Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Γ. Παπανδρέου: "Προχωράμε βάσει όσων ανακοινώσαμε"

Βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί και χωρίς αλλαγές στην στρατηγική που ακολουθείται για την οικονομία θα κινηθεί η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με δημοσιογράφους.
Αισιόδοξος πως η κυβέρνηση θα επιτύχει στην προσπάθειά της, υπογράμμισε πως δεν φοβάται ενδεχόμενη απόρριψη του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης που θα υποβάλει η κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2010 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας πως το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι διαφορετικό από εκείνο που αντιμετωπίζουν άλλες χώρες.
Ως κύρια αιτία για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ανέφερε την κατασπατάληση των πόρων που δεν κατευθύνθηκαν προς την ανάπτυξη αλλά σε προγράμματα όπως τα stage και τη διαφορά. Παράλληλα, επισήμανε πως οι τράπεζες παρά το γεγονός πως έχουν χρηματοδοτηθεί, δεν διοχέτευσαν τα χρήματα στην πραγματική οικονομία, καθώς προτίμησαν να καλύψουν δικά τους προβλήματα και να χρηματοδοτήσουν πολύ συγκεκριμένες εταιρίες.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό σημείωσε πως δεν αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα, ενώ ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί το ΦΠΑ, τόνισε πως δεν έχει γίνει καμία τέτοια εισήγηση από το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, παρατήρησε πως θα σκεφτόταν πρόταση για διεξαγωγή από κοινού απογραφής με τη Νέα Δημοκρατία, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την αντιπαράθεσή του στη με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, συμπαθητική.
Σημείωσε πως είναι προτιμότερο να περιμένουμε έναν ακόμη χρόνο για να γίνουν κάποιες αλλαγές στη χώρα, σχολιάζοντας την καθυστέρηση για την τοποθέτηση γενικών γραμματέων στα υπουργεία, ενώ ως προς τη διγλωσσία που καταλογίζεται στην κυβέρνηση, παρατήρησε πως επιθυμεί τη διατύπωση διαφορετικών απόψεων.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως όταν λαμβάνεται μία απόφαση είναι αυτή που ισχύει, επιρρίπτοντας ευθύνες και στον Τύπο, τονίζοντας πως εάν κάποιος μιλήσει με τρεις υπαλλήλους ενός υπουργείου και στη συνέχεια γράψει πως η κυβέρνηση σκέφτεται να κάνει αυτά, τότε δεν θα υπάρχει απλώς διγλωσσία αλλά πολυγλωσσία.
Πρόθυμος να συζητήσει τις διαφωνίες που διατυπώνονται αναφορικά με τον εκλογικό νόμο, σημειώνοντας πως οι επόμενες αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές θα γίνουν με τον νέο εκλογικό νόμο και τον "Καπποδίστρια 2". Αναφορικά με τις διαφωνίες του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, επί του εκλογικού νόμου, εκτιμά ότι δεν είπε ακριβώς όχι στον εκλογικό νόμο αλλά σκέπτεται παραλλαγή του συστήματος.
Σε ερώτηση που του τέθηκε εάν θα ζημιωθούν τα μικρά κόμματα με την ισχύ του γερμανικού μοντέλου σημείωσε πως εάν τα μικρά κόμματα χάσουν ορισμένες έδρες στις μονοεδρικές, θα κερδίσουν αντίστοιχες ή και περισσότερες στις περιφέρειες.
Υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων που προωθούνται από το υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με το ζήτημα των μεταναστών, ενώ διευκρίνισε πως δεν αλλοιώνεται το εκλογικό σώμα αλλά απλά αλλάζει.
Για τη στάση της Νέα Δημοκρατία στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδι σημείωσε πως η Νέα Δημοκρατία πρέπει να αποφασίσει εάν υιοθετεί όσα συνέβησαν στο παρελθόν, κάτι που, όπως παρατήρησε, από ό,τι δείχνει τα υιοθετεί. «Λέει ότι κάνει αυτοκριτική, αλλά στην ουσία δεν το κάνει. Η ΝΔ πρέπει να βρει την ταυτότητά της και να αλλάξει πολλά πράγματα», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: