Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Από κοινού "νεκροθάφτες" της απασχόλησης Γερμανία - Γαλλία

Στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας αναμένεται να παρουσιάσουν τα βασικά σημεία της γαλλογερμανικής συνεισφοράς στη Σύνοδο Κορυφής της 30ής Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια κοινή πρόταση με στόχο την τόνωση της πραγματικής οικονομίας και την προώθηση της απασχόλησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γαλλογερμανική πρόταση κινείται σε δύο κατευθύνσεις: η πρώτη αποσκοπεί στην επιτάχυνση της προώθησης της εναρμόνισης των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη των επιχειρήσεων, την εισαγωγή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές καθώς και στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ η δεύτερη αφορά την ανάληψη δράσεων για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, σχετικά με την πραγματική οικονομία, η πρόταση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απασχόληση, προβλέποντας ότι πρέπει να προταθεί σε όλους τους Ευρωπαίους ανέργους μια συγκεκριμένη προσφορά, μέσω των εθνικών οργανισμών απασχόλησης είτε για εργασία είτε για μαθητεία και κατάρτιση.
Προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινητοποιηθούν και οι κοινοτικοί πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Προβλέπεται επίσης η λήψη νέων μέτρων υπέρ των ΜΜΕ, η οργανωμένη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και η ενθάρρυνση της διασυνοριακής κινητικότητας ατόμων που αναζητούν εργασία στο εσωτερικό της Κοινότητας.
Για τις χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίου, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, η γαλλογερμανική πρόταση προτείνει να συζητηθεί το ενδεχόμενο της σύστασης ενός ταμείου ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση μόνο οι τρεις χώρες.
Η γαλλογερμανική πρόταση, μαζί με άλλες ιδέες που θα καταθέσει ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, η Κομισιόν και άλλα κράτη-μέλη, θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της 30ής Ιανουαρίου, ενώ στόχος είναι να συγκεκριμενοποιηθούν και να ληφθούν αποφάσεις για την πραγματική οικονομία στη διάρκεια της εαρινής Συνόδου Κορυφής (1-2 Μαρτίου).
Στην αποψινή συνεδρίαση με ενδιαφέρον αναμένεται και η συζήτηση για την αμυντική «θωράκιση» της Ευρωζώνης, όπου πολλές χώρες ζητούν την αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από τον προσεχή Ιούλιο. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», ζητεί το διπλασιασμό των πόρων του ταμείου από 500 δισ. ευρώ που προβλέπει η αρχική απόφαση στο 1 τρισ. ευρώ, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στη δυνατότητα της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσει την κρίση.
Μάλιστα, αναφέρει ότι εάν δεν αυξηθούν οι πόροι του ΕΜΣ δεν πρόκειται να υποχωρήσουν τα ιταλικά επιτόκια, όσα μέτρα κι αν πάρει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. Μόντι έχει κοινοποιήσει τη θέση του και στη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία μετά τη μαζική υποβάθμιση χωρών της Ευρωζώνης από τον αμερικανικό οίκο S&P, άρχισε να βλέπει πιο θετικά το θέμα αυτό. Αύξηση των πόρων του ταμείου ζητούν επίσης οι πρόεδροι της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Η τελική απόφαση για το εάν θα πρέπει να αυξηθούν οι πόροι του ΕΜΣ θα ληφθεί στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που είχε ληφθεί στην προηγούμενη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις 8 και 9 Δεκεμβρίου.
Τέλος, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν απόψε και την πορεία των εργασιών για την προετοιμασία των νομικών κειμένων της σχεδιαζόμενης Δημοσιονομικής Συνθήκης, που αποφασίστηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.
Εκτροχιασμός
Το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας του για το 2011 επιβεβαιώνει ο νέος Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Κριστόμπαλ Μοντόρο, προαναγγέλλοντας ότι θα ζητηθεί από τους εταίρους η τροποποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2012 εξαιτίας της ύφεσης. Σε δηλώσεις του στην ισπανική εφημερίδα «La Vanguardia», ο κ. Μοντόρο αναφέρει ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2012, διότι η χώρα μπαίνει σε ύφεση ενώ οι στόχοι για το έλλειμμα είχαν βασιστεί σε σενάριο ανάπτυξης 2,3%.
Το 2011 το έλλειμμα της Ισπανίας εκτιμάται ότι έκλεισε στο 8,0% του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος ήταν 6,0%. Για το 2012 το πρόγραμμα εξυγίανσης που συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος, προβλέπει υποχώρηση του ελλείμματος στο 4,4%.
Οσα μέτρα λιτότητας κι αν ληφθούν η μείωση του ελλείμματος από το 8,0% στο 4,4% μέσα σε 12 μήνες είναι αδύνατη, δεδομένου ότι τα φορολογικά έσοδα καταγράφουν δραματική υποχώρηση. Η λήψη κι άλλων μέτρων πολιτικά είναι αδύνατη σε μια χώρα με ανεργία που «φλερτάρει» με το 25% του ενεργού πληθυσμού και στους νέους κάτω των 25 ετών με το πρωτοφανές 50%!
Συνειδητοποιώντας ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε μια κοινωνική έκρηξη, η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, η οποία έλαβε ήδη σκληρά μέτρα τον περασμένο μήνα, αναμένεται να ζητήσει τώρα από τους εταίρους να τροποποιήσουν τους στόχους, δηλαδή να δώσουν περισσότερο χρόνο στη Μαδρίτη για τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ.
Πορτογαλία
Εκτός στόχων βρίσκεται και η Πορτογαλία, η κυβέρνηση της οποίας αναθεωρεί πλέον συνεχώς προς το χειρότερο τις προβλέψεις για το βάθος της ύφεσης. Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση που έγινε στις αρχές του έτους, το ΑΕΠ θα υποχωρήσει φέτος στη χώρα αυτή κατά 3,2%. Είναι προφανές ότι η συνεχής λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας για τη μείωση του ελλείμματος, βαθαίνει την ύφεση με αποτέλεσμα να μην καθίσταται δυνατή η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - nbellos@naftemporiki.gr
Πολύ κοντά στην ίδρυση ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται τα σχέδια για τη δημιουργία ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης που θα ανταγωνιστεί τους τρεις κορυφαίους Standard & Poor's, Moody's και Fitch, ενώ ο ευρωπαϊκούς οίκος πιθανότατα να αρχίσει να λειτουργεί εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.
Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» ο Γερμανός επιχειρηματίας και ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας συμβούλων, Ρόλαντ Μπέργκερ, ο οίκος που θα έχει τη μορφή ενός ιδιωτικού, μη κερδοσκοπικού οργανισμού, θα μπορούσε να είναι έτοιμος μέσα στο πρώτο εξάμηνο ή στους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους.
Ο κ. Μπέργκερ, ο οποίος πιέζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να υποστηρίξουν και να χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, ευελπιστεί ότι θα συγκεντρωθεί το αναγκαίο κεφάλαιο των 300 εκατ. ευρώ από τους Ευρωπαίους επενδυτές μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, σύμφωνα πάντα με την ιταλική εφημερίδα.
«Το προτεινόμενο μοντέλο είναι η δημιουργία ενός οργανισμού του οποίου οι υπηρεσίες θα πληρώνονται από τους πελάτες του, οι οποίοι και θα ενδιαφέρονται να έχουν αξιόπιστα και αντικειμενικά αποτελέσματα», διευκρινίζει ο κ. Μπέργκερ.
Επίσης, ο εταίρος του Ρόλαντ Μπέργκερ, Μάρκους Κραλ, ο οποίος έχει κατά το πλείστον επιφορτιστεί με το έργο της δημιουργίας του νέου ευρωπαϊκού οίκου, δήλωσε στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα «Euro am Sonntag» ότι ο ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης θα είναι εντελώς διαφορετικός από τους αμερικανικούς από πλευράς αξιοπιστίας. Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες του θα μπορούν να διεκδικούν αποζημιώσεις από τον οίκο σε περίπτωση λάθους, γεγονός, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Κραλ, προσφέρει ένα «ισχυρό κίνητρο» για να παρουσιάζει αξιόπιστες και ακριβείς αναλύσεις. «Οι σημερινές αξιολογήσεις δεν υπόκεινται σε κανένα νόμο που να προβλέπει κάποια υποχρέωση απέναντι στο τελικό προϊόν», εξήγησε ο κ. Κραλ.
http://www.newstrap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: