Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Γιορτές και κατοικίδια: τι πρέπει να προσέχουμε

Τα αγαπάμε και τα θεωρούμε μέλη της οικογένειάς μας. Και τα Χριστούγεννα είναι οικογενειακές γιορτές. Τι γίνεται όμως με τους κινδύνους που κρύβουν όλα αυτά που εμάς μας δίνουν χαρά; Τι πρέπει να προσέχουμε για να περάσουμε και καλές γιορτές και να μην τρέχουμε και στα κτηνιατρεία;
**Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους των Χριστουγέννων, κυρίως για γάτες οι οποίες -εκ φύσεως- θα προσπαθήσουν να σκαρφαλώσουν σ' αυτό. Αν δεν στηρίξετε και την κορυφή του δέντρου, η γάτα σας κινδυνεύει να σπάσει τη μέση της από την πτώση. Αν το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας είναι ένα ζωντανό έλατο, προσέξτε τις βελόνες που μπορεί να τρυπήσουν το στομάχι του ζώου σας αν τις καταπιεί.
**Λαμπάκια. Κρύψτε τα καλώδια κάτω από το χαλί και ποτέ μην τα αφήνετε στην πρίζα, ακόμη και αν απουσιάσετε από το σπίτι έστω και για πέντε λεπτά. Εκτός από τον κίνδυνο της πρόκλησης πυρκαγιάς, τα καλώδια από τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια αποτελούν ένα... ωραιότατο αντικείμενο για μασούλημα στα δόντια των κατοικιδίων σας. Η ηλεκτροπληξία καραδοκεί.
**Δηλητηριώδη αντικείμενα. Σπρέι χιονιού, με τα οποία ψεκάζουμε τα κλαδιά των δένδρων και τα παράθυρα, γιορτινά... φυτά, όπως τα αλεξανδρινά, που μπορεί να μασουλήσουν τα κατοικίδιά μας, αλλά και η σοκολάτα (αυτό αφορά μόνο τις γάτες) είναι δηλητηριώδη.
*Κορδέλες, σακούλες και περιτυλίγματα. Μόλις ανοίξετε τα δώρα, πετάξτε τα αμέσως. Το παιχνίδι με αυτά τα αντικείμενα μπορεί να αποβεί μοιραίο για τα κατοικίδιά σας, αφού, όσο αδιανόητο και αν ακούγεται, πολλά κατοικίδια βρήκαν φρικτό θάνατο από πνιγμό και πολλά άλλα ταλαιπωρήθηκαν πολύ και χρειάστηκε να υποβληθούν ακόμη και σε χειρουργικές επεμβάσεις επειδή είχαν καταπιεί τα αντικείμενα αυτά.
**Κεριά και τζάκι. Τα μάτια σας δεκατέσσερα. Μην αφήνετε το τζάκι χωρίς την προστατευτική σήτα. Προσοχή και στα κεριά, η φλόγα των οποίων αποτελεί ένα ωραιότατο παιχνίδι για τις γάτες.
**Γιορτινό φαγητό. Ενας μεζές είναι αρκετός για να κάνουν και τα κατοικίδιά σας Χριστούγεννα. Οχι όμως ό,τι απέμεινε από το γιορτινό τραπέζι. Οι σκύλοι και οι γάτες μας δεν είναι... σκουπιδοτενεκέδες και οι στομαχικές διαταραχές είναι το λιγότερο που μπορεί να πάθουν. Για να μη σας πούμε για την επιβεβλημένη επέμβαση στο έντερο σε περίπτωση που οι σκύλοι σας φάνε κόκαλα.
*Μπάλες και στολίδια. Επιλέξτε τα πλαστικά, αν δεν θέλετε τα κατοικίδιά σας να κόψουν τα πατουσάκια τους.
**Καλεσμένοι και πόρτα. Πολλοί σκύλοι και γάτες χάνονται τώρα στις γιορτές επειδή στρεσάρονται από τις επισκέψεις των «άγνωστων» καλεσμένων μας. Για να αποφύγετε τα πολλά άνοιξε-κλείσε της πόρτας και το στρες από τις επισκέψεις και τα δυναμιτάκια της Πρωτοχρονιάς, αφήστε τα κατοικίδιά σας σε ένα ήσυχο δωμάτιο, μακριά από επισκέπτες και θορύβους. Και φροντίστε για κάθε ενδεχόμενο να τους φορέσετε το λουράκι τους με τα στοιχεία σας. *

Δεν υπάρχουν σχόλια: