Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Ούτε τα συμπληρώματα ασβεστίου μειώνουν τη χοληστερόλη

Όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα με νέα έρευνα που ήρθε στο φως, τα συμπληρώματα ασβεστίου δεν βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης ή έστω την απώλεια λίπους των ανδρών, αλλά μπορούν τουλάχιστον να συντελέσουν στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών ασβεστίου, όταν δεν επαρκεί η διατροφή, και στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης υπό έλεγχο. Οφέλη, όμως, που ήταν λίγο πολύ αναμενόμενα έως δεδομένα.
Όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, ο Δρ Ian Ridd από το Πανεπιστήμιο του Auckland εξηγεί ότι τα συμπληρώματα ασβεστίου συστήνονται στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση για τη διατήρηση της οστικής υγείας, ενώ μπορεί να διατηρήσουν γερό και τον σκελετό των ανδρών. Μάλιστα, υπάρχουν στοιχεία ότι η επιπλέον ποσότητα ασβεστίου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης και άλλα επιβλαβή λιπίδια του αίματος, να συντελέσει στην απώλεια βάρους και να μειώσει την αρτηριακή πίεση του αίματος. Ο ερευνητής θέλησε να το εδραιώσει και επιστημονικά και με τυχαία επιλογή χορήγησε σε 323 υγιείς άνδρες άνω των 40 ετών 600 mg ασβεστίου καθημερινά, 1.200 mg καθημερινά ή εικονικό σκεύασμα για δύο χρόνια.
Τα συμπληρώματα ασβεστίου δεν άλλαξαν την αναλογία HDL και LDL χοληστερόλης, το σωματικό βάρος, τη λιπώδη ή μυϊκή μάζα, τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων ή τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης. Ενώ παρατηρήθηκαν πτωτικές τάσεις στην αρτηριακή πίεση μεταξύ των ανδρών που πήραν ασβέστιο, δεν κρίθηκαν στατιστικά σημαντικές. Όταν εξετάστηκαν ξεχωριστά οι άνδρες που πήραν το λιγότερο ασβέστιο (κάτω από 785 mg την ημέρα) παρατηρήθηκαν οριακές επιδράσεις στην αρτηριακή πίεση των ανδρών που έπαιρναν 1.200 mg ασβεστίου την ημέρα. Η ομάδα αυτή παρουσίασε τεσσάρων μονάδων πτώση στην συστολική αρτηριακή πίεση και τριών μονάδων πτώση στη διαστολική. Όμοιες επιδράσεις παρατηρήθηκε και στους άνδρες που κατανάλωναν το λιγότερο μαγνήσιο στην αρχή της μελέτης (λιγότερα από 392 mg την ημέρα).
Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει μικρή επωφελή επίδραση του ασβεστίου στα επίπεδα της χοληστερόλης στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, αλλά το ίδιο τελικά δεν ισχύει για τους άνδρες, αν και δεν είναι ξεκάθαρη η αιτία. Ενώ αξίζει να σημειωθεί πως, η θεραπευτική αξία του ασβεστίου στην διαχείριση της υπέρτασης είναι πιθανόν μικρή και ανεπαρκής να δικαιολογήσει την χρήση της σε επίπεδο ρουτίνας, ειδικά σε ασθενείς των οποίων τα επίπεδα ασβεστίου είναι στον μέσο όρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: