Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Βρήκαν τη φυσική ασπίδα μας έναντι των ιών

Αμερικανοί ερευνητές από το Ιατρικό Ιδρυμα Χάουαρντ Χιουζ, με επικεφαλής τον Στέφεν Ελετζ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, εντόπισαν στα κύτταρα μια οικογένεια πρωτεϊνών με έντονα αντι-ιική δράση, η οποία καταπολεμά με φυσικό τρόπο τη μόλυνσή τους από διάφορους ιούς, όπως π.χ. της εποχικής και της νέας γρίπης (Η1Ν1), του πυρετού του Δυτικού Νείλου και του δάγκειου πυρετού.
Οπως δημοσιεύει το επιστημονικό έντυπο «Cell», οι ειδικοί προσδιόρισαν την πρωτεΐνη ΙFΙΤΜ3 η οποία παίζει τον ρόλο του «φύλακα» των κυττάρων παρεμποδίζοντας σε αυτά την είσοδο ιών και συνεπώς τη μόλυνσή τους.
Διαπίστωσαν μάλιστα ότι όταν η συγκεκριμένη πρωτεΐνη δεν υπάρχει, τότε ο ιός αποκτά την ικανότητα να πολλαπλασιάζεται πέντε με 10 φορές πιο γρήγορα. Κάτι τέτοιο, υπογραμμίζουν, σημαίνει ότι ο προστατευτικός μηχανισμός που χαρίζει η πρωτεΐνη ΙFΙΤΜ3 βελτιώνει τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, «φρενάροντας» έτσι τον ιό κατά 80%90%.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η τυχαία αλλά παρ΄ όλα αυτά ιδιαίτερα σημαντική αυτή ανακάλυψη θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί κάποια άτομα αναπτύσσουν σοβαρότερα συμπτώματα όταν μολύνονται με τον ιό Η1Ν1 σε σχέση με κάποια άλλα και να οδηγήσει στην ανάπτυξη αποτελεσματικότερων εμβολίων για την προστασία του ανθρώπου από διάφορες ιικές λοιμώξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: