Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Στερεύουν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους

Τα τελευταία 4,4 δισ. ευρώ βρίσκονταν στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου στον λογαριασμό των ταμειακών διαθεσίμων, στο τέλος Μαρτίου κάτι που ως γνωστόν έχει θέσει σε συναγερμό τους αρμόδιους που γνωρίζουν ότι με τα χρήματα αυτά και τους πόρους που θα αντλήσουν από εσωτερικό δανεισμό μέσω εντόκων θα πρέπει να καλύψουν το κύριο μέρος των ανελαστικών δαπανών του Δημοσίου, δεδομένου μάλιστα ότι τα φορολογικά έσοδα έχουν καταρρεύσει.
Υπενθυμίζεται δε ότι πρόσφατα η Ελλάδα εισέπραξε και ποσό 4,2 δισ. ευρώ από τα συνολικά 5,3 δισ. ευρώ της δόσης της βοήθειας που είχε ήδη εγκριθεί. Το ποσό αυτό όμως δαπανήθηκε εξ ολοκλήρου για αποπληρωμή ομολόγων που κατείχε η ΕΚΤ και τα οποία δεν έχουν υπαχθεί στο κούρεμα.
Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τον Μάρτιο αποτυπώνονται και οι θετικές επιπτώσεις από το PSI, καθώς το χρέος της κεντρικής διοίκησης υποχώρησε στα 280,292 δισ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2012 από 367,978 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2011.
Από τα στοιχεία προκύπτει ακόμα επιμήκυνση της διάρκειας του χρέους καθώς μετά το PSI, το 67,1% του χρέους είναι μακροπρόθεσμο με διάρκεια άνω των 5 ετών (από 38,7% τον Δεκέμβριο) 24,2% έχει διάρκεια μεταξύ ενός και πέντε ετών (από 47,6%) και μόλις 8,7% (από 13,7%) είναι βραχυπρόθεσμο και πρέπει να εξοφληθεί στη διάρκεια ενός έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: