Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Η χώρα πτωχεύει αλλά στο Λαγονήσι κάνουν επενδυτικά συνέδρια με το Κατάρ

Η ενέργεια, τα τρόφιμα, η αγορά ακινήτων και ο τουρισμός αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο του Επιχειρηματικού - Οικονομικού Φόρουμ Ελλάδας - Κατάρ, που γίνεται την Παρασκευή στο Λαγονήσι, μία εβδομάδα μετά το αντίστοιχο Φόρουμ που έγινε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης των σημαντικών προβλημάτων που προκαλεί η διεθνής οικονομική κρίση και προκειμένου να προωθηθεί η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας, το Κουβέιτ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποδέχθηκαν να συμμετάσχουν σε χωριστές επιχειρηματικές διημερίδες προκειμένου να επικοινωνήσουν με ελληνικές επιχειρήσεις, να ενημερωθούν για τα επενδυτικά πλαίσια που έχουν διαμορφωθεί πρόσφατα στην Ελλάδα και πιθανώς να προχωρήσουν σε επιχειρηματικές συνεργασίες.
Την προσπάθεια αυτή συντονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, στον οποίο ο πρωθυπουργός έχει αναθέσει και την ευθύνη υλοποίησης της πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Τις εργασίες του φόρουμ θα ανοίξει ο κ. Πάγκαλος και θα ακολουθήσει στο βήμα ο υπουργός Οικονομικών του Κατάρ, Γουσέφ Καμάλ, που ηγείται της καταρινής αποστολής και δύο ακόμη ομιλητές από ελληνικής πλευράς, ο υφυπουργός ΕξωτερικώνΔημήτρης Δόλλης και ο υφυπουργός Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης.
Η ενέργεια, το real estate, η βιομηχανία τροφίμων και το λιανικό εμπόριο θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης τριών στρογγυλών τραπεζιών, στο πλαίσιο του Φόρουμ, μετά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επέδειξε η καταρινή πλευρά για τους εν λόγω τομείς.
Το Κατάρ αποτελεί τον πρώτο προμηθευτή υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο (LNG), γεγονός που αναδεικνύει το Εμιράτο μεταξύ των πρωτοπόρων του Κόλπου και με ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ παγκοσμίως.
Η ελληνική πλευρά αφ' ετέρου, στον ενεργειακό τομέα διαθέτει επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται από υψηλή εμπειρία και τεχνογνωσία, όπως επισημάνθηκε στο φόρουμ με τα Εμιράτα, σε όλο το φάσμα της εκμετάλλευσης από την εξόρυξη και την έρευνα, την παραγωγή προϊόντων υποδομής, ως την εμπορία, γεγονός που τις καθιστά αξιόπιστους εταίρους.
Στον τομέα της ενέργειας, θα εξεταστεί επίσης η συνεργασία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στις οποίες επίσης η Ελλάδα διαθέτει τεχνογνωσία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την πλευρά του Κατάρ υπάρχει για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τόσο στην ενέργεια όσο και στα ακίνητα.
Μεταξύ της Ελλάδας και του Κατάρ έχει υπογραφεί συμφωνία για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας, το Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα της ενέργειας, το Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα του Τουρισμού και η συμφωνία για τις εναέριες μεταφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: