Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ρεν: Μπλοκάρουν τις μεταρρυθμίσεις οι Ελληνες πολιτικοί

ΕΛΛΟΧΕΥΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Κίνδυνο αποτυχίας στην προσπάθεια δημοσιονομικής ανάταξης της Ελλάδας διαβλέπει ο Επίτροπος Ολι Ρεν, ο οποίος καλεί τους ευρωπαίους πολιτικούς να πιέσουν τους Έλληνες ομολόγους τους ώστε να προχωρήσουν στην απρόσκοπτη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Μιλώντας στην Süddeutsche Zeitung, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν παραδέχεται ότι οι Έλληνες «έχουν ήδη πετύχει πολλά», αλλά χρέώνει σε «εσωτερικούς πολιτικούς λόγους» το γεγονός ότι η υλοποίηση του προγράμματος δεν προχωρά «όπως θα έπρεπε».
Ως εκ τούτου, εκτιμά, είναι πλέον αποφασιστικής σημασίας τα μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα να πείσουν επιτέλους τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα να δεσμευτούν για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας που έχει αποφασιστεί με την ΕΕ.
«Σε διαφορετική περίπτωση» καταλήγει «θα αποτύχει το πρόγραμμα κάτι που δεν βοηθά ούτε τους Έλληνες, ούτε την Ευρώπη».
Να δείξουν αλληλεγγύη όσοι ωφελήθηκαν από το ευρώ
Στην ίδια συνέντευξη, Όλι Ρεν απευθύνει έκκληση προς τις χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από άλλες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, να παράσχουν περισσότερη βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ερωτηθείς αν οι χώρες του Νότου, έχουν δίκιο να ζητούν από τη Γερμανία περισσότερη βοήθεια, ο φινλανδός Επίτροπος απαντά: «Η έκκλησή τους δεν απευθύνεται μόνο στην γερμανική κυβέρνηση αλλά σε όλες όσες τα πάνε καλύτερα αυτή τη στιγμή. Αυτές οι τελευταίες δεν θα έπρεπε να ξεχνούν πόσο πολύ έχουν επωφεληθεί από το ευρώ, λόγω των σταθερών αγορών για τις εξαγωγές και του σταθερού νομίσματος».
Και προσθέτει: «Επειδή το νόμισμα στο εσωτερικό της ευρωζώνης δεν θα μπορούσε να υποτιμηθεί, οι εξαγωγικές χώρες όπως η Γερμανία πάνε πιο καλά χάρη στο ευρώ από ό,τι πριν από το ευρώ. Οι χώρες που τα πηγαίνουν καλύτερα «θα όφειλαν να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: