Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Μειώσεις και νέοι κανονισμοί εργασίας

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας θέλησαν να ενημερωθούν για την πορεία του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων, ενώ ζήτησαν αλλαγές στους κανονισμούς εργασίας ΔΕΚΟ - τραπεζών που ρυθμίζει τα επιδόματα και τις απολύσεις
Μειώσεις μισθών και ανατροπές στους κανονισμούς εργασίας -που ρυθμίζουν από τα επιδόματα μέχρι τις απολύσεις- ζητά η τρόικα για ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα αντίστοιχα. Στο μεταξύ, χωρίς αποτέλεσμα ήταν η πρώτη απόπειρα διαλόγου εργοδοτών και ΓΣΕΕ, καθώς η συνάντηση διακόπηκε έπειτα από την είσοδο μελών του ΠΑΜΕ στην αίθουσα.
Στο μέτωπο των μισθών τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας είχε συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών με τον γενικό γραμματέα ΔΕΚΟ και αποκρατικοποιήσεων, Γ. Κυριακό, και τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Αν. Στρατινάκη. Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των δανειστών επικεντρώθηκαν στα εξής θέματα:
Στις «αγκυλώσεις» που υπάρχουν στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες, ζητώντας αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο. Μάλιστα -σύμφωνα με πληροφορίες- έγινε αναφορά σε ρυθμίσεις που ισχύουν σε τράπεζες, με βάση τις οποίες είναι δύσκολες οι απολύσεις.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών επεσήμαναν πως οι αγκυλώσεις και τα κεκτημένα δικαιώματα δημιουργούν προβλήματα στις αποκρατικοποιήσεις και την ανταγωνιστικότητα. Ουσιαστικά άνοιξαν το σύνολο των θεμάτων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (π.χ. όροι απολύσεων, ωριμάνσεις, ειδικά επιδόματα, όροι μετακίνησης).
Αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο τραπεζών-ΔΕΚΟ ζήτησε η τρόικα
Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας επισημάνθηκε πως για το θέμα αυτό την ευθύνη έχουν οι διοικήσεις, καθώς υπάρχουν κανονισμοί προσωπικοί.
Στη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών ζήτησε να ενημερωθεί για το πώς προχωρά ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων για μία σειρά «καυτών» θεμάτων.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η τρόικα έχει ζητήσει μειώσεις στον κατώτερο μισθό, πάγωμα αυξήσεων και ωριμάνσεων, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού και μείωση εισφορών. Το ενδιαφέρον των δανειστών εστιάζεται και στην πορεία των επιχειρησιακών συμβάσεων, που προβλέπουν αμοιβές κάτω από τις κλαδικές συμβάσεις (αλλά πάνω από την εθνική σύμβαση).
Στη συνάντηση η γγ του υπ. Εργασίας Αν. Στρατινάκη -σύμφωνα με πληροφορίες- επεσήμανε πως οποιαδήποτε παρέμβαση στον κατώτερο μισθό θα έχει ντόμινο αρνητικών επιδράσεων. Για παράδειγμα θα επηρέαζε το επίδομα ανεργίας αλλά και το σύνολο των δράσεων για τη στήριξη όσων είναι εκτός αγοράς εργασίας (καθώς πιλότος για επιδόματα και προγράμματα είναι ο κατώτερος μισθός). Τέλος, στη συνάντηση έγινε αναφορά και στο θέμα της μετενέργειας, δηλαδή για το εξάμηνο από τη λήξη της κλαδικής σύμβασης. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επεσήμαναν πως, αν χρειαστεί, θα πρέπει να υπάρξει και νέα ρύθμιση για το θέμα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: