθηκε τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αναφέρει το ρεπορτάζ, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που απειλεί τη χώρα με χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ.
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου "πώς η Ελλάδα έφτασε στην άκρη του γκρεμού", ο κ. Τσίπρας απαντά ότι δεν πρόκειται για ένα απλό ατύχημα, αλλά για μια ιστορική στιγμή τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. "Είμαστε στην καρδιά μιας συστημικής κρίσης, μιας κρίσης του μοντέλου της οικονομίας των αγορών" αναφέρει.
"Δίνετε την εντύπωση ότι είστε μόνοι σε ένα εχθρικό περιβάλλον, ωστόσο το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας δεν ήταν μια απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης;" ρωτά ο δημοσιογράφος.
"Η αλήθεια είναι ότι εξαιτίας των τραγικών λαθών των προηγούμενων κυβερνήσεων, η Ελλάδα βρέθηκε - άδικα - στο μάτι του κυκλώνα. Ξαφνικά, ο ελληνικός λαός υπεβλήθη σε θεραπείες χειρότερες από την ίδια την ασθένεια. Γίναμε τα πειραματόζωα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης" απαντά ο κ. Τσίπρας.
Και προσθέτει: "Οι μεγάλες χώρες παρατηρούν τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος. Εάν το φάρμακο λειτουργήσει σε εμάς, τα ποντίκια, θα εφαρμόσουν την ίδια συνταγή και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Εάν αποτύχει τόσο το χειρότερο για τους Έλληνες".

Δεν υπάρχουν σχόλια: