Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Η ίδια επιθυμία για όλους;

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, έντονο εορταστικό κλίμα, μυρωδιές από γλυκά, φαγητά, τα κάλαντα και οπωσδήποτε τα δώρα, είναι οι πρώτες σκέψεις που κάνουμε αυτές τις άγιες ημέρες.
Θεωρείται μια γλυκιά αφορμή για εκατομμύρια ανθρώπους που παραπέμπει σε ανταλλαγές ευχών και δώρων, σε οικογενειακές συγκεντρώσεις και την επαφή που λόγω της σύγχρονης εποχής και των γρήγορων ρυθμών της, πολλές φορές τα καθιστά αδύνατα, με αποτέλεσμα την απομάκρυνσή μας.
Οι μέρες αυτές ανήκουν σε μικρούς και σε μεγάλους, στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο, αγοράζουν δώρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, κάνουν σχέδια για τις γιορτινές ημέρες, αναθεωρούν απόψεις και θέτουν νέους στόχους για την καινούργια χρονιά, κρατώντας τα θετικά για το μέλλον και τα αρνητικά ως μια παλιά αλλά υπάρχουσα ανάμνηση.
Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για όλα αυτά υπάρχουν άνθρωποι που κουράζονται να μοιραστούν το τέλειο αποτέλεσμα με τους αγαπημένους τους, ώστε πολλές φορές να ανακαλύπτουν ότι είναι εγκλωβισμένοι σε ένα πλήθος υποχρεώσεων στην επιθυμία τους να τα προλάβουν και να τους ευχαριστήσουν όλους, καταλήγοντας να είναι αδύναμοι να περάσουν καλά και να έχουν έντονο στρες.
Με αφορμή λοιπόν τις γιορτινές ημέρες να αναφέρουμε ότι η συναισθηματική κατάσταση του ατόμου, που έτσι και αλλιώς είναι πιο φορτισμένη, έχει αποτέλεσμα να υπάρξει και κάποια μορφή κατάθλιψης.
Οσον αφορά τη συγκεκριμένη περίοδο, κάποιες μορφές κατάθλιψης που πιθανόν να παρουσιαστούν είναι οι εξής:
Η κατάθλιψη των εορτών (Χριστουγέννων). Δεν ανήκει στην κατηγορία τού καθόλου σπάνια, απεναντίας λόγω της εποχής που ζούμε θεωρείται ένα αρκετά συχνό φαινόμενο.
Σ' αυτήν ανήκουν οι άνθρωποι που δεν συμβαδίζουν με το κλίμα των εορτών. Συνήθως δεν υπάρχει οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον, ή δεν υπάρχει η δυνατότητα συνάντησης με τα πρόσωπα αυτά. Αυτό συμβαίνει γιατί τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά παραδοσιακά συνδέονται με την οικογένεια, είναι γιορτές αφιερωμένες σε αυτή και το άτομο όταν δεν έρχεται σε επαφή βιώνει έντονα τη μοναξιά.
Αλλη μορφή κατάθλιψης και με έντονο άγχος είναι οι επόμενες μέρες της εορταστικής περιόδου, ονομαζόμενη ως μεθεόρτια, που αφορά την επιστροφή στην καθημερινότητα.
Πώς θα είναι η καινούργια χρονιά; Τι θα πετύχω από τους νέους μου στόχους; Πότε θα ξανασυναντηθώ με τα αγαπημένα μου πρόσωπα κ.λπ. Είναι ερωτήματα που γεννιούνται με αποτέλεσμα εκ των προτέρων να μη χαιρόμαστε τις χαρμόσυνες στιγμές.
Ακόμα η ανάγκη να συνδεθούμε τόσο πολύ με τις υποχρεώσεις στο να επιτύχουμε τους στόχους μας, πολλές φορές οδηγούν σε καταστάσεις υπερβολικής έντασης. Δεν συμβαίνει απαραίτητα αλλά κατά κάποιο τρόπο βιώνουμε καταθλιπτικό επεισόδιο και μπορεί να εκφραστεί με πονοκεφάλους, υπερκατανάλωση φαγητού ή ποτού, όπως και αϋπνία, επομένως περισσότερη ένταση και πίεση του εαυτού.

Μικρές πρακτικές συμβουλές

Κάποιες πρακτικές συμβουλές για τις παραπάνω περιπτώσεις μπορούν να ενθαρρύνουν το άτομο ώστε να αποφύγει τυχόν ανεπιθύμητα, που μόνο δυσαρέσκεια μπορούν να αποφέρουν:
* Να θέτουν ρεαλιστικούς στόχους για να υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος της προετοιμασίας.
* Να προσπαθούμε να απολαμβάνουμε τις γιορτές χωρίς να εξαντλούμε τις δυνάμεις μας.
* Να βρίσκουμε χρόνο για ξεκούραση ακόμα και αν δεν υπάρχει το αίσθημα της ανάγκης.
* Να μην αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ένα άτομο τις προετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι και να μη θεωρεί ντροπή ή αδυναμία να ζητήσει ακόμα και τη βοήθεια κάποιου άλλου.
* Ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας είναι η οικογένεια ή οι φίλοι, που πρέπει να προσπαθούμε να τους έχουμε κοντά μας.
Δεδομένο όμως και να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και μία πιο σοβαρή κατάσταση στο πλαίσιο της κατάθλιψης και τονίζει την άλλη πλευρά της ψυχολογίας του ατόμου, έχοντας έντονα καταθλιπτικά συναισθήματα. Αρνούνται να συμμετέχουν στη διασκέδαση, στις επαφές με τον οικογενειακό και κοινωνικό τους περίγυρο. Καθόλου αισιόδοξο το γεγονός ότι η ομάδα αυτών των ανθρώπων κάθε χρόνο αυξάνεται και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, καθώς υπάρχει η συναισθηματική φόρτιση και η προδιάθεση που τείνει να είναι και ένας πολύ σημαντικός παράγοντας.
Πρέπει να τονίσουμε ότι τα συμπτώματα της εποχικής κατάθλιψης δεν διαφέρουν καθόλου από την κατάθλιψη που γνωρίζουμε σαν έννοια γενικότερα.
Το άτομο θέλει να κοιμάται συνεχώς, παρατηρούνται αλλαγές στη διάθεσή του, τον περικλείουν αισθήματα απελπισίας και αντιμετωπίζει διαταραχές στην όρεξη.
Τέλος όλα αυτά έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητά του, που ουσιαστικά επιβάλλεται και τον αναγκάζουν να επισκεφθεί κάποιον ειδικό με σκοπό να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής του. Να ανακτήσει τις δυνάμεις του και να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις όπως ακριβώς στη διάρκεια όλου του χρόνου που δεν υπάρχουν οι ίδιες υποχρεώσεις, όπως επίσης και τα προβλήματα που υπάρχουν να μην αυξάνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: