Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Έλειωσαν και οι χιονάνθρωποι

Με πληρότητες που άγγιξαν το 100%, αλλά χωρίς χιόνι γιόρτασαν τα Χριστούγεννα όσοι επισκέφθηκαν τα χειμερινά θέρετρα. Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και ο νοτιάς δεν έκαναν το χατίρι σε όσους ήθελαν να κάνουν σκι.
Χθες από τα 19 χιονοδρομικά κέντρα της χώρας ανοιχτές πίστες είχαν μόνο πέντε, καθώς τις τελευταίες ημέρες ο καιρός δεν επέτρεψε να διατηρηθεί το χιόνι, παρά μόνο στα βόρεια της χώρας.
Σύμφωνα με την αναφορά της ιστοσελίδας snowreport.gr, την Κυριακή ανοιχτά για σκι ήταν τα χιονοδρομικά κέντρα σε 3-5 Πηγάδια, Πισοδέρι, Καϊμακτσαλάν, Βίτσι και Ελατοχώρι, ενώ μόνο βόλτα μπορούσαν να κάνουν οι επισκέπτες σε Σέλι, Βασιλίτσα, Πήλιο Περτούλι και Χρυσό Ελάφι. Λόγω των ισχυρών ανέμων, στον Παρνασσό λειτούργησε μόνο η τηλεκαμπίνα σε χαμηλές ταχύτητες. Για τον ίδιο λόγο δεν λειτούργησαν τα χιονοδρομικά σε Φαλακρό και Καλάβρυτα, ενώ δεν είχε πέσει χιόνι σε Μέτσοβο, Μαίναλο και Γεροντόβραχο.
Φέτος η έξοδος των εκδρομέων για τους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς ήταν μεγαλύτερη από πέρυσι, καθώς άρχισε από τις 19 του μήνα και συνεχίστηκε ακόμα και μέχρι χθες το πρωί.
Αυτό το διάστημα πέρασαν από το εθνικό δίκτυο προς τις κατευθύνσεις των εξόδων 641.500 αυτοκίνητα.
Όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι των χιονοδρομικών κέντρων ήταν πολύ κακός καιρός για Χριστούγεννα, «καιρός που έκαψε τα χιονοδρομικά κέντρα» λένε χαρακτηριστικά. «Φέτος, επισκέφθηκε την περιοχή μας πολύς κόσμος. Η πληρότητα στο Καρπενήσι έφτασε το 100%. Ωστόσο, το χιονοδρομικό μας δεν είχε ανοιχτές πίστες λόγω έλλειψη χιονιού. Είναι η πρώτη χρονιά που δεν άνοιξαν οι πίστες. Δεν δούλεψαν τα τελεφερίκ, οι ενοικιάσεις εξοπλισμού, παρά μόνο τα καταστήματα και οι καφετέριες. Κάναμε ανακαίνιση στις εγκαταστάσεις και το μόνο που περιμένουμε τώρα είναι να έρθει ο χειμώνας» σημειώνει ο υπεύθυνος του χιονοδρομικού κέντρου Καρπενησίου Κώστας Παπαϊωάννου. Για βόλτα στο βουνό
Ρεκόρ εισιτηρίων σημειώθηκε τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, όχι όμως από σκιέρ αλλά από αυτούς που ήθελαν να κάνουν πεζοπορία.
«Δεν είχαμε ικανοποιητική χιονόπτωση και γι΄ αυτό η κίνηση στο χιονοδρομικό ήταν μειωμένη κατά 30%. Υπήρχαν ανοιχτές πίστες, αλλά το μισό μέτρο χιόνι που είχαμε έλειωσε από τον νοτιά και τη βροχή» σημειώνει ο Γιάννης Παπαχρήστος, υπεύθυνος του χιονοδρομικού. Προσθέτει μάλιστα ότι στη γύρω περιοχή δεν υπήρχε κανένα κενό δωμάτιο!
Το χιονοδρομικό κέντρο στα 3- 5 Πηγάδια ήταν από τα λίγα που είχαν ανοιχτές πίστες τις ημέρες των εορτών, με ικανοποιητικό μάλιστα χιόνι. «Είχαμε προλάβει να κάνουμε αρκετό τεχνητό χιόνι, οπότε ήμασταν από τους τυχερούς. Το πρωί της Τρίτης το ύψος του χιονιού έφτανε τα 80 εκατοστά, αλλά το Σάββατο είχε λειώσει. Να φανταστείτε, η ένταση του νοτιά έφτανε τα 10, ακόμη και τα 12 Μπωφόρ» λέει ο διευθυντής του Άκης Ταμπούρης. Τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων ανέβηκαν στο χιονοδρομικό περίπου 3.500 άνθρωποι και ήταν ανοιχτές τρεις πίστες, ενώ την Κυριακή έφτασαν τους 3.000. «Το μόνο που περιμένουμε τώρα είναι να κρυώσει ο καιρός και να ρίξει χιόνι» λέει ο κ. Ταμπούρης. ΄Οπου υπήρχε χιόνι δεν έλειψαν και τα πάρτι των σκιέρ, όπως αυτό που προγραμματίστηκε για τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων στο Πισοδέρι. Επίσης, πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν διοργανώνεται στο Σαλέ 1750 του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων με μπουφέ και τιμή κατ΄ άτομο 110 ευρώ. Μεγάλη επιστροφή
Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η κίνηση και στα δύο εθνικά δίκτυα μέχρι αργά χθες το βράδυ, λόγω της επιστροφής των εκδρομέων στην πρωτεύουσα. Στα διόδια των Θηβών στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας ακινητοποιήθηκαν για ώρα εκατοντάδες αυτοκίνητα σε ουρές που έφθαναν τα τρία χιλιόμετρα, ενώ προβλήματα προκλήθηκαν και σε άλλα σημεία του δικτύου, όπου τα αυτοκίνητα κινούνταν με χαμηλές ταχύτητες. Σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα κατά τη φετινή έξοδο προκλήθηκαν στην περιοχή των Τεμπών, λόγω των κατολισθήσεων που εξανάγκασαν τους οδηγούς να ακολουθούν εναλλακτικές διαδρομές.

Ποδαρικό με... 20 C το 2010!

ΣΕ ΥΨΗΛΑ για την εποχή επίπεδα θα κινηθεί η θερμοκρασία την παραμονή και ανήμερα την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις των μετεωρολόγων. Όπως επισημαίνεται στο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου αναμένονται αραιές νεφώσεις, κατά διαστήματα πιο πυκνές και τοπικές βροχές από το μεσημέρι στα βορειοδυτικά, ενώ οι άνεμοι θα είναι νότιοι νοτιοδυτικοί με ένταση έως 7 Μπωφόρ στο Αιγαίο.
Από την πρόβλεψη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προκύπτει ότι την Πέμπτη και την Παρασκευή η μέγιστη θερμοκρασία στην πρωτεύουσα θα φτάσει τους 20 βαθμούς Κελσίου και θα επικρατεί αραιή συννεφιά. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις στα ηπειρωτικά θα φτάσουν τα 5 Μπωφόρ. Στη Θεσσαλονίκη η μέγιστη θερμοκρασία για την ίδια χρονική περίοδο θα ανέλθει στους 18 βαθμούς Κελσίου και θα υπάρχουν νεφώσεις. Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα επικρατούν και στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς: ειδικότερα στην Αράχοβα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 15 την Πέμπτη και τους 11 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή, ενώ στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού θα είναι κατά 7- 8 βαθμούς χαμηλότερη. Στα ίδια επίπεδα με αυτά της Αράχοβας θα κινείται η θερμοκρασία στο Καρπενήσι και κατά 2-3 βαθμούς χαμηλότερη θα είναι στα Χάνια Πηλίου, τις Πρέσπες και το Πάπιγκο Ιωαννίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: