Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Σε 20 χρόνια η Ελλάδα θα είναι μια τροπική χώρα

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου Ερευνών και Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η οποία διενεργήθηκε με τη συνεργασία ξένων πανεπιστημίων, το κλίμα της Ελλάδας μετά από 20 χρόνια θα εξελιχθεί από εύκρατο σε τροπικό.
Από το 2031 μέχρι το 2060 η μέση θερμοκρασία της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά τη διάρκεια όλων των εποχών. Ειδικότερα, το καλοκαίρι θα αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου και το φθινόπωρο κατά τουλάχιστον 2 βαθμούς, ενώ μέχρι 2 βαθμούς Κελσίου θα είναι υψηλότερη η θερμοκρασία την άνοιξη και το χειμώνα.
Στην ενδοχώρα, θα υπάρξουν τουλάχιστον 30 επιπλέον μέρες καύσωνα με την θερμοκρασία να ξεπερνάει τους 35 βαθμούς Κελσίου.
Οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν κατά 10% ετησίως, ενώ οι καλλιέργιες μέχρι το 2060 θα χρειάζονται 40% περισσότερο νερό. Η έλλειψή του θα οδηγήσει στην έλλειψη σημαντικών διατροφικών προϊόντων, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια.
Τα δάση θα κινδυνεύουν με αφανισμό από τις πυρκαγιές μέχρι το 2060, ενώ η θερμοκρασία στα εναπομείναντα θα αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου και η επικίνδυνη περίοδος πυρκαγιών θα αυξηθεί κατά 6 επιπλέον εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: