Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Ευτυχισμένες στιγμές στο εορταστικό τραπέζι

Παρά τα μηνύματα των εορταστικών ημερών για αγάπη και ειρήνη, οι συγκρούσεις είναι συχνές όταν συγκεντρώνονται τα μέλη μιας οικογένειας κατά τη διάρκεια των εορτών. Καταστάσεις που δεν έχουν λυθεί, κρυμμένες διαφωνίες σχετικά με αξίες και πιστεύω είναι ανάμεσα στις κύριες αιτίες για τις οικογενειακές συγκρούσεις, δήλωσε η Shelia McNamee, Καθηγήτρια επικοινωνίας του Πανεπιστήμιου του New Hampshire.
Υπάρχουν οι προσδοκίες ότι όλα τα μέλη μιας οικογένειας επικοινωνούν σωστά σαν να έχουν κοινές εμπειρίες ζωής, αλλά δεν είναι έτσι η εικόνα, πρόσθεσε η McNamee. Πρόσθεσε ότι όλες οι σχέσεις απαιτούν συντονισμό και διαπραγματεύσεις, αλλά για κάποιο λόγο στις οικογένειες περιμένουμε η επικοινωνία να είναι εύκολη. Μέχρι να κατανοήσουμε πραγματικά πώς είναι και δρουν οι άλλοι, πιθανόν θα δούμε τον εαυτό μας να αντιμετωπίζει, αντιστέκεται και κατηγορεί οτιδήποτε δεν συνάδει με τον τρόπο που ζούμε εμείς.
Η McNamee δήλωσε ότι η κουλτούρα μας παρουσιάζει τις διακοπές ως ζεστές και σημαντικές στιγμές με τους αγαπημένους μας ανθρώπους και ιδιαίτερα την οικογένεια. Ωστόσο, τα μέλη μιας οικογένειας είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους και είναι πολύ ασυνήθιστο για κάποια οικογένεια να φτάσει στις προσδοκίες που έχει η κουλτούρα μας για χαρά και αγάπη κατά τις διακοπές.
Η McNamee δήλωσε ότι οι οικογένειες μπορεί να επιθυμούν να καθορίσουν ορισμένους κανόνες επικοινωνίας πριν από το οικογενειακό τραπέζι. Οι ρόλοι αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν:
· Τη χρήση προτάσεων που αρχίζουν μόνο με το «εγώ».
· Αντί να κατηγορούμε κάποιον, να θέτουμε ερωτήσεις για να κατανοήσουμε τη θέση του.
· Τα μέλη μιας οικογένειας δεν θα πρέπει να διακόπτουν το ένα το άλλο.
· Θα πρέπει να έχουμε τη διάθεση να ακούμε τους άλλους αντί να χρησιμοποιούμε την ακρόαση σαν ευκαιρία να «επαναφορτίσουμε» κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας.
· Οι συγγενείς θα πρέπει να παίρνουν βαθιά αναπνοή και να κάνουν παύση στη συζήτηση όταν αισθάνονται ότι θυμώνουν ο ένας με τον άλλο. Να μετράτε μέχρι το 3 και να προσπαθείτε να καταλάβετε αυτό που θα μπορούσε να υποστηρίξει την πράξη του άλλου. Για παράδειγμα, μπορεί ενδεχομένως να αισθάνονται ότι η πράξη τους είναι λογική. Κατανοώντας το μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική ερώτηση αντί για επίθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: