Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Στον επίτροπο της ΕΕ καταγγέλλει το "χαράτσι" ο Περιφερειάρχης Πελ/νήσου

Αντισυνταγματικό το ειδικό τέλος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ο οποίος προσέφυγε στην ΕΕ.
Με επιστολή του προς τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση για το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά και για τη διακοπή ρεύματος σε πολίτες που αδυνατούν να καταβάλλουν το τέλος.
Στην επιστολή του προς τον Ευρωπαίο επίτροπο, ο Π. Τατούλης χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό το τέλος, γιατί παραβιάζονται και οι διατάξεις του Συντάγματος και των διεθνών συμφώνων που κατοχυρώνουν το σεβασμό της περιουσίας και της ιδιοκτησίας, καθώς επιβάλλονται υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις στην ακίνητη περιουσία, είτε αυτή παράγει εισόδημα είτε όχι, οδηγώντας ουσιαστικά σε αποστέρησή της.
Επιπλέον αναφέρει ότι η ανάθεση άσκησης δημόσιας εξουσίας σε ανώνυμη εταιρεία όπως είναι η ΔΕΗ, παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών, καθώς και τη φορολογική ισότητα των πολιτών και το δικαίωμα δικαστικής προστασίας, ενώ επισημαίνει ότι γίνεται διπλή φορολόγηση του ίδιου αντικειμένου εντός του ίδιου έτους, πράγμα που απαγορεύεται.
Εξώδικο υπέρ 229 πολιτών που δεν πλήρωσαν το ειδικό τέλος μέσω της ΔΕΗ
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Τρίπολης, σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, κατέθεσε εξώδικο υπέρ 229 πολιτών που δεν πλήρωσαν το ειδικό τέλος ακινήτων στη ΔΕΗ και το κοινοποίησαν στην εισαγγελέα Τρίπολης, καλώντας την επιχείρηση να μην τους διακόψει την ηλεκτροδότηση.
Πρόκειται για πολίτες που έχουν πληρώσει το ρεύμα και όχι το ειδικό τέλος ακινήτων.
Με το εξώδικο, χαρακτηρίζουν το ειδικό τέλος παράνομο κι αντισυνταγματικό, αναφέρουν, ότι η επιβολή του αποτελεί διπλή φορολόγηση μέσα στο ίδιο έτος και γίνεται εκβιαστικά με τη διακοπή του ρεύματος, το οποίο αποτελεί κοινωνικό αγαθό.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης Δημήτρης Κωστόγιαννης, με δηλώσεις του, κάλεσε τους πολίτες που δεν έχουν πληρώσει το τέλος, να ενημερώσουν αμέσως τον Δικηγορικό Σύλλογο, αν αντιληφθούν, ότι συνεργεία θα τους διακόψουν την ηλεκτροδότηση προκειμένου να την μπλοκάρουν με κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.
Αίτημα του δήμου Παύλου Μελά στη ΔΕΗ για τις διακοπές της παροχής ρεύματος
Να μην προβαίνει η ΔΕΗ σε διακοπές παροχής ρεύματος, χωρίς προηγούμενη επικοινωνία με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του ζητά ο δήμος Παύλου Μελά. Το σχετικό αίτημα διατυπώνεται σε επιστολή του Δήμου που επιδόθηκε σήμερα στον Διευθυντή της ΔΕΗ Δυτικής Θεσσαλονίκης, Εμμανουήλ Πολυζωίδη.
Σύμφωνα με την επιστολή, εφόσον ενημερώνονται εγκαίρως οι κοινωνικές υπηρεσίες, τουλάχιστον δέκα ημέρες νωρίτερα από τη διακοπή, θα μπορούν να ενημερώνουν τη ΔΕΗ αν οι υπό διακοπή ηλεκτροδότησης δημότες ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, έτσι ώστε ν’ ακυρώνονται οι σχετικές εντολές.
Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης, οι ενδεείς οικογένειες καθημερινά αυξάνονται και το ζήτημα της διακοπής της παροχής ρεύματος στα νοικοκυριά, μπορεί να δημιουργήσει κοινωνική έκρηξη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: