Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Καλό ταξίδι στην Κόστα Ρίκα κύριε πρόεδρε.

Η Ελλάδα περνά μερικά τα πιο κρίσιμα 24ωρα της νεότερης ιστορίας της. Οι συζητήσεις για το PSI βρίσκονται σε εξέλιξη κι από την έκβαση τους κρίνεται αν η χώρα μας θα καταφέρει να γλυτώσει από την χρεοκοπία. Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε χθες συμβούλιο πολιτικών αρχηγών κι έκανε δηλώσεις μετά από αυτό, αναδεικνύοντας κι εκείνος με τον τρόπο του την κρισιμότητα των ημερών.
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο επικεφαλής του κόμματος της πλειοψηφίας της Βουλής αναχωρεί για ταξίδι αρκετών ημερών στην άλλη άκρη του κόσμου. Ο κ.Παπανδρέου πάει Κόστα Ρίκα για να προεδρεύσει στην Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που φιλοξενείται στο Σαν Χοσε της εξωτικής Καραϊβικής. Διάβασα ότι την διοργάνωση της Συνόδου έχει το τοπικό Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα της χώρας και ότι ο κ. Παπανδρέου θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών μαζί με την πρόεδρο της Κοστα Ρικα, Λαουρα Τσιντσιλά.
Είναι προφανές, ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί την παρουσία του εκεί απολύτως απαραίτητη και πάντως πολύ πιο σημαντική από την παραμονή του στην Ελλάδα σε μια τόσο καθοριστική χρονική συγκυρία. Ειλικρινά αναρωτιέμαι για ποιο λόγο. Το επίπεδο των πολιτικών που συμμετέχουν πλέον στην Σοσιαλιστική Διεθνή περιορίζεται σε Λατινοαμερικάνους, Αφροαμερικάνους και Ασιάτες ηγέτες σοσιαλιστικών κομμάτων.Η διεθνής παρέμβαση της οργάνωσης στην οποία είναι και φιλοδοξεί να ξαναεκλεγεί πρόεδρος ο κ.Παπανδρέου είναι ανύπαρκτη.
Γιατί λοιπόν επέλεξε να λείπει από την Ελλάδα μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας; Είτε τα πράγματα πάνε, όπως όλοι ελπίζουμε , καλά με το PSI είτε όχι, η παρουσία στη χώρα του προέδρου του κόμματος που έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αποτελεί βασικό πυλώνα της κυβέρνησης , μάλλον έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη. Προφανώς όχι για έναν πολιτικό - «πολίτη του κόσμου» όπως ο κ.Παπανδρέου.
Καλή ξεκούραση στην Κόστα Ρίκα κύριε πρόεδρε.
Σωτήρης Ξενάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: